ETTERFORSKERE MISTENKT: Flere politifolk er avhørt som mistenkt for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med etterforskningen av Monika-dødsfallet. Her Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011, sammen med mamma Kristina Sviglinskaja (32) Foto: Privat Foto: ,Privat

Monika-granskningen av politiet: Flere politifolk er gitt status som mistenkt

Etterforskningen kan være ferdig til helgen

BERGEN (VG) Flere politifolk som var involvert i etterforskningen etter Monika-dødsfallet for tre år siden, har i forbindelse med etterforskningsarbeidet status som mistenkt for straffbare forhold.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette bekrefter nå lederen for etterforskningen, advokat Halvor Hjelm-Hansen hos Spesialenheten for politisaker overfor VG.

Han ønsker ikke å presisere om disse mistenkte også er politiledere eller politijurister, men sier at de var involvert i etterforskningen.

Politiet blir etterforsket

Det var i mai i fjor at Hordaland politidistrikt ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker av litauiske Kristina Sviglinskaja, mor til Monika Sviglinskaja, den åtte år gamle skolejenta som ble funnet død, kvalt, hjemme 14. november 2011. Saken ble henlagt året etter som intet straffbart forhold – politiets teori var selvmord.

Da en dreven drapsetterforsker fikk se etterforskningsdokumentene i januar i fjor, slo han alarm. Men han ble avvist av politiledelsen. Saken ble først gjenåpnet i mai, etter at mors bistandsadvokat Stig Nielsen hadde innhentet en ekstern ekspertrapport som slaktet etterforskningen. I oktober ble mors tidligere samboer pågrepet og siktet for drapet, etter flere DNA-funn.

Gir rettigheter

– Vi har gjort om lag 20 avhør i løpet av november og desember, de aller fleste knyttet til Hordaland politidistrikt. Noen er gitt status som mistenkte i forbindelse med disse avhørene. Det er ikke mange, sier han.

Han presiserer at det er en vesentlig forskjell på å ha status som mistenkt, og å ha status som siktet i en etterforskning:

– Å gi en person status som mistenkt, er å utløse noen rettigheter, og behøver ikke å være fundert på vår vurdering av saken, slik tilfellet er når vi sikter en person, sier han.

Han ønsker ikke å redegjøre for hvilke rettigheter dette gjelder, men ifølge straffeprosessloven er dette de viktigste rettighetene: Det vanlige er at en mistenkt har rett til å vite hva saken gjelder, at vedkommende har rett til å la være å forklare seg, at han eller hun har rett til å la seg bistå av forsvarer etter eget valg, også under avhør.

Avhør av mistenkte skiller seg fra avhør av et vitne ved at et vitne gjerne har straffansvar – og da må forplikte seg til å fortelle den hele og fulle sannhet, og ikke legge skjul på noe som angår saken. Dette kravet gjelder ikke for en mistenkt som avhøres.

Kan avsluttes denne uken

Etterforskningsleder Hjelm-Hansen sier at han nå ser en ende på Monika-etterforskningen:

– Vi antar at vi vil være klar med en innstilling til påtaleleder i Spesialenheten innen to uker, muligens allerede til helgen. Her vil det da også være et forslag til eventuell siktelse.

Spesialenheten undersøker nå også hvordan varsleren – politietterforskeren som slo alarm om den dårlige Monika-etterforskningen – ble behandlet av ledelse og kolleger internt.

– Vi har ikke besluttet å åpne etterforskning, men undersøker saken. Vi har avhørt varsleren, og vi har bedt Arbeidstilsynet om en uttalelse i saken. Når dette er innhentet, vil vi vurdere en eventuell etterforskning, sier Hjelm-Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder