Eksperter: Interessant for USA å overvåke norske politikere

Eksperter på informasjonssikkerhet mener det ikke er usannsynlig at USA har drevet overvåkning av norske myndigheter.

  • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Opplysninger om at USA kan ha avlyttet mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble offentliggjort onsdag. Den angivelige avlyttingen skal ha pågått i flere år.

Informasjonen om avlyttingen skal stamme fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Direktør Torgeir Waterhouse i IKT Norge er ikke overrasket over avsløringene:

IKKE OVERRASKET: Direktør Torgeir Waterhouse i IKT Norge er ikke overrasket over avsløringene av den amerikanske overvåkningen. Foto: Jan Petter Lynau

- Med det vi vet om amerikanernes tekniske muligheter og vilje til å drive denne typen overvåkning er det ikke vanskelig å tro at opplysningene om overvåkningen av Merkel kan være riktige, og at noe tilsvarende kan ha skjedd mot norske myndigheter, sier Waterhouse.

Interessant for USA

Han understreker at USA kan ha motiver for å drive overvåkning også av nære allierte som Tyskland og Norge.

- At vi er medlemmer av Nato betyr ikke nødvendigvis at vi har sammenfallende interesser i alle saker. Samtidig kan amerikanerne føle behov for å undersøke at de faktisk får all den informasjon de ønsker fra norske myndigheter i saker der de har sterke interesser, for eksempel i Krekar-saken, sier Waterhouse.

- Vi kan ikke se bort fra at USA har drevet overvåkning av norske borgere i forbindelse med den saken, sier han.

Også universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo mener USA kan ha interesse av å overvåke norske myndigheter. Han tror både forholdet til Russland, den interne diskusjonen rundt destruksjon av kjemiske våpen og hvilke strategiske vurderinger Norge gjør som stor oljenasjon er av stor interesse for amerikanerne.

- Lekkasjene fra Snowden viser at det har pågått omfattende overvåkning i Europa. Jeg blir ikke overrasket hvis USA ønsker å vite mer også om vurderingene til norske myndigheter enn det de kan lese i avisen, sier Hannemyr.

- For lav bevissthet

USA er de siste månedene blitt kraftig kritisert for ulovlig overvåking i en rekke land. NSA skal ha avlyttet millioner av telefonsamtaler i både Frankrike og Italia så vel som Tyskland. Også flere land i Latin-Amerika skal ha vært utsatt for overvåkning.

Torgeir Waterhouse mener bevisstheten rundt informasjonssikkerhet er for dårlig, også blant norske politikere.

- Regjeringen har helt sikkert noen kommunikasjonssystemer som er vanskelige å overvåke, men det hjelper ikke å ha gode systemer hvis den generelle bevisstheten er for dårlig, sier han.

- Grenseløst alvorlig

Nylig avgått miljøvernminister Bård Vegar Solhjell mener bevisstheten rundt mulig overvåkning har økt kraftig i regjeringsapparatet de siste årene.

- Det skjer sikkert feil, men på alle regjeringsmøter blir alle mobiltelefoner og andre typer sendere lagt igjen utenfor møterommet, og jeg er forsiktig med hva jeg snakker om i telefonen. I tillegg hadde vi folk rundt oss som er gode på dette og ga oss råd, sier Solhjell.

SV-representanten karakteriserer påstandene om avlytting av den tyske forbundskansleren som «grenseløst alvorlige». Han mener den nye regjeringen bør komme til Stortinget og gi en orientering.

- Det er viktig at vi nå klarer å skille rykter fra fakta. Jeg mener derfor regjeringen bør vurdere om de kan gi Stortinget en bredere orientering om hvordan den følger opp dette overfor amerikanske myndigheter, sier Solhjell.

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet sier at Stortinget selvfølgelig vil få den informasjonen det måtte etterspørre på egnet måte.

Når det gjelder påstandene om overvåkning, ønsker ikke departementet å kommentere disse.

- Dette er sak mellom Tyskland og USA og derfor ikke naturlig for norske myndigheter å kommentere, sier Skjøld-Lorange.

Vil ikke kommentere

Det hvite hus nekter fortsatt å kommentere den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSAs angivelig avlytting av den tyske forbundskansleren. En pressetalsmann vil overhodet ikke si noe om saken.

Talsmannen Jay Carney medga torsdag at avsløringene dagen før om mulig avlytting av Angela Merkels mobiltelefon hadde skapt spenning i forholdet til USAs nære allierte Tyskland. Men lenger ville han ikke gå.

Carney framholdt i stedet at han ikke kan «gi offentlige kommentarer til «bestemt, påstått etterretningsvirksomhet». Onsdag sa han nokså tvetydig at USA ikke avlytter Merkel nå eller vil gjøre det i fremtiden - men ikke uttrykkelig avviste at slik avlytting har skjedd tidligere.

Les også

Mer om

  1. Overvåkningsavsløringen i Aftenposten
  2. USA

Flere artikler

  1. USAs ambassadør kalt inn på teppet til Merkel

  2. Justisministeren taus om overvåkning

  3. Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

  4. Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

  5. The Guardian: NSA avlyttet 35 statsledere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder