Dette kan redde liv ved overdose

700 motgift-nesesprayer delt ut i Oslo og Bergen

Ett spray i hvert nesebor, så kan død vippes til liv for en som har tatt heroinoverdose. I Oslo og Bergen får brukerne selv opplæring i «kamerathjelp».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Ola» (52) og «Jens» (46) er innom gatemagasinet Erlik Oslos kontorer i Skippergata i Oslo for å plukke opp blader. Det sprutregner ute, og de sitter i hver sine gule og svarte regnponcho rundt en livredningsdukke med kaffekoppen foran seg.

Begge går på metadon, og har opplevd flere overdoser med heroin; både at de selv har satt en for sterk dose, og at venner har gjort det foran nesen på dem.

På mandag var det verdens overdosedag. Norge mister 260 personer i overdose årlig, og ligger dermed på Europa-toppen i overdosedødsfall.

Bakgrunn: Heroinavhengige Stephane (34) mistet sin første kjærlighet i overdose

– En kompis tok for mye en gang, han trodde han tålte det. Han ble helt blå. Vi var hjemme hos meg, og det satte meg i en veldig ubehagelig situasjon. Jeg måtte gi ham lunge- og hjerteredning. Jeg er vant til det fra jobben, så jeg var trygg og rolig, forteller «Jens».

De to brukerne ønsker ikke å stå frem med sitt egentlige navn av hensyn til familien.

FØLG VG PÅ FACEBOOK!

Motgift på nesespray

Bjørnar Traverso, teamleder ved Prindsen mottakssenter i Oslo, er ute på oppdrag for Velferdsetaten for å vise rusavhengige hvordan de skal bruke nesesprayen nalokson mot akutt overdose av heroin, metadon, morfin og andre opioider. Sprayen testes ut i Bergen og Oslo som en del av regjeringens nasjonale overdosestrategi 2014-2017.

– Det er fem doser i en nesespray, og det skal én dose i hvert nesebor. Så puster dere inn i lungen til personen to-tre ganger, og venter i to-tre minutter. Hvis ikke det er noen reaksjon, setter dere en ny dose i hvert nesebor, forklarer Traverso til de to kameratene.

«Ole» tror ikke han kommer til å bruke nalokson-sprayen, selv om han har satt flere overdoser på seg selv opp gjennom årene.

– De folkene jeg henger med, de vet hva de driver med. De vet hvor mye de skal sette, hevder 52-åringen.

Les også: EU-rapport – Oslo mangler en helhetlig narkotikaplan

Livredning i kjøleskapet

Erlik-kollegaen «Jens» har derimot puttet motgiften i kjøleskapet allerede. Selv setter han ikke heroin lenger, men nettverket er det samme gamle.

– Jeg har jo ikke tenkt til å bytte ut vennene mine. Og det kan hende at de trenger hjelp når de er hjemme hos meg, forklarer brukeren.

I Oslo er det blitt levert ut over 500 nesesprayer, ifølge SERAF ved Universitetet i Oslo, som har ansvar for prosjektet. I Bergen er antallet på rundt 200. Det kan bety 700 liv reddet.

Traverso forklarer at nesesprayen stort sett blir godt mottatt hos brukerne, og at de er villige til å ta den i bruk. Flere har allerede vært innom og hentet nye doser to-tre ganger. Hver spray blir registert, og de spør alltid om historien bak hver dose som blir satt.

Les mer: Arild sprakk etter 17 år, støttes av kjæresten Line (21)

– Vi tilbyr dem alltid en prat om overdosen. Det kan ofte være traumatiserende for dem.

– Er nalokson-sprayen overdosesikker?

– Ikke overdosesikkert, men veldig funksjonell. Alle forteller oss at den har god virkning, at den som har tatt overdose våkner til. Jeg har ikke hørt om ett tilfelle der sprayen ikke har virket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder