Maktpartiet får fire nye år utenfor regjering

– VALGVINNER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utropte eget parti til valgvinner mandag kveld. Her fra partiets valgvake på Håndverkeren i Oslo. Foto: BJØRN S. DELEBEKK, VG

Kjempevalg for Sp – uten innflytelse

HÅNDVERKEREN (VG) Maktglade Senterpartiet gjør sitt beste valg på 24 år, men må se langt etter regjeringsplass takket være Aps nedtur.

Artikkelen er over to år gammel

– Vi blir valgets vinner takket være den strålende innsatsen dere har gjort, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen på partiets valgvake sent mandag kveld.

Klokken 00.40 satt han igjen med 18 mandater på Stortinget og 10,4 prosents oppslutning da 92 prosent av stemmene var talt opp: En fremgang på fem prosentpoeng og åtte mandater siden forrige stortingsvalg.

Den første prognosen fra Valgdirektoratet som kom klokken 21, viste 9,4 prosent oppslutning for partiet. I 23-tiden mandag kveld hadde de krøpet videre oppover og lå over 10 prosent, hvor de ble liggende utover natten.

Følg utviklingen: Thriller om sperregrensen

Dermed gjør Sp sitt beste valg siden de fikk 16,7 prosent oppslutning ved stortingsvalget i 1993 – året før EU-avstemningen.

– Nå i sommer har vi ikke bare vært et parti, men en bevegelse. Vi er tydelige på at sentralisering har en høy pris og at nærhet har en verdi. Dette har medvirket til at vi får mange mandater i fylke etter fylke, sier Vedum.

I Nordlands-kommunen Andenes fikk Sp mer enn eventyrlige 70 prosent av stemmene. Partiet har jobbet iherdig mot nedleggelse av flybasen på Andøya.

Stemningen sank

Før de første prognosene kom mandag kveld, hadde den ene av Sp-nestlederne, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, grepet mikrofonen og sunget av full hals sammen med Åsmund Nordstoga på partiets valgvake på Håndverkeren i Oslo.

Den andre nestlederen, Ola Borten Moe, gikk bare rundt og smilte.

Stemningen sank imidlertid betydelig da prognosen fra Valgdirektoratet viste at det går mot fire nye år med Erna som statsminister – og dermed Senterpartiet i opposisjon i enda en stortingsperiode.

– Hvordan kan dere bruke dette resultatet på Stortinget med et parti fortsatt i opposisjon?

– Vi har vært veldig aktive i denne perioden. I kommende periode blir vi enda mer aktive, det vil Stortinget merke, sier Slagsvold Vedum til VG.

– Hvor skuffet er du over at flertallet ikke ble rødgrønt?

– Vi skal uansett bruke størrelsen vår i opposisjon til å dra politikken i riktig retning.
– Du er ikke redd for å ha havnet i skyggenes dal?

– Nei, vi er mye sterkere nå enn for fire år siden, og det skal vi bruke – også om vi havner i opposisjon, svarer Vedum uten å kunne konkretisere hvordan en stor Sp-gruppe skal jobbe for å få innflytelse på Tinget.

– Arbeiderpartiet er skuffet over eget resultat. Hvor skuffet er du over at partner-partiet gjorde et dårlig valg?

– Ap får kommentere det selv. Det legger ikke jeg meg borti, svarer Vedum.

FREMGANG: Nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet på partiets valgvake mandag kveld. Foto: BJØRN S. DELEBEKK, VG Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Både leder for partiets stortingsgruppe i siste periode, Marit Arnstad og hennes tantebarn, Ada Arnstad i Senterungdommen beskriver en dobbelthet i sine kommentarer til valgresultatet.

– Jeg har en dobbel følelse i kveld når det spøker for et regjeringsskifte. Men Senterpartiets resultat er jeg selvsagt kjempefornøyd med. Vi hadde håpet at et skifte skulle være mulig. Hvis ikke det går, er det synd for alle de sakene vi ville gjøre noe med, sier Marit Arnstad.

Kaffekopp-strategi vs. sms-stunt

Ada Arnstad er enig. Hun mener partiet kan være stolte av valgkampen, og antyder at andre partier kan ha noe å lære:

– Jeg vet ikke så mye om hva andre har gjort. Vi har prioritert å komme oss ut for å møte folk. Kanskje det er bedre enn å prioritere sms-kampanjer og snap-filter, sier lederen i Senterungdommen og kommer med et hint til valg-taper Arbeiderpartiets sms-kampanje dagen før valgdagen.

Eks.leder Liv Signe Navarsete vil nødig felle noen dom over Arbeiderpartiets valgkamp, men hun mener Sps tydelighet om sentralisering og reformene har gitt partiet fremgang og oppslutning.

– Ap har valgt å gå sammen med regjeringen om en del viktige saker som politireformen.Vi har nok vært en tydeligere motstemme i saker som dette. Men jeg vil nødig felle noen doim over Arbeiderpartiets valgkamp. Husk også at de hadde et veldig vanskelig utgangspunkt. Dessuten har Høyre profitert på at de har en statsminister som har gjort en meget sterk valgkamp, sier Navarsete til VG natt til tirsdag.

Sp-nestleder Ola Borten Moe gir partileder Slagsvold Vedum mye av æren for fremgangen.

– Han har vært en veldig viktig person for partiet spesielt i de to-tre siste årene. Han har mange gode personlige egenskaper, og har vært med på å bygge partiet, sier Borten Moe.

Les kommentaren: Trygve tar en Trump

– Utrolig god jobb

Liv Signe Navarsete overlot lederstolen i Senterpartiet til Slagsvold Vedum for to år siden.

Hun var mandag kveld på valgvake i Førde i hjemfylket Sogn og Fjordane sammen med partifeller i fylkespartiet. Navarsete mener etterkommer Slagsvold Vedums betydning for fremgangen ikke kan overvurderes.

Få med deg: VGs saker om Sp-Trygve

– Han har definitivt betydd veldig mye, og har gjort en utrolig god jobb som leder. Trygve har vokst veldig med oppgavene og fått våre saker på dagsorden. Jeg er imponert over hvor tydelig han er, samtidig er han flink også som lagbygger internt, skryter Liv Signe Navarsete.

Hun mener partilederens busstur rundt til lokal- og fylkeslag i hver grend, hvert dalføre og hvert nes tidlig i valgkampen, har vært viktig. I tillegg til Vedums slurping av utallige kaffekopper til alle døgnets tider med kreti og pleti.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder