VIL HA ALLE MED: Støre kunne ha presset på for et flertall for 10.000 flyktninger fra Syria uten regjeringen, men vil heller ha bred enighet. Foto:Helge Mikalsen,VG

Blir trolig færre Syria-flyktninger enn lovet

Støre mener alle «må strekke seg» mot felles løsning

Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne ha trumfet gjennom enighet om 10.000 flyktninger, men vil ha regjeringen med på laget. Det betyr at antallet trolig blir lavere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Støre fikk spontan applaus under Aps landsmøte da han kom med løftet om at han vil jobbe for at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra krigen i Syria. En ringerunde VG gjorde umiddelbart etterpå viste at det går mot et flertall for en slik løsning på Stortinget.

Da Støre noen dager senere inviterte til samtaler om forslaget, og regjeringspartiene Frp og Høyre deltok, skapte det glede i Ap fordi det ble ansett som at «de tok styringen», slik Adresseavisen skrev.

Men VG er kjent med at det kan anses som en «vinn-vinn situasjon» for både støttepartiene Venstre og KrF, og for regjeringen, dersom Ap får en slik forhandlingsrolle. Da slipper man en ny potensiell konflikt mellom KrF og Frp.

Flertall uten regjeringen

TOK INITIATIV: Ap-leder Jonas Gahr Støre innkalte til samtaler om flyktningene på onsdag. Her Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) på vei inn, og SV-leder Audun Lysbakken i bakgrunnen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Både Venstre og SV hadde egne vedtak for å ta imot 10.000 fra Syria allerede før Aps forslag, og VG vet at KrF også er innstilt på å gi grønt lys.

Dermed kunne Ap forsøkt å trumfe gjennom en løsning uten regjeringen. Men VG er kjent med at det er flere faktorer som tyder på at det neppe skjer:

** Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker en felles enighet i Stortinget, og er villig til å diskutere et lavere antall flyktninger, eller at antallet på 10.000 fordeles over flere år enn de to årene han først foreslo.

** For Venstre og KrF er dilemmaet at de er bundet til avtalen med regjeringen om at forslag som påvirker statsbudsjettet, skal diskuteres med Høyre og Frp først. Å få presset gjennom 10.000 syriske flyktninger i år og neste år er neppe viktig nok til å bryte avtalen.

** Utad er Frp tilsynelatende svært negative, men dersom Høyre og Ap får de øvrige partiene med på en løsning der antallet blir lavere enn 10.000 over to år, så kan regjeringen samlet trolig gå med på det.

Pragmatisk Støre

Svarene VG får fra Jonas Gahr Støre viser tydelig at Ap-lederen er mer villig til å forhandle om antallet, enn det man kunne få inntrykk av under landsmøtet:

– Jeg respekterer at partiene har ulikt syn. En samlet løsning vil kreve at alle strekker seg og jeg er glad for at statsministeren ikke har lukket døren for en slik enighet. Vi er rede til å fortsette samtalene om et slikt samarbeid. Så får vi vurdere hva som er mulig i lys av disse samtalene, sier Støre til VG.

– Oppfølgingen av et slikt ekstraordinært bidrag vil måtte skje i kommunene som allerede har utfordringer med bosetting. Det understreker ønskeligheten av at et bredest mulig politisk flertall står bak en norsk dugnad, utdyper han.

Skal svare Stortinget

Torsdag denne uken skal Erna Solberg redegjøre for Stortinget om regjeringens innsats for flyktningene fra krigen i Syria og Irak, samt det norske bidraget i flyktningkrisen i Middelhavet, og etter det skal partiene samles igjen.

Løsningen kan etter det VG kjenner til komme allerede mandagen etter, 4. mai. Da har Frp avholdt sitt landsmøte, og KrF er bare noen dager unna å avholde sitt.

KrF-leder Knut Arild Hareide er positiv til å finne en løsning alle partiene kan være enige om.

– Vi har sagt at i en så stor sak skal landsmøtet ha det endelige ordet, men jeg er nokså trygg på hvor partiet mitt står, og vi liker signalene som kommer fra Arbeiderpartiet, sier Hareide.

SIER IKKE NEI: Statsminister Erna Solberg er villig til å diskutere å ta imot flere flyktninger fra Syria. Men neppe 10.000 over to år. Foto:Terje Bringedal,VG

Erna vil være med

Statsminister Erna Solberg understreker overfor VG at hun synes det er helt naturlig at regjeringen deltar i samtalene, til tross for at det er Ap som har tatt initiativet.

Hun påpeker også at Venstre og KrF i utgangspunktet er bundet av avtalen om samarbeid om saker som påvirker budsjettet.

– Vi har en avtale om at de skal sjekke med oss først, og det gjør de. Dette er noe vi snakker om. Jeg vil ikke kommentere konkrete løsninger. Partiene skal sette seg ned og diskutere etter redegjørelsen min til Stortinget, sier Solberg.

– Jeg setter ikke foten ned for å ta imot flere flyktninger, men jeg har påpekt at vi har en utfordring om at de skal bosettes i en kommune, og skal inn i et integreringsløp, de har klare rettigheter når de kommer til Norge, utdyper hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder