TERRORISTKONTROLLERT OMRÅDE: IS holder lokalbefolkningen i sjakk i de kontrollerte områdene. Foto:Reuters,

Familier hevder flere vil hjem fra Syria - UD kan ikke hjelpe

Bekymrede familier kontakter UD  

Kilder til VG: Over 150 nordmenn hos terrorgruppen IS

I takt med IS-krigernes blodige henrettelser øker antallet nordmenn som vil hjem fra de terrorherjede områdene i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det får VG opplyst av kilder med nær kjennskap til IS-kontrollerte områder i Syria:

– Situasjonen der nede blir stadig verre, og flere enn før vil hjem. Det er altfor mange som vil ut, samtidig er det altfor mange som vil inn. De som rekrutterer guttene og jentene våre er veldig proffe, og veldig farlige.

Det er det lite norske myndigheter kan gjøre noe med.

– Vi har ikke noe apparat som kan sikre norske borgere en trygg utreise fra Syria, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet.

I 2012 ble Norges ambassade i Damaskus stengt av hensyn til sikkerheten.

– Vi har ingen diplomater vi kan sende inn. Og hvis vi sender henvendelse til lokale myndigheter, er det ikke sikkert vi får svar. Det er dessverre ingenting vi kan gjøre.

VET DU NOE OM DETTE?Kontakt VGs journalister her

VG har vært i kontakt med familiene til flere nordmenn som har gitt uttrykk for at de vil ut fra Syria. De ønsker ikke å stille til intervju.

Den ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah hevder å vite at det ikke stemmer.

– Jeg kjenner ikke til noen norske muslimer som ønsker å komme tilbake til Norge. At familiene ønsker at deres barn skal komme tilbake har jeg forståelse for, men at de som befinner seg i Syria og Irak selv ønsker hjemreise er direkte usant. Noen familier har til og med snakket ned UD uten at deres barn har ønsket det eller bedt om dette, sier talsperson Ubaydullah Hussain.

Han hevder å vite at ingen menn eller kvinner blir holdt igjen mot sin egen vilje av islamsk stat.

– Vi forholder oss til våre informasjonskilder som er i områdene. Det ville dessuten være umulig å holde igjen alle de millionene av mennesker som bor i IS-områdene. Dette er skremselspropaganda. Vi ser at muslimer fra overalt i verden strømmer til kalifatet, og de vil forsette å gjøre det.

Utenriksdepartementet har de to siste årene frarådet alle reiser til eller opphold i Syria, og da ambassaden ble stengt ble alle nordmenn som befant seg i Syria oppfordret til å forlate landet. Dermed reiser de på eget ansvar.

– Hvorvidt noen holdes i Syria mot sin vilje er vanskelig å si med sikkerhet, sier Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det vi vet, er at omtrent 70 nordmenn har reist for å tilslutte seg IS. Blant dem er noen døde, og noen har kommet hjem igjen. I tillegg er det mørketall.

Ifølge VGs kilder har over 150 nordmenn reist til IS-kontrollerte områder i Syria.

Svært få har kommet hjem fra Syria siden i fjor sommer, ifølge PST.

Svært få har bedt om bistand til å komme seg ut fra Syria, ifølge UD.

– Antakelig er det godt kjent at det ikke er noen hjelp å få, sier Salvesen.

Flere bekymret

Kommunikasjonsrådgiveren bekrefter at flere bekymrede familier har tatt kontakt med UD.

– Vi har mottatt henvendelser fra familiemedlemmer som er bekymret, som enten savner noen, eller som ber om råd fordi de er usikre fordi de ikke vet hva som skjer. Det er snakk om en håndfull.

Les alle VG-saker om krigen i Syria her

Blant nordmennene som angivelig vil hjem er unge kvinner som har reist til Syria med forklaring om at de ville bidra til å hjelpe humanitært. Syria har utviklet seg til å bli den største humanitære krisen i verden på mange tiår.

VG har tidligere fortalt om to søstre fra Bærum som reiste i midten av oktober 2013. De etterlot en epost til foreldrene før de dro, der de forklarte at de ville hjelpe den syriske lokalbefolkningen.

– Det var starten på et mareritt for vår familie, har faren uttalt i et tidligere intervju.

REISTE SELV: Faren til de to jentene møtte VG da han lette etter dem i Tyrkia. Her er han ved en grenseovergang nær den syriske byen Bab Al Hawa. FOTO:HARALD HENDEN,

Les også:16-åring reiste med storesøster

Faren har flere ganger reist for å hente dem uten å lykkes, som følge av farlige forhold.

– Lite kritisk

– Det kan nok være at en del av dem som reiser til Syria ikke helt vet hva de drar til, at de blir både overrasket og skuffet, sier førsteamanuensis Anne Birgitta Nilsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som forsker på kvinnelige islamistiske ekstremister i Europa, og hvordan de radikaliseres på Facebook.

– Blant kvinnelige IS-sympatisører på Facebook er det ingen kritiske stemmer. De snakker lite om negative nyheter fra IS, og bortforklarer det som propaganda.

Anne Birgitta Nilsen forsker på kvinnelige islamister i Europa. Foto:HIOA,

Les også:Norske jihadister i egen, skandinavisk avdeling

– Det er ikke vanskelig å komme inn i Raqqa. Problemet er å komme seg ut. IS-hovedstaden er som et stort fengsel, sier en aktivist til CNN.

– Kvinner får ikke forlate byen dersom de er yngre enn 45 år, sier mannen, som mener å kunne dokumentere at over 270 jenter er tvangsgiftet med IS-terrorister.

Aktivisten sier han kjenner til at utenlandske krigere er drept i forsøk på å hoppe av.

Les også:– Levangermann drept i Syria

– For noen er det ikke det paradiset de forestilte seg. IS tar passet ditt, og dreper deg hvis du vil ha det tilbake.

– Desillusjonering er en hovedårsak til at ekstremister ønsker å trekke seg ut, underbygger Tore Bjørgo, ekspert på terrorisme og forebyggingsstrategier.

– Noen blir desillusjonerte over at de kom for å kjempe mot Assad-regimet, men ender med å slåss mot andre muslimer. Andre blir desillusjonerte over manipulerende ledere, eller at gruppen ikke lever opp til forventingene om kameratskap og lojalitet.

Stort VG-intervju:Derfor kjemper jeg i Syria

«Vi ses i paradis»

«Vi er på rett vei. Vi drar til Syria, kjemper for islam. Vi sees i Paradis.» Slik lød avskjedsbrevet fra tenåringsjentene Sabina Selimovic (15) og Samra Kesinovic (17) da de forlot hjemmene sine i Østerrike i april. I oktober ble det kjent at 15-åringen angivelig fortalte venner over Internett at hun angret på at hun dro til Syria, og at hun ønsket å reise hjem til Wien.

BORTE: Sabina Selimovic (15) og Samra Kesinovic (16) forsvant fra hjemmene sine i Wien 10. april. Foto:INTERPOL,

Like før jul skrev Daily Mail at den ene av jentene skal være drept. Den andre skal være forsvunnet.

Anslagsvis 130 østerrikere skal ha reist ut av landet som fremmedkrigere. Myndighetenes talsmann Alexander Marakovits sier det er viktig å fange de opp før de reiser.

– I det øyeblikket de har forlatt landet, selv om de skulle ombestemme seg, så er det nesten umulig å få dem tilbake.

Familiens bønn: «Ikke dra til Syria»

Overvåkingsbilder fra flyplassen Gatwick i London viser skolejentene Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) og Amira Abase (15), som fryktes rekruttert av jihadister via Internett. Familiene er redde for at de nå er i Syria.

PÅ RØMMEN: De tre tenåringsjentene Shamima Begun, Amira Abase og Kadiza Sultana ble fanget av overvåkningskameraene på Gatwick-flyplassen i London. Foto:Reuters/CCTV,

Ingen har sett jentene siden de forlot hjemmene sine i Øst-London 17. februar. Familiens desperate bønn er: «Ikke dra til Syria».

«Kjære, unge muslimske jente som vurderer å forlate hjemlandet for å støtte IS» – les kommentaren fra wewillinspire.com

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder