Muslimske Linstad:
– Fredsringen er en alvorlig feil

Forstander i synagogen: Viser at Linstad er en del av problemet

Hånd i hånd dannet norske muslimer den planlagte ringen rundt jødenes gudshus i Oslo. Det mener den markante muslimen Trond Ali Linstad var et feilgrep.

  • Mona Byrkjedal
  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norske muslimer slo lørdag en menneskelig ring rundt synagogen for å vise at de tar avstand fra jødehetsen, etter terrorangrepene i Paris og København. Om lag 1300–1400 personer var til stede ved synagogen på St. Hanshaugen i Oslo.

Det får legen og muslimen Trond Ali Linstad til å reagere:

– Dette er en alvorlig feil. Intensjonen bak arrangementet er god: Å vise solidaritet til en minoritetsgruppe som er utsatt er bra, men å uttrykke støtte til en institusjon i Oslo, som er en sionistisk institusjon, er problematisk, sier Linstad til VG, og fortsetter:

Bildet er tatt da Trond Ali Lindstad kommenterte utsettelsen av utdelingen av Kongens fortjenestemedalje i 2012. Foto:TROND SOLBERG,VG

– Sionisme ligger til grunn for fordrivingen av palestinerne og for okkupasjonen av palestinsk land. Sionisme er også grunn for forskjellsbehandlingen i Israel, der palestinerne ikke gis fulle rettigheter. Vi slår ikke «ring» rundt dette.

Omstridte Linstad ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv i 2012, men senere avgjorde kong Harald selv at fortjenstmedaljen skulle slettes. Flere kritiserte tildelingen, blant annet på grunn av Linstads uttalelser om jøder:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har», skrev Linstad blant annet i et blogginnlegg i 2010.

– Kan misbrukes

For Linstad var det uaktuelt å delta på lørdagens markering i Oslo.

– Initiativtagerne tar feil ved å avholde arrangementet ved denne institusjonen. Intensjonen er god, men det konkrete resultat kan bli oppfattet som, og misbruk til, støtte for sionismen. Vi må opprettholde støtten til palestinerne, og avvise sionisme. Vi må ikke bli uklare på det, sier han.

VGTV: Se hele markeringen her eller nederst i artikkelen!

Forstander Ervin Kohn, i Det Mosaiske Trossamfunn tar avstand fra kritikken, og ønsker i stedet å oppnå dialog med muslimene.

– Linstads utsagn viser at han er en del av problemet. Han er en del av den sfæren som gjerne vil befeste fiendebilder, og det er stikk i strid med det de som har laget denne markeringen ønsker å få bort. Vi må få til dialoger sammen, slik at vi kan begynne å leve sammen og få verden til å videre i riktig retning, sier Kohn til VG.

Forstander Ervin Kohn, i Det Mosaiske Trossamfunn. Foto:THERESE ALICE SANNE,VG

VGTV: Ervin Kohn: - Ungdommen tar tilbake definisjonsmakten

– Vil vise støtte

Linstad får heller ikke støtte fra initiativtager Zeeshan Abdullah (37) bak arrangementet «Fredens ring».

– Vi ønsker å vise vår støtte til jødene etter terroren i København. Ved å slå ring rundt synagogen vil vi demonstrere for folk at jøder og muslimer ikke hater hverandre. Vi ønsker ikke at enkeltpersoner skal få definere hva islam er for alle oss andre, sier Abdullah.

I2009 holdt Ali Chishti talen «Derfor hater jeg jøder og homofile». Den ble sammenlignet med Hitlers «Mein Kampf». I dag var han en av initiativtagerne til å slå ring rundt den jødiske synagogen i Oslo.

– Vi har en lang felles historie som ikke handler om hat og antisemittisme, men om harmoni og toleranse. Det er ikke et utbredt jødehat blant muslimer, men noen få prøver å skape et fiendebilde. De ekstreme meningene som kommer frem gjennom media er noe vi ikke kjenner oss igjen i, sier Chishti til VG.

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, omtaler markeringen som unik.

– Dette er en unik markering, og det viser også internasjonal oppmerksomhet. Det forteller at norske muslimer er i ferd med å finne en stemme, og at Islam har funnet en plass i det norske samfunnet, sier Gule til VG.

– Handler om nestekjærlighet

Initiativtagerne hadde aldri trodd arrangementet skulle bli så stort.

– Vi trodde 40–50 mennesker ville møte opp. Det ville ha vært nok, men snøballen rullet seg bare større. I går hadde vi 2300 påmeldte. Arrangementet har fått internasjonal oppmerksomhet, og indikerer at det er flere som vil ha fred enn krig. Det er fortsatt håp for humaniteten.

Hibaq Farah (15) fra Oslo var til stede under markeringen. Hun mener det er viktig å vise støtte, selv om man har ulik religion.

– Islam handler om nestekjærlighet, respekt og solidaritet. Det skal folk få se. Noen få skal ikke få ødelegge for så mange. Vi er ikke sånn, sier Fatemah Duran (25).

Oslo-ordfører Fabian Stang har tatt turen til markeringen, og syntes det var flott å se Oslo-ungdom ta initiativ når noe er urettferdig.

– Det er aldeles deilig at ungdom har reist seg og gjort dette selv. Jødehat er jo et stort problem i verden og vi har sett tendenser her også. Enkelte greier ikke å se forskjell på staten Israel og jøder i Norge. Da er det ekstra fint at det er ungdommen som her tar et initiativ. Dette er fremtiden, sier Stang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder