GIKK: Harald Tom Nesvik bekrefter bruddet. Her avbildet under budsjettforhandlingene. Foto:Trond Solberg,VG

Frp-Nesvik om bruddet i Syria-forhandlingene: – Tror ikke det kom som noen stor overraskelse på noen

Fremskrittspartiet brøt i dag forhandlingene om Syria-flyktningene – men de syv gjenværende partiene lover løsning innen onsdag.

Theis Roksvåg Pedersen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politikerne på Stortinget fortsetter å krangle om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra den blodige borgerkrigen i Syria, til tross for at flertallet på Stortinget har gått inn for 10.000. Fredag ble det kjent at Frp har brutt forhandlingene.

Samtidig opplyses det ved 15-tiden at en løsning for flyktningene vil være klar innen onsdag, ifølge de syv partiene som fortsatt deltar i forhandlingene.

– Vi skal jobbe for å komme til enighet, og vi er enige om å komme i mål innen onsdag, når partienes stortingsgrupper skal møtes, fortalte Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Hverken mandat eller ønske

Bare få minutter etter at partene gjenopptok forhandlingene fredag ettermiddag, kom Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik ut på gangen og kunngjorde at partiet nå trekker seg fra forhandlingene.

LES OGSÅ: Syria-flyktningene: Derfor blir de ikke enige

– Vi har besluttet at vi ikke lenger kan delta i forhandlingene. Det beror på at Frp må ta hensyn til et klart landsmøtevedtak, og det innebærer at vi vil konsentrere oss om å hjelpe i nærområdene og ikke øke totalantallet kvoteflyktninger til Norge, sier Nesvik til NTB.

Til VG sier Nesvik at det ikke kom noen spontane kommentarer fra resten av forhandlerne, da Frp bestemte seg for å reise seg fra forhandlingsbordet og gå.

– Men jeg vil tro de tok det til etterretning. Og jeg tror ikke det kom som noen stor overraskelse på noen der inne, sier han.

Nesvik undertreker at Fremskrittspartiet ikke ønsker å gå utover de 2120 kvoteflyktningene som det i inneværende statsbudsjett er lagt opp til at Norge skal ta imot.

– Et høyere antall ligger utenfor det landsmøtet har bestemt, og derfor så jeg ingen vits i å fortsette forhandlingene.

– Uproblematisk

Han sier til NTB at bruddet ikke har noe betydning for regjeringssamarbeidet med Høyre.

– Det er helt uproblematisk, for denne saken har vært i Stortinget hele tiden, den har ikke vært i regjering. Dette er et initiativ som er tatt i Stortinget og som er diskutert i Stortinget.

LES OGSÅ: Mener Solveig Horne trikser med flyktningtallene

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier det ikke er problematisk for regjeringssamarbeidet at Frp bryter, mens Høyre fortsetter forhandlingene.

– Dette er en sak som ligger i Stortinget. Uansett vedtak må regjeringen følge opp.

– Ikke sjenerte folk

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari sier til VG at resten av partiene på Stortinget «må legge av seg dette symbolske, urealistiske kravet» om å ta imot 10.000 flyktninger.

– Frp-ere er ikke sjenerte folk, så hvis vi mener noe er unødvendig, er vi ikke redde for å si klart ifra om det. Det er helt vanvittig at Norge skal ta imot en fjerdedel av de 40.000 FNs høykommisær for flyktninger ber om, når det i tillegg er blitt vist at pengene strekker lenger i nærområdene, mener Keshvari.

I en fersk undersøkelse sier bare tre prosent av kommunelederne et klart nei til å ta imot flere flykninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder