KIRKETOPP: Avtroppende biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl.Foto: NTB Scanpix

Kan bli slutt på kirkebryllup

Snart kan du bli nødt å måtte gifte deg på tinghuset. Avtroppende biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl, er en av flere som støtter forslaget om at kirken bør vurdere å si fra seg vigselsretten.

  • Anja Elen Eikenes
  • Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
les også

Vil at du skal kunne gifte deg hos lensmannen

- Jeg har ment i alle år at inngåelse av ekteskap er en borgerlig ordning. Det er en borgerlig handling som kan skje på et borgerlig kontor. Men jeg synes det er en såpass stor prinsipiell sak at jeg ikke synes dette skal presenteres som en lettvint løsning på et problem kirken har nå, sier avtroppende biskop i Tunsberg bispedømme, Laila Riksaasen Dahl til VG.

- Uverdig situasjon

Forslag om likekjønnet vielse skaper stor debatt i kirkemiljøet. Nå kan det gå utover retten til å la folk gifte seg i kirken. Tidligere Vålerenga-prest Einar Gelius støtter forslaget til Sølvi Lewin om at kirken bør vurdere å si fra seg vigselsretten. Forslaget kommer som en alternativ løsning på den debatten om at kirken skal tillate vielser av homofile.

- Jeg mener primært selv at kirken skal likestille homofile og heterofile, og vie dem i kirken. Det viktigste er å ikke diskriminere. Hvis ikke det går blir situasjonen uverdig, og da er det et godt alternativt å si fra seg vigselsretten, sier han.

I dag er det flere som først gifter seg i tinghuset, og deretter drar til sitt gudshus og holder en religiøs markering. Dette mener Gelius kan være alternativ dersom kirken sier fra seg vielsestillatelsen.

- De som ønsker å gifte seg kan gifte seg i tinghuset, og deretter ha en religiøs markering. Det er en enkel måte å gjøre det på.

Flere diskusjoner

Biskop Riksaasen mener det er en viktig diskusjon om kirken skal ha vielselsrett, men mener ikke den bør komme samtidig med diskusjonen om homofilt ekteskap.

- Vi må ha en grundigere diskusjon om det, uten at vi skjeler til saken om homofil ekteskapsinngåelse, sier Dahl, som selv ønsker å gå inn for at kirken skal gå inn for vielse av likekjønnede.

- Så lenge kirken har vigselsrett så mener jeg det, sier Dahl.

Reservasjonsrett

Biskop Atle Sommerfeldt er uenig i forslaget om å fjerne vigselsretten.

- Det løser ikke den underliggende diskusjonen om kirken skal kunne velsigne homofile par og deres samlivspartner. I tillegg dreier deg om så få par i løpet av et år at det er uheldig å frasi seg vigselsretten.

Biskopen har vært til stedet under Kirkemøtet som i år holdes i tiden 3.-8. april. Under møtet skal en ta opp saker av felles kirkelig karakter og ellers på alt som kan gjøres for å vekke og nære kirkelig liv i menighetene.

- De arbeider for at det skal bli akseptert at man har ulike syn. Et forslag er at de som ønsker å vie homofile skal få gjøre det, mens de som ikke ønsker det skal kunne reservere seg.

Han sier at det er uklart hva de vil komme fram til ved møtets slutt på tirsdag.

- Vi får nok ikke enstemmig vedtak. Det ser ut til at vi kan få en forbønn til alle.

Siste store symbolsaken

I desember sa et enstemmig sentralstyre i Presteforeningen ja til å vie homofile.

Uken etter hadde flere enn 50 prester forlatt foreningen i protest mot anbefalingen.

Gelius tror at det hele den store uenigheten i kirken skyldes en ting.

- Jeg tror at dette er den siste store symbolsaken som står igjen blant de konservative.

Gelius sier at tallene på antall personer som gifter seg i kirken går ned.

- Konsekvensen er allerede stor. Under halvparten gifter seg i kirken. Kirken har en kjempeutfordring.

Knut-Arild Hareide (krf) ønsker ikke å kommentere saken.

-Kirken må få styre hva den selv vil uten innblanding fra politikere.

Heller ikke kulturminister Thorhild Widvey (H) ønsker å blande seg inn i diskusjonen.

- Kirken må selv gjøre sine vedtak. I min tale til Kirkemøtet understreket jeg imidlertid at som medlem av den norske kirke, synes jeg det er viktig at den er inkluderende og åpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder