FAR: Steinar Bråten tok i mot VG i sitt hjem i Våler i Hedmark. Han mistet sønnen sin 18. november 2002.

FAR: Steinar Bråten tok i mot VG i sitt hjem i Våler i Hedmark. Han mistet sønnen sin 18. november 2002. Foto:Mattis Sandblad,VG

Sønnen ble drept på gaten i Oslo: Pappa Steinar skrev dikt som terapi

VÅLER I SOLØR (VG) – At noen går fri der ute har jeg lagt bak meg. Det plager meg ikke lenger. Men Egil har jeg ikke lagt fra meg. Jeg savner ham!

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Steinar Bråten (79) sitter i en stol hjemme i stua i Våler, og snakker med lav stemme.

Det er gått mer enn 12 år siden sønnen ble drept like utenfor hybelen han bodde i midt i Oslo.

DREPT: Egil Tostrup Bråten (23) ble knivstukket i Oslo sentrum 18. november 2002. Foto:Privat,

BAKGRUNN: Drapet på Egil Tostrup Bråten

23-åringen hadde vært på kino med venner. Like før han svingte inn i Nordahl Bruns gate, observerte en drosjesjåfør to menn som fulgte etter ham. Ti minutter senere oppdaget en politipatrulje ved en tilfeldighet en mann som lå på gaten. Det var Egil Tostrup Bråten. Hardt skadet av knivstikk. En halvtime senere døde Våler-gutten på sykehus.

Politiet har aldri klart å finne ut hvem de to som fulgte etter ham var. Ingen har noensinne vært siktet i saken. Dermed er Egil Tostrup Bråten en del av en dyster statistikk; en av 32 drepte i Norge de siste årene der man ikke har klart å finne gjerningspersonen(e).

MEN UKJENTSitter vedkjøkkenbordet,lar tankenevandre i fortiden.Finner bådetro og tvil,sorg og smil.Foran liggermorgendagen.Planlagt,forberedt,forventet.Men likevelukjent –

DETTE ER VÅRE 32 ULØSTE DRAP

Skryter av politiet

Pappa Steinar velger ikke å dvele noe særlig ved at saken er uoppklart. I likhet med politiet har selvsagt også han sett at det kan virke som et ran som ble noe mer. Kanskje har Egil satt seg til motverge mot to ransmenn. Han var jo stor og sterk. Men de hadde kniv.

Eller kanskje er det en annen forklaring.

– Jeg er ikke så opptatt av akkurat hva som skjedde, eller hvorfor saken har vært vanskelig å oppklare, sier Steinar.

Han tenker seg om i to sekunder, og legger til:

– Heldigvis kanskje.

DØDE: Da han ble funnet ble Egil Tostrup Bråten umiddelbart fraktet til sykehus. Dessverre stod ikke livet hans til å redde. Foto:Benjamin Bakken,VG

NYE VINDUERNår savnetblir dypt nok,kan nye vindueråpne seg

Steinar Bråten er derimot opptatt av å få frem at selv om politiet ikke har klart å løse saken, så har de klart noe annet som for ham er viktig. De har vist medmenneskelighet. Blant annet både Finn Abrahamsen, tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet og kvinnen som har jobben i dag, Grete Lien Metlid. Sistnevnte har tatt seg tid til å ringe dem jevnlig. Og alltid rundt årsdagen for drapet. Den vanskeligste dagen i året.

– Det er slikt man kanskje ikke tenker over, men både jeg og kona mi er veldig takknemlige for at politiet gjør det, sier Steinar.

I SORGENS SKYGGEI sorgens skyggevokser skogstjernerdu ellersikke kunne se.

Solid og ryddig

Særlig i perioden like etter drapet var den medmenneskeligheten fra politiet viktig. Det var naturligvis en svært vond og vanskelig periode.

– I starten hadde jeg mer enn nok med å komme tilbake til hverdagen, forteller 79-åringen om den vonde tiden.

EMPATIEmpati med ordgjør godt,men det som siesi stillhetmed ansikt og øynelindrer best.Takk til deg somogså møtte meg slik.

ÅSTED: Egil Tostrup Bråten ble funnet døende like utenfor sitt hjem i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo sentrum. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Selv om Steinar hadde skrevet dikt i mange år, fant han nå også terapi i å skrive dikt om sorgen etter sønnen.

Egil var en ung mann han beskriver som solid og ryddig. En som var til å stole på. En som ikke likte at andre ble behandlet urettferdig, og som gjerne sto opp for dem som ble det. En som hadde lett for å smile og le, og som kunne ha slående kommentarer. En som var reflektert og samfunnsinteressert.

– Jeg tror Egil tedde seg bra både når han var i militæret og i jobben sin. Fra begge steder kom sjefene hans og holdt minneord i begravelsen. De ga han gode skussmål, forteller faren.

REFLEKSJONJeg går påslitte stierog minnestid som var.Nå vandrerjeg aleneog prøverfinne svar.For livet blejo snuddda hanble revet bort,og alt blesom en tåkemed bakteppeav sort.Mengode minneskinner,og håpetevig er.Til sluttdet lyse vinnernår himmelener nær.

NB! Diktene i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Steinar Bråten, som selv har skrevet dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder