VETERAN: Trude Teige har vært med på TV2-eventyret siden oppstarten på begynnelsen av 90-tallet.

VETERAN: Trude Teige har vært med på TV2-eventyret siden oppstarten på begynnelsen av 90-tallet. Foto:Frode Hansen,

Slutter i TV-kanalen og blir forfatter på heltid: Trude Teige: TV 2 er ingen god plass for en dame over 50 år

Trude Teige (54) mener hun aldri har vært dyktigere journalist enn nå, men at kompetansen er mindre verdt for TV 2 jo eldre hun blir

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det føles fantastisk befriende å ha tatt den avgjørelsen. Den satt langt inne og det har vært en lang prosess. Jeg føler en sorg for å forlate et sted jeg har tilbrakt store deler av livet mitt, men jeg kom ut av det hele med masse overskudd, sier Trude Teige.

VG møter den erfarne journalisten hjemme i eneboligen i Asker utenfor Oslo. I 22 år har hun arbeidet for TV 2, men 31. august er det slutt. Teige understreker at hun ikke er bitter, sur eller ute etter å ta noen, men synes det er viktig at kvinner er mer synlige og modige nok til å si det de mener.

– Jeg har aldri vært en så dyktig journalist som jeg er nå, men jeg tar til etterretning at min kompetanse er mindre verdt for TV 2 jo eldre jeg blir, forteller hun.

Hadde eget talkshow

I løpet av sin fartstid i kanalen har 54-åringen blant annet vært programleder i debattprogrammet «Tabloid», hatt sitt eget talkshow «Trude», før hun til slutt jobbet som live-reporter på politisk avdeling.

– Mange drømmer sikkert om å ha jobben min og synes det er patetisk at jeg velger å slutte. Jeg har fått gjort det jeg har hatt lyst til, men jeg tror ikke at jeg får det i fremtiden, sier Teige og legger til:

– Når jeg ikke får brukt min kompetanse, som er blant den bredeste i TV 2, er ikke dét tilfredsstillende nok for meg.

Saken fortsetter under bildet.

KRIMFORFATTER: Trude Teige lanserer krimbok på tirsdag. Her er hun hjemme i egen hage. Foto:Frode Hansen,

– Du sier at du ikke er bitter, men oppleves det som urettferdig?

– Som jeg sa var det en negativ opplevelse, men jeg er så heldig at jeg ikke trenger å finne meg i det. Det er jeg som slutter i TV 2 og ikke TV 2 som kvitter seg med meg.

Mannsdominert

TV-profilen forteller at det er flere konkrete hendelser som har fått henne til å ta avgjørelsen.

– Jeg kunne fortalt ting som jeg har opplevd så folk kan forstå hva jeg mener, men jeg ønsker ikke å fremstå som sutrete og smålig.

– Da alle disse tankene kom, dukket det opp en erkjennelse av at TV 2 ikke er en god plass å være for en dame over 50 år.

Hun forteller at første gangen tanken om å slutte i TV-kanalen dukket opp, var for ti år siden.

– Bekymringen for jobben har jeg i likhet med flere andre TV 2-kvinner følt på. Mange av de beste har sluttet. I begynnelsen syntes jeg jobben var for morsom til å slutte i, men da det ikke ble moro lenger, ble tanken mer reell og det ble et faktisk spørsmål jeg måtte ta stilling til.

Teige påpeker at ledelsen og styret i TV 2 og TV-kanalens eier, mediekonsernet Egmont, er svært mannsdominert, og tror det kan ha sammenheng med kanalens strategi.

– Jeg har vært med siden oppstarten og det har hele tiden vært veldig dominert av menns tenkning. Det synes jeg har vært problematisk.

I løpet av ti år har den aktive TV-profilen kombinert en hektisk journalistjobb, med forfatterkarrieren og morsrollen.

– Som forfatter er det kun det jeg skaper som teller. Det spiller ingen rolle hvilket kjønn eller hvor gammel jeg er. I TV-bransjen er det mye annet som teller.

Krystallsyken

Det er ikke tilfeldig at avgjørelsen kom nå. Etter å ha hatt permisjon fra TV-kanalen i fjor høst for å reise på turné som forfatter, innså hun at det er dette hun virkelig brenner for. Men det var først da hun ble sykemeldt i et halvt år, at hun bestemte seg for å slutte.

– Jeg våknet en morgen i januar og ramlet rett ned på gulvet. Jeg visste ikke hva som var vegger og gulv, og skjønte ikke hva som skjedde. Jeg mistet alle kreftene, forteller Teige.

54-åringen blir undersøkt for hjernesvulst og en rekke andre sykdommer, før legene konstaterer at hun har krystallsyken.

– Jeg har kjent tegn til sykdommen, men jeg har tenkt at det har vært fordi jeg har jobbet så mye og fått lite søvn i perioder. Da jeg hadde ansvar for TV 2s livedekning av Øygard-saken, jobbet jeg 16 timer i døgnet.

MULIG COMEBACK: Trude Teige sier hun ikke vil lukke døren for journalistyrket for alltid selv om hun nå blir forfatter. Foto:Frode Hansen,

– I tillegg har jeg skrevet de fleste bøkene mine på kveldstid og i ferier. Jeg har hatt dobbeltarbeid ganske lenge, men jeg synes det gikk greit. Helt til det ikke gjorde det lenger.

Selv om Teige blir forfatter på heltid, vil hun ikke lukke døren til journalistyrket for alltid.

– De programmene jeg synes er viktige å lage, passer ikke inn i TV 2s kommersielle profil. Jeg brenner akkurat like mye som før for god TV, så det kan hende jeg returnerer til skjermen. Jeg håper fortsatt jeg kan jobbe som journalist.

Skriver om overgrep

Nå ser forfatteren frem til mottagelsen av sin nye krimbok «Jenta som sluttet å snakke», som lanseres tirsdag. Boken er den fjerde i serien om TV-journalisten Kajsa Coren, og tar for seg overgrep og vold i kristne miljøer. Teige vokste selv om i bedehusmiljøet Fosnavåg og kjenner godt til miljøet hun skildrer i boken.

– Boken er skrevet med et visst raseri over alle predikantene som ikke klarte å holde fingrene fra fatet. De sto der og snakket om nestekjærlighet og tilgivelse, og så viste det seg i etterkant at de har begått overgrep mot flere jeg kjenner.

For Trude Teige er det viktig å skrive krimbøker som er samfunnskritiske, og som handler om noe mer enn bare selve plottet.

– Jeg skriver ikke krim bare for å underholde. For meg er det viktig at leseren blir berørt på en annen måte enn bare spenningen.

TV2: Har ønsket å beholde Teige

Nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, sier til VG at kanalen slett ikke ønsker å kvitte seg med voksne kvinner som Trude Teige.

Han er uenig i at TV 2 ikke er et godt sted for kvinner over 50.

– Jeg har ingen kommentar utover det at er mange kvinner over 50 år i TV2.

– Frykter dere at dere taper kommersielt ved å ha eldre kvinner på skjermen?

– Overhodet ikke. Vi har ønsket å ha Trude i en veldig profilert posisjon i vår viktigste sending 21-nyhetene, men hun har ønsket å slutte. Vi har ikke hatt noe ønske om det, det er et valg hun har tatt selv og det respekterer vi. Vi anser at Trude har hatt stor verdi for oss.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder