FØR OPPUSSING: Slik ser Slottsplassen i Oslo vanligvis ut. Neste uke skal Erna Solberg gå ut av hovedporten midt på Slottet med sin nye regjering, på en nesten ferdig oppusset plass. Foto: NILS BJÅLAND
FØR OPPUSSING: Slik ser Slottsplassen i Oslo vanligvis ut. Neste uke skal Erna Solberg gå ut av hovedporten midt på Slottet med sin nye regjering, på en nesten ferdig oppusset plass. Foto: NILS BJÅLAND

Åpner Slottsplassen for Erna likevel

INNENRIKS

Stikk i strid med tidligere meldinger kan Erna Solberg (H) onsdag vise frem sine statsråder til fotografering på selveste Slottsplassen.

Publisert: Oppdatert: 16.10.13 09:06

Men skal du treffe de nye statsrådene må du likevel møte på baksiden.

På grunn av at Slottsplassen pusses opp, har planen vært at den blå regjeringen skulle ta bakdøra ut fra Slottet - slik at Erna Solberg måtte presentere sine ferske statsråder på byggets skyggeside.

Nå har Statsbygg fått fart på byggearbeidene.

- Både avtroppende og påtroppende regjering får komme ut på Slottsplassen og møte pressen. Det er en stor og gledelig overraskelse at rehabiliteringsprosjektet har kommet så langt at det kan gjøres slik. Det var på ingen måte klart at byggearbeidene ville bli ferdige i høst, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen på Slottet til VG.

Åpner snart helt

Kommunikasjonsrådgiver Pål Weiby i Statsbygg sier at arbeidene ligger foran skjema. Opprinnelig frist for ferdigstilling var 17. mai neste år - da kongefamilien tradisjonelt vinker til barnetoget fra balkongen på Slottet.

- Vi har jobbet ekstra hardt for å bli ferdig så fort som mulig, og vi blir ferdig tidlig. Mye av dette arbeidet kan ikke gjøres vinterstid. Vi hadde forventet siste finish på vårparten neste år, men nå ser vi ut til å nå det i løpet av måneden, sier Weiby.

Marianne Hagen sier det norske folk snart skal «få Slottsplassen tilbake».

- Slottsplassen åpner for folk om morgenen den 24. oktober. De første som offisielt får kjøre til Slottet er stortingsrepresentantene som kommer til Stortingsmiddagen samme kveld. Det er ekstra morsomt, fordi pengene til rehabiliteringen ble bevilget etter Stortingsmiddagen i fjor, sier Hagen.

Publikum bak gjerdet

Når den nye regjeringen skal møte pressen, blir det på et avgrenset område foran Slottet, der nye regjeringer tradisjonelt kommer ut og presenteres av den ferske statsministeren. Noen restriksjoner blir det likevel. Årsaken er at det bare er plass til 60 personer foran Slottet nå. Erna skal skal ha gitt klar beskjed om at hun vil at det skal være åpent for flest mulig folk, og derfor blir det en ny seanse med fotografering foran slottet og hilsing på folket bak.

- Vi får lov å ta inn regjeringene i forbindelse med regjeringsskiftet, men Slottsplassen blir ikke åpen for publikum. Om folk ønsker å se regjeringene, kan de stå på utsiden av gjerdene foran Slottet når de kommer ut. Når regjeringen så går inn hovedporten igjen, kan man gå rundt Slottet og se dem på nært hold på baksiden,sier Marianne Hagen.

Det blir adgangskontroll på plassen, og bare akkreditert presse slipper inn.

- Det er jo fortsatt en byggeplass, med arbeider i randsonen. Disse sonene er skjermet. Plassen er ikke helt ferdig, men den blir ferdig på halv tid, og det er fantastisk, sier Marianne Hagen.

Høyre

Høyre skal ha ønsket å ha hele seansen foran slottet, men da det ble klart at det ikke gikk valgte de løsningen med todelt seanse.

For Frp er det ekstra spesielt at når de for første gang skal inn i regjering, får de vise frem statsrådene på Slottets nyoppussede solside.

Men Frp ville torsdag ikke kommentere gladsaken, og henviste i stedet til regjeringens storebror Høyre.

Her kan du lese mer om