SOLBERGREGJERINGEN: Her kommer den nye regjeringen ut fra Slottet med Erna Solberg og Siv Jensen i spissen. Foto: VGTV
SOLBERGREGJERINGEN: Her kommer den nye regjeringen ut fra Slottet med Erna Solberg og Siv Jensen i spissen. Foto: VGTV

Her har Solberg-regjeringen vært hos Kongen for første gang

INNENRIKS

Statsminister Erna Solberg og hennes 17 statsråder utgjør nå Norges nye regjering.

Publisert: Oppdatert: 16.10.13 14:11

Onsdag klokken 12 overtok Erna Solberg (H) som Norges statsminister.

Hun satte seg ned ved Kongens bord for første gang sammen med sine 17 statsråder, etter at Kongen og Kronprinsen hadde håndhilst på hele den nye regjeringen.

Det ekstraordinære statsrådet på Slottet varte i rundt 20 minutter. Deretter steg regjeringen ut på Slottsplassen for å hilse på folket og svare på spørsmål fra pressen.

Erna Solberg og Siv Jensen kom ut side om side, etter eget ønske. Alle statsrådene fikk overrakt blomster fra familiemedlemmer og partimedlemmer.

VG DIREKTE: Få siste nytt om regjeringsskiftet i vårt direktestudio

Vil forenkle Norge

Deretter gikk regjeringen gjennom slottet og ut på baksiden, der Erna Solberg presenterte statsrådene sine:

- Jeg har tidligere i dag presentert regjeringen, men vi har i dette ekstraordinære statsrådet vedtatt ansvarsområdene våre. Vi har vektlagt å lage endringer som vil styrke viktige områder for regjeringen, og som vi mener vil gi oss bedre gjennomføringskraft, sa statsministeren.

- Vi er en regjering som skal følge opp de sakene vi gikk til valg på, sa Solberg, og nevnte blant annet et løft for syke og eldre, å tette sikkerhetsnettet for de som faller utenfor og å forenkle Norge.


Deretter gjentok landets nye statsminister de samme kriteriene hun hadde veklagt i valget av de nye statsrådene, som da hun presenterte den for første gang i Stortingets vandrehall klokken 10 onsdag morgen.

Solberg benyttet anledningen til å lese opp de 18 statsrådene, inkludert henne selv, til rungende jubel og applaus fra de fremmøtte.

- Alle disse statsrådene har lovet å jobbe for det beste for Norge de neste fire årene, og det kommer vi til å gjøre, avsluttet Solberg.

LES OGSÅ: Disse blir statssekretærer i departementene

Vil måtte vurdere habilitet

Sylvi Listhaug, som i en E24-kronikk i 2010 beskrev jordbruksavtalen i landbruket som «et kommunistisk system der det offentlige regulerer alt», blir ny landbruksminister.

Utenfor Slottet etter det ekstraordinære statsråådet, nektet hun å svare på om hun fortsatt stod for at landbruket er kommunistisk.

- Min oppgave er å jobbe for å gjennomføre regjeringsplattformen. Jeg ser frem til å samarbeide med landbruket og vil bruke tid på å reise rundt og gjøre meg kjent. Jeg vil jobbe for å skape mer optimisme i landbruket, sa Listhaug.

Hun kommer fra jobben som kommunikasjonsrådgiver i First House, men ønsket onsdag ikke å avsløre hvilke kunder hun har jobbet for.

- Jeg vil levere en liste over mine kunder til min departementsråd. Jeg er helt klar over at det i enkelte saker vil være nødvendig for meg å vurdere min habilitet. Det vil jeg gjøre i samarbeid med departementet og eventuelt med justisdepartementets lovavdeling, sa Listhaug.

Angrer ikke

Tidligere i dag skrev VG om landets nye barne-, familie- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), som i 2010 twitret følgende: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

- Det var en twitter-melding jeg skrev for tre år siden, men nå skal jeg være statsråd for homofile, lesbiske, heterofile og transseksuelle. Så får folk dømme meg når de er blitt kjent med meg, sier Horne til VG.

- Angrer du?

- Jeg kan ikke gå rundt og angre på det, for det er mange rare ting vi kanskje sier i løpet av et liv. Jeg står for at jeg stilte det spørsmålet for tre år siden, i forbindelse med at det skulle lages noen bøker, sier Horne.

Gleder seg

Justisminister Anders Anundsen (Frp) var både glad og preget da VG møtte ham utenfor Slottet.

- Det føles veldig spennende og utfordrende å bestyre et departement. Dette har vært en veldig spennende dag. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen.

- Hvordan kommer Norge til å merke at du er justisminister?

- Jeg tror jeg skal få sette meg ned i stolen først, og få oversikt over de sakene vi har foran oss. Så får vi komme tilbake til det senere, sier Anundsen til VG.

Nøkkeloverrekkelse

Onsdag ettermiddag vil det finne sted nøkkeloverrekkelser ved de ulike departementene. De avtroppende statsrådene vil personlig gi nøklene til kontoret til de påtroppende statsrådene.

Erna Solberg vil overta nøklene til Statsministerens kontor klokken 13.15.

Erna Solberg blir landets andre kvinnelige statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel i 1935.

Fremskrittspartiet er i regjering for første gang i partiets 40-årige historie.

Her kan du lese mer om