VIPPER: Førstekandidat Mette Belden og andrekandidat Nils Fløystad vil inn på Fylkestinget for å kjempe for Nordmøre, som de mener har tapt viktige kamper de siste årene. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Startet protestparti mot sykehusvedtaket: De kan vippe Møre-makten

KRISTIANSUND (VG) Folk på Nordmøre og Kristiansund er så lei av å tape kamper mot resten av fylket, at de har startet sin egen valgliste. De ligger an til suksess.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det har lenge vært frustrasjon over at Nordmøre taper kampene mot Romsdal og Sunnmøre. Men dråpen som fikk begeret til å renne over var sykehusstriden, sier førstekandidat Mette Belden i Nordmørslista.

Sammen med annenkandidat Nils Fløystad, forklarer hun hvordan frustrasjonen boblet over da helseminister Bent Høie (H) før jul besluttet å legge et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal til tomten utenfor Høyre-styrte Molde i stedet for utenfor Ap-styrte Kristiansund.

Trykk her for å få siste nytt om valget i VGs valgstudio!

Kan få 20 prosent

– I Møre og Romsdal bor en fjerdedel av innbyggerne på Nordmøre. Men hvis sykehuset forsvinner, og politiet sentraliseres bort, blir det bare fem prosent av de offentlige arbeidsplassene i fylket igjen her, forteller Fløystad.

Høyres ordførerkandidat i Kristiansund: Vil saksøke sin egen helseminister

På en meningsmåling InFact gjorde for Tidens Krav og NRK i august, fikk Nordmørslista 3,1 prosent. På Nordmøre er partiet tredje størst, med rundt 12 prosent. I en måling som kommer i disse dager, skal de ligge enda bedre an. Nå anslår de at opptil 20 prosent av befolkningen i Kristiansund og de andre kommunene på Nordmøre vil stemme på dem.

– Selv lokale politikere sier i det stille at de vil stemme på eget parti i kommunevalget, men på oss i fylkestingsvalget, forteller de.

Ingen husker nøyaktig hvordan initiativet til partiet ble tatt:

– Mye frustrasjon– Det var enormt mye frustrasjon over sykehusavgjørelsen. Den ble oppleved som et ran. Vi krever at det enten fortsetter med to sykehus, eller at det legges mellom byene, sier Belden.

Mens VG snakker med toppkandidatene utenfor det nedleggingstruede sykehuset i Kristiansund, kommer overlege Terje Hals gående. Han er ivrig tilhenger, og viser frem partiets button på jakkeslaget:

– Hvis sykehuset i Kristiansund legges ned, risikerer barn i de ytterste kommunene her, med omkastninger, opptil fem timers reise til sykehus, mener Hals.

Les bekymringsbrevet til barnelegen: – Kjære helseminister Bent Høie!

Forståelse

Dagfinn Ripnes har representert Kristiansund Høyre i kampen mot Bent Høie. Han har stor sympati med Nordmørslista, og forstår de som stemmer på dem:

– Ja. jeg håper folk stemmer på oss i kommunen, for vi står på i sykehussaken og taler Roma midt imot. Men jeg forstår godt de som vil stemme på noen andre i fylkestingsvalget, sier Ripnes, som selv er annenkandidat på Kristiansund Høyres liste.

– Har du vurdert å stemme på Nordmørslista selv?

– I de mest frustrerte øyeblikkene må jeg innrømme at tanken har vært der, men det sitter i ryggmargen å stemme Høyre, så jeg må gjøre det, sier han. Ifølge målingene, kan også Ap bli ett av partiene som mister velgere til Nordmørslista:

– Vi ser på Nordmørslista som en samarbeidspartner, og håper på et samarbeid med dem. Men jeg er ikke sikker på om vi taper mest, det er sykehusstriden som dominerer denne lista, så jeg tror Høyre vil tape fleste stemmer, sier leder Per Vidar Kjølmoen i Møre og Romsdal Ap.

Alder ingen hindring: Nils (101) er landets eldste valgkandidat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder