REAGERER: Åsne Seierstad har skrevet bok om 22. juli. Her fra Oslo tingrett under rettsaken mot Anders Behring Breivik i april i fjor. Foto: MATTIS SANDBLAD

Åsne Seierstad refser Marit Christensen

- Det er en grov anklage mot meg

Nok en endring i Christensens bok

Åsne Seierstad reagerer sterkt på fremstillingen Marit Christensen har av henne i den første utgaven av boken om Wenche Behring Breivik.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I et portrettintervju i morgendagens VG Helg forteller Seierstad om hvordan det føltes da Marit Christensen i sin bok «Moren» beskyldte henne for å ha trengt seg inn hos Wenche Behring Breivik og nærmest blitt kastet ut fra dødsleiet hennes.

I intervjuet kaller hun det en grov anklage mot sin integritet.

- Jeg er journalist. Intervjuet er mitt arbeidsredskap, uten å snakke med folk har jeg ikke noen bok. Mine bøker blir til gjennom samtaler. Det fordrer at leseren har tiltro til omstendigheten rundt samtalene, sier Seierstad til VG.

- Christensen skriver at jeg kom uanmeldt og overrumplet Wenche. Hun skriver at Wenche «hadde mannet seg opp og klart og be henne og advokaten om å forsvinne fra dødsleiet.» Det er en grov anklage mot meg som journalist, og det går rett på min integritet som forfatter.

PORTRETT: Les mer om Åsne Seierstad og hennes 22. juli-bok i lørdagens VG Helg. Foto: FAKSIMILE/VG HELG/KYRRE LIEN


- Heldigvis har advokaten og jeg hvert vårt opptak av hva som skjedde på rommet. Wenche ville hele tiden videre, og fortelle mer. Vi skiltes med en prat om når neste møte skulle være. Det rakk vi aldri, sier forfatteren.

Flere rettelser

Seierstads forlegger, Erling Kagge, krevde raskt at opplysninger om møtet mellom Wenche Behring Breivik og Åsne Seierstad i boken «Moren» ble beklaget og dementert offentlig.

Aschehoug avviste kritikken, men mandag varslet de likevel at de vil gjøre noen endringer i bokens andreopplag.

- Det er gjort veldig små endringer som tydeliggjør at det som Marit Christensen beskriver er det Wenche Behring Breivik har fortalt i ettertid, sa forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs til VG etter endringene ble offentlig kjent.

VG har prøvd å komme i kontakt med Marit Christensen fredga kveld uten å lykkes.

Forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs sier hun uttaler seg på vegne av både Christensen og forlaget.

BOKAKTUELL: Marit Christensen har fått flere reaksjoner på sin bok «Moren», som handler om Wenche Behring Breiviks liv. Foto: MATHIAS JØRGENSEN


- Marit Christensen betviler ikke Åsne Seierstads versjon av det hun opplevde i intervjuet med Wence Behring Breivik. Det Marit Christen forteller i sin bok, er at Wenche Behring Breivik dagen etter likevel var sterkt opprørt over intervjuet Åsne Seierstad hadde hatt med henne på sykehuset dagen før.

- Dette bekrefter at det ikke er noen motsetning mellom Åsne Seierstads beskrivelse - og det Marit Christensen forteller i sin bok, sier Spjeldnæs til VG.

Forlagsdirektøren sier at de snart er klar med fjerde opplag av boken, og at det er gjort en ny endring i boken.

- Marit Christensen har gjort ytterligere en liten endring, for å presisere det forløpet hun beskriver.

- Hva slags endring er dette?

- Det er gjort mindre språklige endring i en setning på side 237.

- Er dette den siste endringen?

- Det syns jeg er vanskelig å svare på. Jeg tror ikke det. Men når du spør meg om jeg tror det, så er svaret at jeg ikke tror det, sier Spjeldnæs.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder