LEDERE: FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi (til venstre), oppfordrer statsminister Erna Solberg (H) til å øke antallet kvoteflyktninger.
LEDERE: FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi (til venstre), oppfordrer statsminister Erna Solberg (H) til å øke antallet kvoteflyktninger. Foto: ROBERT S. EIK,VG/Denis Balibouse, reuters/ntb scanpix

FN ber Erna ta inn nesten fem ganger så mange kvoteflyktninger

INNENRIKS

I et brev til statsminister Erna Solberg (H) ber FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, regjeringen om å ta imot langt flere kvoteflyktninger.

Publisert:

Norge tok imot rundt 3000 kvoteflyktninger i både 2016 og 2017. I regjeringens forslag til statsbudsjett blir det lagt opp til å redusere antallet til 1120.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, mener Norge burde opprettholdt tallet på rundt 3000 - og håper samtidig regjeringen på sikt vil ta inn 5000 kvoteflyktninger i året.

Det går fram av et brev Grandi sendte til statsminister Erna Solberg (H) i begynnelsen av oktober.

Høyre og Frp ska nå møte Venstre og KrF til budsjettforhandlinger. Der blir det konflikt om kvoteflyktningene.

Les også: Halvparten av asylbarn med midlertidig opphold har forsvunnet

Budsjettstrid om kvoteflyktninger

For mens Høyre og Frp bare vil ha 1120 neste år, vil KrF ha 1500 flere enn det. Og Venstre overgår KrF - og foreslår hele 3000 flere kvoteflyktninger.

Det er ikke første gang antall kvoteflyktninger Norge skal ta imot skaper splid på Stortinget. Før flyktningkrisen endte en betent strid med et ja til 8000 kvoteflyktninger over tre år:

I brevet fra FN, der høykommissæren gratulerer Solberg med høstens valgseier, skriver han også i rosende ordelag om hvor mange kvoteflyktninger Norge tok imot i fjor.

«Vi setter pris på den viktige milepælen Norge passerte ved å omplassere 3.120 flyktninger i 2017. Dette sender et kraftig budskap om solidaritet til de landene som har tatt imot flest flyktninger, og motiverer dem til å fortsette å holde grensene sine åpne og gi beskyttelse til de som flykter fra konflikt og forfølgelse», skriver Grandi.

Grandi omtaler samtidig i brevet Norge som en av deres «nærmeste og mest verdifulle partnere».

Husker du? Listhaug oppfordrer til å angi flyktninger som drar til hjemlandet

– Bør tas alvorlig

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier det er veldig flott at Grandi henvender seg til Norge og at høykommissæren viser til det Nesse omtaler som en «god, norsk internasjonal tradisjon» i flyktningpolitikken.

– Norge har en høy stjerne i Genève gjennom internasjonalt, humanitært arbeid. Det er viktig at vi stiller vi opp og tar imot flere når det kommer færre flyktninger hit, sier han til VG.

Nesse viser til at både EU og FN nå ber Norge om å bidra.

– Dette bør ikke bare være et innenrikspolitisk standpunkt. Regjeringen bør se på vår tradisjon og ønsket vårt om å være en god humanitær aktør globalt og en bidragsyter til europeisk samarbeid, sier han.

Ifølge Nesse er FN under press i en mer fraksjonert verden.

– Når vi da får en konkret forespørsel, bør vi vurdere den alvorlig, sier han.

Studie: Ny studie: Integreringen går feil vei

– Bruker ressurser på å integrere

I 2014 kom det 1659 kvoteflyktninger til Norge, mens det i 2015 kom 2544. I årene før det har antallet ligget på i overkant av 1000 årlig.

– Norge tar i mot mange kvoteflyktninger. Fra 2014 til september 2017 har Norge gitt opphold til over 10.000 overføringsflyktninger og er med det det landet i verden som tar imot flest overføringsflyktninger i forhold til folketallet, sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor til VG.

Han viser til at Norge også har vist solidaritet med våre europeiske naboer i en meget krevende periode for Europa ved å ta asylsøkere fra Italia og Hellas.
– I tillegg kommer det store antallet asylsøkere som kom til Norge i 2015. Nå foreslår regjeringen å gå til opprinnelig kvotestørrelse på 1120 plasser i 2018. Nå må vi bruke innsats og ressurser på å integrere de mange som har kommet til Norge, sier Aanes.

Her kan du lese mer om