FRATRER: Christine Meyer er ferdig som sjef for Statistisk Sentralbyrå (SSB). Foto: Odin Jæger VG

Meyer til VG: Glad for at vi har fått en avklaring

Finansdepartementet og SSB-sjef Christine Meyer ble søndag enige om en avtale. Meyer fratrer stillingen ved midnatt.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg er glad for at vi har kommet frem til en avklaring. Spesielt av hensyn til SSB, slik at SSB nå fremover kan få ro til å jobbe med de viktige samfunnsoppgavene de har, sier Christine Meyer til VG.

Hun opplyser at hun vil få ett år etterlønn. De første seks månedene vil hun få full etterlønn, mens de siste seks månedene vil etterlønnen bli avkortet med lønnen hun får som professor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Bakgrunn: Åpen maktkamp mellom SSB-Meyer og Siv Jensen: Dette er konflikten

Finansdepartementet dekker også advokatregningen på opptil 175.000 kroner for Dag Steinfelds tjenester, pendlertillegg og flytteutgifter, viser sluttavtalen som VG har fått tilgang til

Fornøyd finansminister

Finansdepartementet bekrefter avtalen i en pressemelding.

– Jeg er glad for at vi har kommet til enighet. Som øverste ansvarlige i SSBs eierdepartement, er det viktig for meg å bidra til å skape ro og gjenvinne tillit til arbeidet som byrået gjør, sier finansminister Siv Jensen i den.

Finansdepartementet vil konstituere ny administrerende direktør i SSB så snart som mulig, heter det i pressemeldingen. Styret i byrået vil bli bedt om å peke ut en person som kan være fungerende leder inntil videre av departementet.

Finansministeren gikk hardt ut fredag: Siv Jensen: – Christine Meyer har ikke min tillit

Bakgrunnen for at Meyer går er en kontroversiell omlegging av byrået. Den har pågått lenge, men 21. oktober kom nyheten om at blant annet innvandrerforskeren Erling Holmøy flyttes til en annen avdeling. Siden har mange kritisert omleggingen, og Meyer har vært inne på teppet til Siv Jensen to ganger.

Den tredje gangen ble det ikke noe møte, siden Meyer ville ha med advokat.

Her får du forklart saken:

Ivaretar behov

Meyer har uttalt seg lite til mediene gjennom prosessen, men snakket med VG like etter nyheten om at hun er ferdig som sjef.

– Er du fornøyd med avtalen?

– Jeg vil ikke uttale meg om jeg er fornøyd, men den ivaretar noen av mine viktigste behov, svarer Meyer.

Fikk du med deg? SSB-ansatte om konflikten: En stor belastning

Disse behovene er avklaringen i seg selv, at hun ikke pålegges restriksjoner på hva hun kan si om prosessen i etterkant og at hun fikk lønn utover de seks månedene hun hadde hatt krav på hvis det hadde vært grunnlag for oppsigelse.

– Departementet har ikke hatt grunnlag for å si meg opp, sier Meyer, og hun mener derfor at den inngåtte avtalen ikke gir inntrykk av at Finansdepartementet hadde grunnlag for å gå til oppsigelse.

Les også: Meyer: – SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit

– Når denne prosessen nå har fått sin konklusjon, hva er ditt hovedbudskap til offentligheten?

– Det viktigste poenget mitt er at for å gjennomføre en omstilling i offentlig sektor, er det behov for eiers ryggdekning absolutt hele tiden. Det er såpass krevende å gjøre slik endringer, og uten en tydelig og sterk eier i ryggen, så blir det vanskelig, svarer den snart avgåtte SSB-sjefen.

– Og det har du altså ikke hatt, slik du oppfatter det?

– Det er et brudd i støtten fra før dette ble offentlig kjent og etter. Da det ble kjent ble det uklart hvorvidt vi hadde støtte, sier Meyer.

VG meldte først på fredag: SSB-sjef Christine Meyer forhandler med sin arbeidsgiver om sluttavtale

Se Meyers oppgjør med Siv Jensen og Finansdepartementet på en pressekonferanse fredag:

Ingen pause

Meyer har ingen planer om en lengre pause fra arbeidslivet og ønsker å vende tilbake til jobben som professor ved NHH, som hun hadde permisjon fra.

– Jeg må nå ringe NHH og gå i en diskusjon med dem. Jeg er beredt til å begynne ganske raskt.

Hun har i de siste ukene vært utsatt for hard kritikk fra en rekke hold. Lørdag fortalte flere ansatte i SSB om misnøye med det de kalte «dobbeltkommunikasjon» fra sjefens side.

Mange har uttrykt bekymring for konsekvensene for omleggingen i SSB. VG kunne torsdag avsløre styrereferatene, som viser at Meyer flere ganger ble advart mot å gjennomføre endringene i byrået for fort. Dermed mistet hun tillit.

VGs kilder i regjeringen sa da at de så på det som umulig for Meyer å fortsette etter at så mange viktige aktører hadde kritisert omleggingen og hennes rolle. Nå er hun altså ferdig i rollen som sjef ved midnatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder