INGEN MELDEPLIKT: Politiet vil slutte å tvinge tiggere til å melde seg. Onsdag morgen var 15–20 tiggere samlet på Torgallmenningen. Foto: EIRIK BREKKE

Politiet i Bergen har registrert tiggere i syv år - kan være ulovlig

Organisert tigging er i realiteten kriminalitet satt i system, der enkelte bakmenn tjener millioner.

Det var blant konklusjonene i dokumentaren «Lykkelandet» som ble sendt på NRK Brennpunkt tirsdag kveld.

Tvil om lovlighet

Siden 2010 har alle som «ønsker å foreta innsamling av penger» i Bergen kommune, herunder tiggere, måttet melde seg til politiet og registrere seg før de får lov til å drive slik virksomhet.

Året etter sa politiets prosjektleder at tiggingen ble redusert med omkring to tredjedeler etter at meldeplikten ble innført.

Men politiets register ble i praksis lite brukt.

Nå vurderer politiet å avvikle hele ordningen. Årsak: De er i tvil om den i det hele tatt er lovlig.

Foretok juridisk vurdering

– Vi vurderer om meldeplikten er tilstrekkelig hjemlet i lov, om den juridisk sett er for skjørt forankret, sier visepolitimester Olav Valland.

Et sentralt, men vanskelig spørsmål for politiet har vært om innsamling av penger, slik det står i politivedtektene, er det samme som tigging? Politiet heller nå mot at svaret sannsynligvis er nei.

– Burde dere ikke ha gjort disse vurderingene før meldeplikten ble innført for syv år siden?

– Jo, det kan du si, det er for så vidt riktig, det. Men det ble gjennomført en juridisk vurdering også den gang. Men da kom man altså til motsatt konklusjon; at dette var hjemlet i lov, sier Valland.

STYRT AVVIKLING: Politiet har holdt på med registrering av tiggere i syv år. Nå er det snart slutt, varsler visepolitimester Olav Valland i Vest politidistrikt. Foto: Tor Høvik

Ulovlig å registrere

Men det stopper ikke med meldeplikten. Registreringen av tiggere ble ulovlig idet politiregisterloven trådte i kraft 1. juli 2014.

Loven setter strenge betingelser og rammer for hva slags informasjon politiet kan samle inn og lagre.

– For å vite om tiggere faktisk hadde meldt seg, måtte vi lage et slags register. Men etter at den nye loven kom, kan vi ikke bruke opplysningene til å lage en oversikt over hvem som tigger, eller bruke disse til å søke i andre registre. Dermed har ordningen i praksis vært nærmest verdiløs for oss, sier Valland.

I 2014 sa samme Valland om meldeplikten at den var «ett av flere elementer som gjør at Bergen har mindre problemer med tigging enn Oslo».

les også

Les også: – Tiggere sjikanert, slått og sparket etter NRK-dokumentar

– Svært humant håndtert

Meldeplikten i politivedtektene har i alle disse årene aldri blitt utfordret. Ingen domstol har heller tatt stilling til om den faktisk mangler lovlig hjemmel, men politiet mente at det var for mye usikkerhet rundt ordningens legitimitet.

Visepolitimesteren understreker at meldeplikten er blitt «håndtert svært humant».

– Det er ingen som er blitt anmeldt, bøtelagt eller fått noen som helst form for reaksjon fra oss hvis de ikke har meldt seg hos oss. Vi har oppfordret tiggere til å melde seg, og det er det, sier han.

UKJENT: Byråd Erlend Horn (V) var ikke kjent med at politiet ikke lenger registrerer tiggere. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Byråd: Full tillit til politiet

Sosialbyråd Erlend Horn (V) var ikke kjent med at politiet nå vurderer å legge ned hele ordningen.

– I utgangspunktet mener jeg at registreringsplikten har vært en fornuftig ordning. Det har bidratt til å få oversikt over hvem som tigger, og så er det politiets oppgave å håndheve den plikten.

Byrådet skal i møte med politiet i neste uke. Da vil trolig meldeplikten bli tema.

– Jeg har full tillit til politiets vurderinger. Det er tross alt de som sitter med den relevante kompetansen, sier Horn.

– Syns du at politiet i Bergen gjør nok for å bekjempe organisert kriminalitet av denne typen?

– Jeg vet at politiet har slik kriminalitet høyt på agendaen, men at de samtidig har en krevende ressurssituasjon. Jeg skulle selvsagt ønsket meg at de hadde mer ressurser til å følge dette enda mer opp.

Byråden sier nei til forbud

I dag er det ikke politisk flertall i Bergen for å innføre tiggeforbud, slik norske kommuner siden 2015 fritt har kunnet gjøre gjennom politivedtektene.

Politiet i byen har ønsket seg et slikt forbud. Det har også Frp, men de fikk aldri flertall for det da de satt i det forrige byrådet.

Sosialbyråd Horn sier at det sittende byrådets nei til et tiggerforbud står fast, og at hans prinsipielle syn er at det aldri må bli ulovlig å be om hjelp.

– Jeg tror heller ikke at et slikt forbud vil være noe lettere å håndtere for politiet enn dagens system med meldeplikt for tiggere.

Politiet vil ha tiggeforbud

Visepolitimester Olav Valland lar det være opp til politikerne å avgjøre om et absolutt forbud er veien å gå, men legger ikke skjul på at politiet i Bergen fremdeles ønsker seg et slikt forbud.

– Dette kriminalitetsbildet er mer komplisert enn at et generelt tiggerforbud vil løse alle sider ved denne problematikken. Men et forbud kan bidra til at det blir vanskeligere for slike kriminelle nettverk å organisere seg, sier han.

I perioden 2010 til 2016 registrerte gamle Hordaland politidistrikt 3470 kriminelle forhold begått av rumenske statsborgere. 721 rumenske statsborgere ble domfelt eller bøtelagt i samme periode.

– Antall registrerte lovbrudd med rumenske statsborgere hadde en kraftig økning i perioden 2013–2014. De siste par årene har det vært en synkende tendens, sier Valland.

Flere artikler

 1. Solberg vil fortsatt ha tiggeforbud

 2. «Bekjemp menneskehandel, ikke tiggerne.»

 3. – Tiggere sjikanert, slått og sparket etter NRK-dokumentar

 4. Høyres gruppeleder i Bergen etter tiggedokumentar: – Nødt til å innføre tiggeforbud

 5. VG mener: Tiggerforbud er ikke løsningen

Fra andre aviser

 1. Politiet i Bergen har registrert tiggere i syv år. Nå vurderer de å skrote hele ordningen fordi den kan være ulovlig.

  Bergens Tidende
 2. – Registrering av tiggere bør fortsette

  Bergens Tidende
 3. Bekjemp menneskehandel, ikke tiggerne

  Bergens Tidende
 4. Høyre-politikere krever tiggeforbud i Bergen

  Bergens Tidende
 5. Tiggere skal ha blitt sjikanert, slått og sparket etter NRK-dokumentar

  Aftenposten
 6. Byrådet vil ikke forby tigging

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder