Nettverk i Norge etterforskes for å rekruttere og betale

KJEMPER: Bildet er hentet fra en propagandavideo fra ISIL som ble sluppet i mars i år. Bildet viser ISIL-krigere som kjører i gatene nord i Syria. Foto:AFP,

PST frykter terrorgruppe med kamperfaring fra Syria: Slik rekrutteres Syria-krigerne

Sårbare unge og eks-kriminelle statusjegere radikaliseres. Bakmenn med nettverk og penger rekrutterer dem til hellig krig i Syria.

 • Mona Byrkjedal
 • Ingrid Hvidsten
 • Ola Mjaaland
 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over seks år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep i Vesten.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier Politiets sikkerhetstjeneste har fått informasjon om at det er personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria som står bak trusselen mot Norge, men understreker at de ikke vet om det dreier seg om norske Syria-farere.

Etter det VG kjenner til, ser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på ulike faktorer som bidrar til at unge muslimske menn, og et mindre antall kvinner, rekrutteres til Syria.

** Tilretteleggere i Norge:

Dette er gruppen PST har mest fokus på: Bakmenn som bidrar med penger, flybilletter og kontaktnett. Fra flere kilder får VG beskrevet to voksne menn i 30-årene som holder seg i bakgrunnen under demonstrasjoner, men som begge er løst knyttet til Profetens Ummah.

Den ene av disse omtales som «edderkoppen», og er en 35 år gammel norsk-algerier. Han er siktet av PST for å ha samlet inn penger eller rekruttert til en terrororganisasjon.

Mannens advokat, Ragnhild Torgersen, sier hennes klient har forklart at pengene skal til nødhjelp, og sier at han ikke erkjenner straffskyld.

SIKTET: Denne 35-åringen er siktet for å ha samlet inn penger og rekruttert til en terrororganisasjon. Selv sier han at pengene er til nødhjelp. Foto: NRK,

–Han har forklart at han ikke rekrutterer personer til kamptrening, sier Torgersen.

Personer i de norske miljøene tilrettelegger også reiser til Syria ved å formidle kontakt med støttenettverk i Tyrkia. Noen jobber i stor skala, mens andre i sine nettverk av venner og familie, ifølge PST.

– De rekrutterer på gata, på ungdomsklubber, overalt. Og før ble de ikke kastet ut, for man visste ikke hva de drev med. I dag kaster moskeer og ungdomsklubber dem ut, men de er lett tilgjengelige. Profetens Ummah er de mest sentrale i rekrutteringen. De står gjerne på Grønland med bøsser og samler inn til Syria, og de prater med alle og enhver. Det blir på en måte misjonering, sier Yousef Assidiq.

** Norske islamister som er i Syria:

På sine nettsider skriver PST at nordmenn som oppholder seg i Syria, eller som har vendt hjem, kan bidra til å motivere og rekruttere potensielle nye fremmedkrigere. De kan også formidle praktiske reiseråd.

Den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien opptrer i en video som skal være tatt opp i grenseområdene mellom Irak og Syria som er under kontroll den ekstreme islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten. Foto:,

De som allerede har dratt til Syria bruker ulike nettforum til å oppfordre meningsfeller til å komme etter. Bilder fra «slagmarken» legges ut på nett, og gir status og har dermed påvirkning.

– Enkeltpersoner rekrutteres gjennom internett og ferdsel på tvers av grensene. Det er en del av globaliseringen. Og ved hjelp av kontakter kan de komme seg over grenser, og da tenker jeg spesielt på gjennom Tyrkia for å komme inn i EU. sier Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole med spesialfelt Syria.

** Kjente ideologer i Norge:

Blant dem som har stor påvirkning og nyter respekt i islamistmiljøet i Norge er Mulla Krekar og den tidligere Taliban-ministeren Abdul Rauf Mohammad. Men også leder for gruppen «Profetens Ummah», Arslan Ubaydullah Maroof Hussain (28), nevnes av flere kilder som en slik ideolog.

** Ukjente ideologer i Norge:

PST er også bekymret for koranlærere og studiesirkler som opererer med langt lavere profil – men som til gjengjeld har større mulighet til å påvirke gjennom direkte kontakt.

– Jeg møtte folk som forsto meg. De spiller på klassiske fiendebilder, at Vesten er i krig med islam, og at muslimer aldri vil bli godtatt i Europa. Og det følte jeg da jeg nettopp hadde konvertert – jeg følte at alle var imot meg, sier Yousef Assidiq, prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk.

** Internett-ideologer og sosiale medier:

Internasjonale islamister som Omar Bakri Muhammad og Anjem Choudary har begge nær tilknytning til norske islamistmiljøer. Bakri er aktiv via internett fra sin base i Libanon. Til TV 2 har han hevdet å ha hjulpet 65 personer fra Norge med å krysse inn i Syria for drive Jihad.

VIA INTERNETT: Omar Bakri Muhammad, med base i Libanon, hevder han aktivt hjelper norske islamister å dra til Syria. Foto: AP Foto: ,

Flere VG har pratet med, trekker også frem internett og sosiale medier som plattformer for rekruttering.

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen i Oslo kjenner til flere av personene som har blitt trukket inn i ekstreme miljøer i Norge – og også flere som har reist til Syria. Han mener de radikaliserte miljøene bruker både tradisjonelle og sosiale medier aktivt i rekrutteringen av nye personer.

– Jeg tror det beste medium for disse personene er media, og det sirkuset som skapes rundt dem, samt sosiale medier, som forum de oppretter på Facebook. Ellers har de ikke noe fast sted, de kan for eksempel ikke rekruttere i moskeen. For øvrig finner jo mange inspirasjon på YouTube og Google, sier Ghozlan.

PST mener det er to grupper personer som blir radikalisert: De som søker trygghet og de som søker status, kommer det frem i en nyere PST-rapport.

** Status:

Den ene gruppen kjennetegnes av lav utdannelse, løs tilknytning til arbeidslivet og forbindelser til kriminelle miljøer. Mange er ressurssterke.

Ifølge PST kan det å kjempe i Syria gi en type status og identitet, som den som vanligvis knyttet til utdannelse og yrke, men som er mer forenelig med deres verdisett og verdensanskuelse.

ADVARER MOT EKSTREMISME: Yousef Assidiq. Foto:PRIVAT,

– De jeg kjenner som har blitt radikalisert, har allerede vært involvert i kriminalitet. De har på en måte byttet klesdrakt. De vil bli hellige, og de vil gjøre opp for sin fortid. Da er det ikke nok å være en vanlig muslim, man må bli noe ekstra. Og så er de vant til å søke mye oppmerksomhet, negativ eller positiv, sier Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen i Oslo.

** Trygghet:

Den andre gruppen kjennetegnes av at de har hatt problemer med å finne sin plass i samfunnet siden ungdomstiden, og ønsker å føle tilhørighet og identitet.

– Jeg pleier å si at de ideologiske lederne er verdens beste ungdomsarbeidere. De når inn, og vet hva unge sliter med. Det var slik jeg kom inn i miljøet: Jeg kjente et behov for trygghet. Det møtte jeg der, sier Yousef Assidiq.

Han fikk god kjennskap til miljøet etter at han konverterte til Islam i 2009, men trakk seg ut da flere begynte å radikaliseres.

Les også

 1. Politidirektøren: - Ingen endring i trusselbildet

  Politi-Norge opprettholder beredskapen gjennom helgen og øker kapasiteten hvis det skulle bli nødvendig.
 2. Terrortrusselen mot Norge: Utfordrer det norske folk til å starte rosetog på sosiale medier

  Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde mener samfunnet nå kan vise at rosetogene etter 22. juli betydde noe.
 3. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

  Ekspertene er klare på at terrorister i Syria innehar både våpen og erfaring til å gjennomføre terror.
 4. Politiet tilkalt etter at flypassasjer ble redd: – Avhørt av politiet på grunn av tatoveringer og hudfarge

  Bevæpnet politi hentet Daniel Pettersen (24) ut av…

Mer om

 1. Terrorisme

Flere artikler

 1. Pluss content

  I 2014 ble han stemplet som trussel og utvist fra Norge - nå kjemper han for IS

 2. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

 3. Norsk-algerisk IS-kriger: «Det er en drøm som går i oppfyllelse»

 4. Konvertittene som kjempet for terrorstaten

 5. Denne selvmordsbomberen skal ha bodd flere år i Oslo

 6. Ubaydullah Hussain (30) pågrepet: PST: Drev skytetrening i skogen med terrorsiktet Oslo-mann

Fra andre aviser

 1. PST ser på bakmenn i Norge

  Aftenposten
 2. - Bhatti er den eneste av ekstrem-islamistene jeg frykter

  Aftenposten
 3. PST ser på tilretteleggere i Norge

  Fædrelandsvennen
 4. PST: Syria-krigere verves fra ikke-radikale miljøer

  Bergens Tidende
 5. Dette er Profetens Ummah i Norge

  Aftenposten
 6. Selvmordsbomber bodde fem år i Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder