GRANAT-SALAT: Granateplesalat for veggiser og andre interesserte, komponert av kokk Lise Finckenhagen. Foto: Sara Johannessen , VG

Veggiser i voldsom vekst - nå kommer fleksitarianerne

Støtt lei av kjøtt? Eller støtt av døde dyr som blir dyrt kjøtt? Da kan du bli veggis. Hvis du ikke møter veggen på veien inn i veggisenes verden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For det er en liten jungel av kategorier og undergrupper der ute som det statlige Språkrådet nå forsøker å rydde seg gjennom.

Gruppen av vegetarianere og veganere er i ferd med å vokse seg stor i stadig bredere lag av folket.

For deg som er helt grønn; her er en mini-ordliste over de viktigste begrepene: (se faktaboks)

For de mer fleksible

Det nyeste nye ordet i veggis-miljøet er fleksitarianer. Det beskriver personer som velger bort kjøtt, fisk, melk og egg når de kan og vil.

Prøvd denne fra Godt.no? Bulgursalat med granateple

Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening (veg-veg.no) går god for de nye beskrivelsene på vegetarene og veganernes undergrupper. Og han synes nyordet fleksitarianer er en nødvendig benevnelse.

– Dette er et nytt ord som erstatter et ord som deltids-vegetarianer og halv-vegetarianer.

– En slags veggis light?

– Ja, det kan du si. Hvis man spiser vegetarisk hjemme, men takker ja til kjøttkaker på besøk hos svigermor i ferien, så kan det være greit å kalle seg fleksitarianer, svarer Thorbjørnsen, som selv er vegetarianer.

Les også: 2016 – året for vegansk mat

– Men da er det vel ganske mange som kan definere seg som fleksitarianere?

– Ja, det kan man gjøre. Men jeg synes at det er fint at det finnes et så diffust begrep. Det viser at vegetarisme er noe man vil assosiere seg med, selv om man strengt tatt er litt på utsiden, sier vegetarforeningens talsperson.

VEGETARIANER: Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening. Foto: Privat ,

Flere og flere

Han kan rapportere om stadig flere nordmenn som spiser seg inn i veggisenes rekker.

– Fra 90-tallet og til tusenårsskiftet regner vi med en fordobling fra 1 prosent til over 2 prosent, eller rundt 100.000 mennesker. Fra 2000-tallet og frem til i dag, har det blitt enda flere, sier Torbjørnsen til VG.

Han viser til en undersøkelse i avisen Nationen nylig som viser at en av fire nordmenn vil foreta et kjøttkutt dette året: 29 prosent av kvinnene, 17 prosent av mennene.

Og i fjor sommer anerkjente Likestillings- og diskrimineringsombudet veganisme som et livssyn.

Veganere går dypere

– Å være veganer er en måte å leve på som går dypere enn bare hva man spiser, uttalte Kristine Flunes i Norsk Vegansamfunn til Aftenposten.

Blant andre undergrupper av vegetarianere og veganere, finner vi:

** Laktovegetar (ianer): En vegetarianer som kan spise melkemat som yoghurt, fløte, melk, rømme og ost.

** Ovovegetar (ianer): En vegetarianer som kan spise kokt egg, speilegg til frokost og andre eggprodukter i tide og utide.

** Laktoovovegetar (ianer): Vegetarianer som kan spise både melkemat og egg.

I både Bokmålsordboken, Nynorskordboka og Tanums store rettskrivningsordbok er vegetar og vegetarianer likestilte former. Skrivemåtene vegan og veganer er også valgfrie, ifølge Språkrådet.

PS Et forslag til nyord for både veggiser og andre som er glade i nyheter og nyord: VG-tar eller VG-tartaner ;-)

Les også

  1. Kan Bergen endelig få en Michelin-stjerne?

    Bildet av Bryggen i Bergen på omslaget av årets Nordiske Michelin Guide har utløst spekulasjoner om en eller flere av…
  2. Mars og Snickers trekkes tilbake etter plast-funn

    Millioner av Mars og Snickers-sjokolader trekkes tilbake i 55…
  3. Ny studie: Sjokolade er bra for hjernen

    En ny studie viser at sjokolade blant annet har en positiv virkning på hukommelsen.
  4. Slik foregår kalkun-avlen: Norske kalkuner er fulle av sår og byller når de slaktes

    Før de blir kjøttpålegg og brystfileter i butikken, har mange kalkuner hatt en smertefull vei til slakteriet, ifølge ny…
  5. Full TV2-slakt av sushi fra super’n: Her spytter fiskeriministeren ut sushi

    I kveldens utgave av TV2-programmet Matkontrollens sushitest, måtte fiskeriminister Per Sandberg (Frp) spytte ut maten.
  6. Synnøve Finden må sladde denne osten

    Synnøve Findens Kongsgård-ost blir trolig verdens første ost med sladd.
  7. Undersøkelse: 1 av 4 unge gutter tar proteintilskudd

    Forbrukerrådet er sjokkert over bruken av proteintilskudd  blant ungdom, særlig hos gutter mellom 16 og 18.
  8. TV2s Matkontrollen testet billigkjedenes frukt- og grøntdisker: Fant muggen og råtten frukt i billigkjedene

    Uspiselig frukt, mugne tomater og inntørket asparges er noe av det som ble funnet i billigkjedenes frukt -og…
  9. Utelukker gratis skolemat

    Stortingsflertallet sier nei til gratis skolemat for landets 619.000 skoleelever i grunnskolen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder