HJEMREISEN: Her løftes Odd Toralf Dervola (79) inn i ambulanseflyet som skal frakte ham hjem til Finnmark. Foto: Frode Hansen

Odd Toralf (79) måtte vente åtte timer på ambulansefly: – En ekstra belastning

TROMSØ (VG) Da Odd Toralf Dervola (79) fra Finnmark fikk hjerteinfarkt lørdag måtte han vente hele natten på luftambulansen. På nærmeste base i Alta sto nemlig begge flyene på bakken.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Noe er riv ruskende galt med systemet. Skal det være sånn? At jeg som pasient må bekymre meg for om jeg blir hentet eller ikke? spør Dervola.

Han ble tatt hånd om av helsepersonell på Kirkenes sykehus mens han ventet på transport til Universitetssykehuset Nord-Norge natt til lørdag 5. mai.

– For meg ble ventetiden en ekstra belastning.

les også

Ambulanseflykrisen: Babcock tilbyr 91 piloter i Lufttransport fast jobb, ifølge NHO

I ett døgn har VG vært på jobb med piloter, sykepleiere og annet helsepersonell på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Vi har snakket med leger, pleiere og pasienter, for å finne ut hvordan luftambulansekrisen rammer de som trenger den mest.

Problemene oppsto i slutten av april fordi Babcock brøt forhandlingene om å overta forhandlingene og personell fra Lufttransport FW. Flere av de ansatte i Lufttransport fryktet at de ikke fikk fortsette i tjenesten, og begynte å søke seg vekk fra Lufttransport. Det førte til at ambulansefly har blitt satt på bakken over hele Norge.

Onsdag ble det kjent at Babcock Air Amubulance, som skal ta over driften av luftambulansen fra juni 2019, har tilbudt 91 piloter fast jobb. Det er fremdeles ikke klart hvordan pilotene stiller seg til forslaget.

BLE SYK: Dervola (79) har hjerteproblemer og er blitt fraktet med luftambulanse flere ganger før. Denne gangen ble litt ekstra spesiell, fordi han ble syk midt i luftambulanse-krisen og ikke var sikker på om flyet ville komme. Foto: Frode Hansen

les også

Tromsø-ordfører vil ha gransking av luftambulansekrisen

– Kritisk

Mens forhandlingene mellom aktørene pågår for fullt, venter Odd Toralf Dervola (79) fra Tana i Finnmark på et ambulansefly som skal frakte ham til sykehuset på Kirkenes.

Han forteller at han ble fløyet til Tromsø med luftambulanse lørdag 5. mai klokken 09.31 med hjerteinfarkt.

– Hele saken er håpløs. Bruker ikke disse menneskene sunn fornuft? Skjønner de ikke at dette går utover pasientene? undrer han.

Lørdagen 79-åringen kom til sykehus, sto begge ambulanseflyene i Alta på bakken, får VG opplyst. Kirkenes-flyet, der Dervola lå på sykehus, sto også parkert denne dagen.

– Det vil si at vi ikke hadde noen fly i Finnmark den natten, og måtte bruke en ressurs fra Tromsø eller Bodø, sier spesialist i anestesiologi og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk på UNN, Mads Gilbert, som var på vakt denne natten.

79-åringen har hatt hjerteproblemer lenge. Han har blitt flydd med luftambulanse flere ganger før. Men aldri før har han måttet bekymre seg for om flyet faktisk ville komme.

– Jeg var redd. På vei hit snakket jeg med piloten i flyet, som har jobbet her i 20 år. Nå har han sagt opp. Befolkningen i nord stoler på kompetansen pilotene våre har. Nå kan den bli borte, sier Dervola.

SPENT FAST: Dervola på vei hjem i ambulansefly. Spesialsykepleier Eija Irmeli sjekker at oksygen og medisinsk utstyr fungerer som det skal. Foto: Frode Hansen

les også

Offentlig drift av luftambulansetjenestene!

Overlege: – Et maktspill

– Dette er et maktspill. Foretaket presenterer en rekke tiltak for å løse krisen, uten å spørre medisinsk personell hva vi mener om dem. Det er håpløst, sier Gilbert.

Han har den siste uken fulgt situasjonen fra et eget møterom på UNN. Rom 503 har fått navnet «kriseledelsen». Det var hit sykehuset inviterte helseminister Bent Høie (H) på lørdag, for å informere ham om alvoret.

Dervola kommer fra den lille byen Tana, på grensen til Finland, med 2900 innbyggere. Det er langt til nærmeste sykehus. Hvis det skjer noe, vet Dervola at han kan ringe alarmsentralen, slik som på tirsdag.

– Jeg har fulgt saken på nyheten og bekymret meg for dette. Det er en ekstra belastning, sier Dervola.

GOD PLEIE: Dervola er fornøyd med oppfølgingen han har fått av luftambulansetjenesten. I forkant står ambulansearbeiderne Tine Lynghaug (til høyre) og Marte Nygård (til venstre). Foto: Frode Hansen

les også

Helseministeren om ambulanseflykrisen: – Forventer raske tiltak

Lokalmiljøet forsinket

Han forteller at luftambulansekrisen diskuteres blant lokalbefolkningen i Tana. Mange føler på håpløsheten.

– Det handler om sikkerheten. For oss er luftambulansen like viktig som ambulansen er folk i Oslo. Se for deg at sykebilene hadde stått i hovedstaden! Hva faen ville skjedd da? Det ville blitt kaos, sier Dervola.

– Jeg er rystet over systemet som har latt dette gå så langt.

– Håper på snarlig løsning

Konstituert administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Marit Lind, kjenner ikke den konkrete historien, men sier på generelt grunnlag følgende til VG om de pågående utfordringene i flyambulansen:

– Det er absolutt ikke greit at denne situasjonen rammer pasientene.
Helse Nord RHF har iverksatt tiltak for å bedre situasjonen, men alle utfordringer er ikke løst. UNN-ledelsen følger utviklingen nøye, og håper på en snarlig løsning til det beste for pasientene, sier Lind.

Flere artikler

 1. Ett døgn på jobb med akuttmedisinsk klinikk: – Gambler med liv og død

 2. Akuttlegene bekymret for luftambulanse-krisen: 50 avvik på fire uker

 3. Mads Gilbert: – Et tidsspørsmål før liv går tapt

 4. Mads Gilbert om ambulanseflykrisen: – Vi kan ikke tåle det mye lenger

 5. Lege-krav fra Troms og Finnmark: Bryt kontrakten om nye ambulansefly

Fra andre aviser

 1. Det startet ille og ble enda verre. Dette må du vite om ambulanseflykrisen.

  Aftenposten
 2. UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel

  Aftenposten
 3. Martin (4) fikk krampeanfall – måtte vente over to timer på flyambulanse

  Aftenposten
 4. Disse tiltakene settes i verk for å bedre ambulanseflysituasjonen i nord

  Aftenposten
 5. Styreleder i Helse Nord inhabil i luftambulansekrisen

  Aftenposten
 6. Helsedepartementet: Beklagelig at ambulansefly er ute av tjeneste

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder