FOR DE VÅGALE: Det er meldt strålende vær på Østlandet fremover, men badetemperaturene er nok fortsatt ikke optimale. I fjor var det flere som trosset det kalde vannet på Ulvøya og badet allerede i mai.
FOR DE VÅGALE: Det er meldt strålende vær på Østlandet fremover, men badetemperaturene er nok fortsatt ikke optimale. I fjor var det flere som trosset det kalde vannet på Ulvøya og badet allerede i mai. Foto: Helge Mikalsen

Her blir det finest pinsevær

INNENRIKS

De sørlige og østlige delene av landet har det fineste været i vente i langhelgen. I nord ser det derimot gråere ut.

Publisert: Oppdatert: 18.05.18 13:15

Er du en av dem som har tenkt å reise bort i helgen, er det de sørøstlige delene av landet du bør oppsøke dersom du vil ha finest vær.

Den soleklare værvinneren

– Østafjells og fjellet i Sør-Norge blir lett skyet. Men det blir fint vær og rolige vindforhold både lørdag, søndag og også mandag. Så dette er absolutt værvinneren i helgen, sier Magni Svanevik, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Østlandet får også de høyeste temperaturene, med over 20 grader i helgen. På Vestlandet kommer man opp i 15–16 grader inn mot helgen, og så blir det kaldere jo lenger nord man kommer.

På Vestlandet er det også rolige vindforhold med bris fra nordvest eller nord, og perioder med sol.

– Det blir litt skyer innimellom, men stort sett veldig fint vær der også. På lørdag kan man forvente en liten vindøkning langs kysten i Sogn og Fjordane, og økning til sørlig stiv kuling søndag, sier Svanevik.

– Blir ganske surt i nord

Midt-Norge ligger midt på treet, og får litt mer skyer i helgen, men også relativt rolige vindforhold.

– De får kanskje litt regn i Trøndelag lørdag ettermiddag, men ellers oppholdsvær og mellom 12 og 14 grader, sier Svanevik.

Lengre nordover blir det mer grått med regnbyger og skyer, og i nordlige deler av Nordland, Troms og vest i Finnmark blir det sterk kuling lørdag.

– Det blir ganske surt der på lørdag. Men i Finnmark blir det finest vær på vidda og helt i øst, så de får en ganske bra lørdag. På søndag roer imidlertid vinden seg litt, og da blir det en sørlig frisk bris i Nordland og Troms.

– I Tromsø vil nok temperaturen ligge opp mot 10 grader. Så det blir ikke noe særlig sommervær i nord, sier statsmeteorologen.

Neste uke blir det varmere

På mandag er det igjen Sørlandet, Østlandet og Rogaland som får det fineste været, mens det i resten av landet kommer inn en kald front med ganske sterk vind. Dette vil påvirke kystområdene mest, hvor det vil komme opp i sterk kuling og regn.

Tendensen neste uke er at det blir litt varmere vær over hele landet.

– Det er ganske usikkert fra onsdag av, men det er slik det ser ut nå. Da kan vi kanskje komme opp i 25 grader i Oslo. Så det blir ikke like varmt som det har vært nå i det siste, men det går oppover igjen, sier Svanevik.

– Men jeg kan ikke love at sommeren er kommet for å bli, avslutter hun.

Været der du er: Sjekk VGs værtjeneste pent.no

Her kan du lese mer om