MILITÆRTRENING: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen åpner for lengre treningsopphold for amerikanske marinesoldater i Norge. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Regjeringen åpner for lengre og økt tilstedeværelse for amerikanske soldater

Tilstedeværelsen av amerikanske soldater på norsk jord forlenges, og Regjeringen åpner for at aktiviteten kan utvides.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er regjeringen åpen for at utenlandske styrker omfattet av rotasjonsordningen kan trene på norsk jord i ytterligere fem år, og med mulighet for å utvide aktiviteten.

Antallet vil øke fra 330 til rundt 700 amerikanske soldater på Værnes og Setermoen, dersom dialogen med USA fører frem.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen informerte om avgjørelsen i Stortingets vandrehall.

– Dette er ikke permanent tilstedeværelse, men det handler om at våre allierte kan øve sammen med norske styrker. Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i NATO, slik det også er for de fleste andre NATO-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig, er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid sier Bakke-Jensen.

– Uthuling av basepolitikken

SV-leder Audun Lysbakken er uenig i beslutningen.

– Å plassere amerikanske soldater fast i Indre Troms, samt doble antallet US Marines i Norge, er uklok og misforstått sikkerhetspolitikk. Norge vikles inn i stormaktsspillet i stedet for å stå for en selvstendig sikkerhetspolitikk, sier Lysbakken til NTB.

Han er i tvil om utvidelsen er i tråd med norsk basepolitikk, og overfor NTB kaller han det en «uthuling».

– Regjeringen dreier norsk forsvarspolitikk i retning større avhengighet av USA, samtidig som den ikke makter å prioritere vårt eget nasjonale forsvar, sier Lysbakken.

Utenriksminister Søreide var imidlertid klar på at avgjørelsen er godt innenfor retningslinjene i basepolitikken da hun kommentere avgjørelsen overfor pressen i formiddag.

– Øvelsene er viktige for vår forsvarsevne, og for NATO. Dette er helt i tråd med basepolitikken, som ikke er til hinder for alliert øving og trening i Norge. Det er ingen amerikanske baser på norsk jord, men flere utenlandske soldater, sier Søreide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder