SKRED: Jim Arne Hansen fanget dette skredet hjemme fra huset sitt ved Reierviklandet i Troms. Skredet går over veien som fører til nabogrenda Skarmunken. Foto: Jim Arne Hansen

Her går skredet over eneste innfartsvei til bygda

Skarmunken i Tromsø kommune har vært uten veiforbindelse i tre dager på grunn av skredfare. Torsdag gikk skredet over veien.

Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Flere bygder og kommuner er isolert i Nord-Norge: – Vanskelige forhold og ekstremt høy skredfare

Påsketuristene dro

– Noen påsketurister dro fordi de ikke turte å være her da snøen kom og skredfaren økte, sier Torgeir Olsen i den lille grenda Skarmunken i Tromsø kommune. De 15–20 personene som for tiden er i grenda, har ikke hatt veiforbindelse de siste tre dagene etter at rasfare sørget for at eneste vei inn dit, fylkesvei 52, måtte stenges.

Torsdag formiddag gikk det skred over fylkesveien mellom Reiervik og Musnes.

Stengte veier er imidlertid ikke noe nytt for dem som bor i Skarmunken.

– Det er jo ikke uvanlig for oss, det skjer hver vinter, sier Olsen. Han forteller at veiprosjektet Ullsfjordforbindelsen, som skal bli en fergefri forbindelse fra over Ullsfjorden til Lyngen, vil redusere problemene med skredstengte veier.

RASFAST: Torgeir Olsen og de andre innbyggerne i Skarmunken i Troms har ikke hatt veiforbindelse de siste tre dagene. Foto: Privat

Hammerfest uten veiforbindelse

Veien til Skarmunken er en av seks veistrekninger i fylket som er stengt langfredag. Veien til Oldervik, der 23 personer ble frivillig evakuert natt til torsdag, er fortsatt stengt.

Bygda har ikke hatt strøm siden det gikk et større skred der onsdag kveld. Ingen av de evakuerte har returnert.

I Finnmark er 16 veistrekninger stengt på grunn av ras eller fare for ras, ifølge Vegvesenets oversikt.

Fredag ettermiddag gikk det et skred over riksvei 94 ved Stallogargotunnellen. Dermed er innfartsåren til Hammerfest stengt.

– Det var en bil som delvis ble tatt i skredet der det satt tre personer, men det gikk fint med dem, sier operasjonsleder Gunnar Øvergård ved Finnmark politidistrikt til VG.

Skredet er 300 meter, fordelt på fem løp. Veien blir mest sannsynlig ikke åpnet i løpet av fredagen.

STENGTE VEIER: Langfredag er 28 veistrekninger i landets to nordligste fylker stengt på grunn av skred eller fare for skred. Foto: Statens vegvesen

Scooterfører til Kirkenes sykehus med luftambulanse

Tidlig ettermiddag meldte politiet at det hadde gått et skred ved Holmvatnet i Tana kommune, en person er reddet ut av skredet.

– Mannen er sent i tenårene. Han er skadd, men ved bevissthet og flys til Kirkenes sykehus, sier operasjonsleder Øvergård.

Mannen kjørte snøscooter sammen med en annen person på omtrent samme alder. De løste trolig ut skredet på 300 meter.

– Vi oppfordrer alle - spesielt skiløpere og scooterførere - til å være oppmerksomme på at det er ekstrem skredfare i hellinger, sier Øvergård.

les også

Vegtrafikksentralen – Nesten alt av veier er stengt i Finnmark

Nordkapp-bygder isolert på femte dagen

E69 opp mot Nordkapp er stengt på fem punkter på grunn av fare for skred. Siden helgen har det gått 36 skred på E69 til Honningsvåg og Nordkapp, og på magerøya, skriver veivesenet.

Flere av bygdene i Nordkapp kommune har ikke hatt veiforbindelse siden mandag.

Det er ventet bygevær i nord fredag og lørdag.

– Vi har nå en situasjon der det dannes byger ute i havet utenfor Troms og Finnmark. Disse bygene kan være ganske kraftige. Lavtrykkene som forårsaker dette, er samtidig uforutsigbare, og værsituasjonen kan dermed endre seg fort, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder