Olemic Thommessens svarte hull – avsløring om nytt møte skaper trøbbel i forklaringen

Dagen før stortingspresident Olemic Thommessen (H) sa fra Stortingets talerstol at prislappen på byggeprosjektet lå fast, kom det i et møte i prosjektrådet frem at budsjettet ville sprekke .

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge Thommessen skal han ikke ha blitt informert om det som skjedde på møtet i prosjektrådet 19. desember i fjor før den 1. februar i år. Denne perioden er Thommessens sorte hull.

I oppvaskmøtet bak lukkede dører på Stortinget onsdag, skal Thommessen dessuten ha sagt at han ikke husker møtet i prosjektrådet, der blant andre Stortingets sparkede direktør Ida Børresen deltok.

Han hadde heller ingen forklaring på hvorfor Børresen ikke hadde informert ham om innholdet i møtet, eller svar på hva han selv aktivt hadde foretatt seg for å få informasjon om møtet.

Et av de største problemene til stortingspresident Olemic Thommessen den siste uken, har vært talen han holdt til Stortinget før jul.

Helt uanmeldt gikk Thommessen opp på talerstolen i Stortinget og informerte om at kostnadsrammen på 1,8 milliarder lå fast.

les også

Stortingets byggeskandale: Her pusset de også opp – for under halve prisen

Så gikk det bare uker før smellen på 500 millioner ble kjent. KrF, Sp og Ap har alle spurt om hva Thommessen da visste og om han vitende feilinformerte Stortinget.

Nå kommer det frem at prosjektrådet til Stortinget allerede før Thommessen gikk opp på talerstolen den 20. desember visste at prosjektet trolig ville sprekke.

Og at det går nesten to måneder etter det før nyheten sprekker.

Administrasjonen visste i hele to måneder

I et møte 19. desember hadde prosjektrådet nemlig tatt opp en rapport fra november som presiserte at økonomiutviklingen var kritisk.

«Den økonomiske utviklingen er kritisk».

Og:

«Gjenstående reserver vurderes som ikke tilstrekkelige».

Det ble i følge dokumentene som ble lagt frem for finanskomiteen onsdag, påpekt at gjenstående reserver på rammen 1,8 milliarder ikke ble vurdert som tilstrekkelige.

Altså at prosjektet trolig ville sprekke.

les også

Støre etter Olemic Thomessens redegjørelse: – Mange hull i forklaringen

Det var ikke informasjonen stortingspresident Olemic Thommessen (H) ga Stortinget dagen etterpå. Han sa:

«Vi har fokus på kostnadskontroll, og prosjektet videreføres med samme kostnadsramme som ved fjorårets budsjettbehandling».

Thommessen var ikke til stede på møtet 19. desember, men det var avgåtte stortingsdirektør Ida Børresen. Thommessen sier han ikke har visst om dette møtet.

– Jeg boret i det i møtet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

– Han forklarer at hans innlegg til talen den 20. desember ble skrevet ferdig på kvelden den 18. desember. Så var det møte i prosjektstaben den 19, ledet av Stortingets direktør, som konkluderer med at økonomien sprekker og reservene er brukt opp. Så går han på talerstolen den 20 og sier at prosjektet er anstrengt men går etter planen, sier Støre.

Støre stiller spørsmål ved hvordan Thommessen kan være overrasket over sprekken i februar hvis administrasjonen har visst om det i to måneder. Først 1. februar fikk Thommessen ifølge pressemeldingen info om denne november-rapporten som sa det ville sprekke.

– Mitt spørsmål er da hvilken kontakt det var mellom administrasjonen og presidentskapet mellom midten av desember og midten av februar. Det er to måneder, sier Støre til VG.

– Må legge til grunn at han svarer ærlig

Thommessen redegjorde onsdag morgen for saken i et lukket møte på Stortinget, hvor bare finanskomiteen og de parlamentariske lederne var til stede.

Men han må også redegjøre åpent for hele Stortinget. Da blir forklaringen også offentlig for deg der hjemme.

les også

Stortinget vil holde rapporter om byggeskandalen hemmelig

Støre sier Thommessen da må svare for hvorfor han ikke tok noe initiativ fra 20. desember til 1. februar for å gjøre seg kjent med at prosjektet ville sprekke.

Dette «sorte hullet», hvor Thommessen tilsynelatende ikke foretok seg noe, blir utfordret av flere.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide påpeker at det er sentralt hva Thommessen har gjort for å skaffe seg informasjon om hvordan det egentlig gikk med prosjektet.

Manglende kontroll var en av grunnene til at presidentskapet fikk slakt av Riksrevisjonen i fjor.

– Jeg må legge til grunn at Thommessen svarer ærlig når han sier han ikke hadde kjennskap til hva som ble lagt frem for prosjektrådet 19. desember da han gikk på talerstolen 20. desember, sier Støre til VG.

– Men det som han må svare på, er hvorfor han ikke tok noe initiativ til å få noe kunnskap om kostnadsutviklingen fra 20. desember til 1. februar. Det har vi ikke fått noe gode svar på, sier Støre.

Rødts Bjørnar Moxness sier det enda tydeligere.

– Når du går på talerstolen 20. desember og sier at du følger saken tett, da sitter du ikke helt stille uten å stille ett eneste spørsmål gjennom hele januar. Uke etter uke, sitter han og ikke gjør noe som helst. Det er ikke uten grunn at vi ikke har tillit til en mann som har ledet et arbeid som har sprukket så kraftig. Han har vist manglende ledelse, sier Moxnes.

les også

Kilder i Høyre til VG: Åpner for at Olemic Thommessen kan bli kastet som stortingspresident

Rødt vil fremme forslag om nyvalg i presidentskapet. Det kreves bare at 34 av 169 stortingsrepresentanter støtter forslaget, for at det skal bli votering over om Thommessen bør fortsette som stortingspresident.

Støre sier de trenger mer informasjon før de vil kunne støtte at det skal foretas en slik votering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder