Tidligere rusmisbruker: - Han var veldig stolt av meg. Jeg skal holde meg rusfri

OSLO DOMKIRKE (VG) Tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen gir den profilerte Ap-politikeren Thorvald Stoltenberg store deler av æren for at hun i dag er rusfri. - Han var en mann med et veldig stort hjerte.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I dag tar Norge farvel med den profilerte Ap-politikeren og diplomaten Thorvald Stoltenberg.

LES OGSÅ: – Også en generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin

Stoltenberg døde fredag 13. juli etter kort tids sykeleie, 87 år gammel.

Oslo domkirke var fullsatt da bisettelsen startet klokken 13 i dag.

– Vi er samlet i sorg og takknemlighet, uttalte prest Sturla Stålsett da han åpnet seremonien.

Bisettelsen åpnet med at barnebarnet Catharina Stoltenberg sang sangen «All My Trials».

Presten fremhevet sorgen Thorvald måtte leve med etter å ha mistet datteren Nini i 2014, og kona Karin. Men samtidig fikk han oppleve gleden over et nytt forhold med Anja Breien.

– En stor verden minnes Thorvald med dyp respekt. Venner og kolleger er med dere i et fellesskap av varme minner.

Hvordan minnes du Stoltenberg? Send inn din siste hilsen her

STØTTE: Jens Stoltenberg klemmer statsminister Erna Solberg før bisettelsen i Oslo domkirke. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Min siste hilsen til Thorvald

Tidligere rusmisbruker Anniken Nordengen var en av de mange som hadde møtt opp til bisettelsen.

Hun forteller om sitt siste møte med Stoltenberg:

– Det siste han gjorde var å gi meg en god klem og si at han var stolt.

Nordengen har vært rusfri i over to år, og gir Stoltenberg noe av æren for det. Hun roser ham også for arbeidet han gjorde for rusmisbrukere i Norge.

– Det er en stor mann som har gått bort. Han har jobbet for oss hele tiden, og hadde en veldig god forståelse og medmenneskelighet for oss. Det er et stort tap for oss. Han var en mann med et veldig stort hjerte.

Med seg til bisettelsen hadde hun en rød rose.

– Det er min siste hilsen til Thorvald, sier Nordengen, som avslutter med å fortelle at hun har tenkt til å fortsette med å holde seg rusfri.

Også statsminister Erna Solberg (H) fremhever Stoltenbergs betydning for ruspolitikken i Norge.

– Han var lyttende, og opptatt av dialog i politikken, uttalte hun i et intervju med VG før bisettelsen.

Stoltenbergs evne til å snakke med mennesker er noe av det mest lærerike hun tar med seg.

– Jeg mener at hans evne til å snakke med folk på, om det er rusmisbrukere eller presidenter, er en viktig norsk måte å være på. Det er noe alle bør ta med seg videre.

– Han inspirerte meg

Ap-leder Jonas Gahr Støre beskriver den tidligere Ap-politikeren som en inspirasjon.

– Han var varm, nær og personlig. Han var villig til å inngå kompromiss, og det var ikke for å velge den enkle veien, men fordi han så det som helt nødvendig.

Han viser til at det er mange i Norge som har personlige minner om Thorvald Stoltenberg.

– Det er også mange som ikke kjente ham, men som opplever at de sto han nær.

Gahr Støre beskriver Stoltenberg som en dyktig diplomat som søkte nye veier når det var nødvendig, i tillegg til en person som sto på for de som er sårbare.

– Vi er glade for at han valgte vårt parti og bevegelse, og tok ledende verv, sier Gahr Støre om den tidligere Ap-politikeren.

LANGVEIS FRA: Allerede en time før bisettelsen hadde store folkemengder stilt seg opp utenfor kirken. Fislage og Melhtied Josef fra Tyskland er på besøk i Norge. - Han var en svært viktig person. Han vil bli husket i lang tid, sier tyskeren om Thorvald Stoltenberg. Foto: Carina Hunshamar, VG

Lang liste over talere

Stoltenbergs to barn Jens Stoltenberg og Camilla Stoltenberg holdt hver sin rørende tale under bisettelsen.

Andre talere var tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, tidligere høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, forretningsmannen Harald Tybring-Gjedde og diplomaten Helge Vindenes.

– En bauta

Stoltenberg blir omtalt som en bauta innenfor politikk, diplomati og frivillig arbeid.

Etter nyheten om den tidligere Ap-politikerens død kom i midten av juli, uttrykte politikere fra alle partier sin sorg.

KOMMENTAR: Så varm, så romslig

Ap-lederen er en av dem som har uttrykt sin takknemlighet for arbeidet Stoltenberg har lagt ned i sine mange verv opp gjennom årene:

STORT OPPMØTE: Rundt 100 personer har stilt seg opp utenfor Oslo domkirke en time før bisettelsen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med sorg, og minnes Thorvald med stor takknemlighet. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Verden trenger de kvalitetene Thorvald sto for, skrev Gahr Støre på Twitter samme dag som Stoltenberg døde.

VIDEO: Solberg og Thorvald Stoltenberg

FRA SØRLANDET: Britt Austrud har kommet helt fra Kristiansand for å ta farvel med Thorvald Stoltenberg. - For meg representerer han veldige flotte verdier og jeg kom hit for å vise respekt og minnes et stort menneske, forteller hun. Foto: Carina Hunshamar, VG

Statsminister Erna Solberg (H) skrev på Twitter vi «husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske».

Ærverdig gjesteliste

Under bisettelsen i Oslo domkirke var det Åse Kleveland og Stoltenbergs barnebarn Catharina Stoltenberg som sto for de musikalske innslagene.

Fra kongehuset deltok både kong Harald og dronning, samt prinsesse Astrid, fru Ferner.

LES OGSÅ: – Jeg savner Thorvald hver dag

Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var også tilstede under bisettelsen.

RØRT: Finansminister Siv Jensen (Frp) var tydelig rørt under bisettelsen til Thorvald Stoltenberg. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder