Flomvarsel rundt Glomma

Søndag ettermiddag ble fire gårder i Østerdalen evakuert, mens Rørosbanen ble stengt mellom Alvdal og Hanestad, grunnet høy vannstand og isgang i Glomma. Flere fylkesveier er også stengt i Trøndelag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ber folk holde seg unna Glomma, som har flommet over. Åtte beboere på fire gårdsbruk i Rendalen har vært isolert på grunn av store vannmengder, og to personer har blitt evakuert, skriver NTB.

Ingen personer er skadd.

Steget kraftig

Politiet i Innlandet melder på Twitter at vannstanden i Glomma har steget kraftig.

– Det er stri strøm og mye is. Fire gårder nord for Hanestad er isolert. Beboere vil bli evakuert.

Hovedredningssentralen Sør-Norge skriver på Twitter at de bistår med SeaKing redningshelikopter i forbindelse med evakueringen i Østerdalen.

Bane Nor vurderer det som usikkert å kjøre tog på strekningen mellom Alvdal og Hanestad, på grunn av den høye vannføringen.

– Vannstanden i Glomma er rett og slett for høy, sier pressevakt i Bane Nor, Hilde Marie Braaten, til Østlendingen.

Kjøligere vær gjør at vannføringen i Glomma vil minke i løpet av kvelden og natten, når snøsmeltingen avtar.

– Prognosene våre viser at vannføringen vil avta når temperaturen synker utover kvelden og natten. Det er også meldt kjøligere vær mandag, sier vakthavende hydrolog ved NVEs flomvarsling, Ingeborg Kleivane Krøgli.

les også

Nordlandsbanen henger i løse lufta - fortsatt skredfare

– Vi vil holde stengt inntil det er trygt å kjøre tog igjen, sier Braaten.

Boliger har blitt veiløse i Trøndelag

Vannstanden stiger i flere elver og vann i Trøndelag, og flere veier er stengt.

Sauebonden Paul Kristian Homstad i Overhalla er en av de som har blitt veiløs som følge av flommen.

– Det er bra med vann og is nedover her i hvert fall, sier trønderen.

les også

Flom i Paris

Han stilte heldigvis forberedt, og har allerede handlet inn mat til både dyrene og seg selv.

– Dette skjer stort sett hver eneste år, når isen begynner å løsne. Jeg så det vel egentlig i går at veien kom til å bli stengt, sier han.

Flere fylkesveier stengt

Fylkesvei 7040 er stengt flere steder mellom Namsos og Grong søndag på grunn av flommen. Fylkesvei 7046 er stengt mellom Flott og Hognes på grunn av oversvømmelse.

les også

Politiet advarer før flommen: Sikre eiendeler – ellers blir det bøter

Fylkesvei 6330 er innsnevret mellom Mørriaunet og Follafoss, og ved Litlavatnet er det redusert fremkommelighet på fylkesvei 6660.

I tillegg har fylkesvei 6922 innsnevring på grunn av snøras.

Vakthavende hydrolog Ingeborg Kleivane Krøgli ved flomvarslinga forteller til Namdalsavisa at det ikke er forventet at vannet i elva Namsen skal stige mer.

– Isen er gått og er på tur nedover. Det vil bli mindre smelting i dag, for det er kjøligere og mindre nedbør, så vi håper det ikke skal øke mer. Men det er ikke godt å si hvordan det påvirker isen, vi får håpe den ikke stopper opp noe sted, sier hun.

Også Nord-Norge opplever trafikkproblemer: 40 meter av skinnegangen på Nordlandsbanen henger i løse lufta etter et sørpeskred nord for Mosjøen.

SKREDFARE: På Nordlandsbanen har et sørperas 3 mil nord for Mosjøen ført til at underbygningen under skinnegangen er vasket ut over en lengde på 40 meter. Foto: Bane Nor / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder