Beredskapstroppen holdt væpnet øvelse ved skole uten å varsle elevene

NESBRU (VG) Skremte elever ved Nesbru videregående skole tok til Snapchat for å melde fra om det de trodde var en potensiell skoleskyting onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var ved ellevetiden onsdag morgen at elever ved skolen i Asker observerte en kamuflasjekledd mann bærende på et skytevåpen i skolegården.

– Jeg ble sykt stresset og skjønte ikke hva som skjedde. Etter alt som har skjedd i USA, så tenker jo alle med en gang at dette er en skoleskyting, sier elev Tuva Wormsen Convery.

Hun var en av flere elever som så mannen med tohåndsvåpenet fra klasserommene sine.

Politiet opplyste selv på Twitter at beredskapstroppen ville avholde en planlagt øvelse, men dette visste hverken skolens styre eller elevene.

Skolen avdramatiserer hendelsen, men sier de ikke var innforstått med øvelsen.

– De beklaget og fortalte at de i utgangspunktet ikke skulle være så nær skolen som de var. Vi visste ingenting. De la seg helt flate og ringte meg umiddelbart, forteller rektor Brynhild Idland til VG.

Hun oppsøkte selv den bevæpnede mannen og fikk oppklart hva som egentlig foregikk.

OPPGITT: Rektor ved Nesbru videregående skole, Brynhild Idland. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

VG har mottatt flere filmer og bilder fra elever som viser en mann gående rundt med et skytevåpen i høyre hånd, i umiddelbar nærhet til skolen.

Tar selvkritikk

Beredskapstroppen bekrefter overfor VG at de ikke hadde varslet skolen i forkant.

Øvelsen ble utført av nasjonale beredskapsressurser og hundepatruljen i Oslo i et tilliggende bygg nær skolen.

ØVDE: Beredskapstroppen øvde i et industribygg ved Nesbru videregående skole. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Dette var først og fremst varslet intern i politiet, og mesteparten av øvelsen foregikk innendørs. Men på innmarsjen til hvor øvelsen fant sted så har noen av tjenestepersonene blitt synlig for skolen, sier sjef for politiets beredskapstropp, Helge Mehus, til VG.

– Hva tenker dere om at elever blir vitne til væpnede menn som spaserer utenfor skoleområdet?

– På tross av varslingen som er gjort, så ser vi i ettertid at vi skulle ønske at skolen hadde kjennskap til øvelsen. Derfor tok vi kontakt for å gi en oppklaring på hvorfor vi har til stede.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder