GIR MER TIL FATTIGE: Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: TROND SOLBERG

Rekordhøyt bistandsbudsjett: Organisasjonene vil ha mer

Regjeringen satser på klimabistand og arbeid mot forsøpling av verdenshavene.

 • Mikal Hem

Artikkelen er over ett år gammel

Regjeringen vil bruke rekordmye penger på bistand i neste års statsbudsjett, men ikke alle er fornøyd med bistandsbudsjettet for 2019.

– Regjeringen opprettholder bistanden på et høyt nivå og foreslår å bruke 37,8 milliarder på bistand i 2019. Det tilsvarer om lag en prosent av bruttonasjonalinntekten og er 2,5 milliarder mer enn i 2018, sier utviklingsminister Nikolai Astrup i en pressemelding.

De ekstra midlene vil hovedsaklig gå til fornybar energi, matsikkerhet og landbruk og tiltak mot marin forsøpling. Til sammen vil bistanden tilsvare nesten én prosent av brutto nasjonalinntekt, noe som ofte refereres til som enprosentsmålet.

– Jeg er glad for at bistanden er oppe i én prosent. Det er en økning på 2,5 milliarder, sier nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad.

– Ikke nok

Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, mener at økningen i den humanitære bistanden ikke er nok. Økningen er på rundt 250 millioner kroner, til 5,4 milliarder.

Overraskende lav økning, gitt argumentet om å hjelpe flyktninger der de er. Fordi antallet flyktninger går opp, betyr det at det blir mindre penger per flyktning, sier han.

– Andelen på bistandbudsjettet som går til nødhjelp og flyktninger i nærmiljøet har gått ned, sier Nesse.

Han mener også at regjeringen burde bevilge mer til å hjelpe flyktninger i nærområder, siden Norge bruker mindre her hjemme.

– Økningen er veldig mye mindre enn det vi har spart på tiltak i Norge. I fjor brukte Norge 1,4 milliarder på flyktninger i Norge. I år går dette ned til 0,5 milliarder. Da blir det spesielt at man ikke til flyktninger i verden, sier Nesse.

BISTAND OG MILJØ: Bistands- og utviklingsminister Nikolai Astrup (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) fotografert på slottplassen da de tiltrådte som statsråder 17. januar 2018. Foto: NTB SCANPIX

Mer til miljø

Regjeringen vil bruke 1,1 milliarder kroner på fornybar energi som en del av bistanden. Dette er en ny post på budsjettet.

En annen ny post på bistandsbudsjettet er tiltak mot marin forsøpling. Regjeringen vil bruke nesten en halv milliard kroner på dette.

Regjeringen regner penger til å bevare regnskog rundt om i verden som en del av bistanden, selv om disse midlene går over budsjettet til Klima- og miljødepartementet.

Kirkens Nødhjelp mener at regjeringen fortsatt har mye å gjøre for å stoppe global oppvarming.

– Statsbudsjettet legger opp til kutt i klimagasser på 11,5 prosent, selv om regjeringens eget mål er 40 prosent kutt. Vi er opptatt av at klimaendringene rammer de fattigste hardest, sier Sven Larsen, fungerende leder for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp.

– Sivilsamfunn under press

– Vi er fornøyde med at budsjettet øker. Da får alle litt mer. Men støtten til sivilsamfunnet står på stedet hvil, sier Larsen.

Det er ifølge Larsen en reell nedprioritering av sivilsamfunnet.

– Dette er en uheldig, når vi ser utviklingen i verden, der demokratiet, ytringsfriheten og vanlige folks deltagelse i politikken er under press, sier han.

Mer om

 1. Nødhjelp
 2. Nikolai Astrup
 3. Bistand
 4. Flyktninghjelpen
 5. Klima- og miljødepartementet
 6. Kirkens Nødhjelp
 7. Statsbudsjettet 2019

Flere artikler

 1. Høyre-Astrup hyller klima-streikende skoleelever

 2. 27 milliarder til jernbane i neste års statsbudsjett

 3. Nye tall: Norge hopper oppover på NATOs to-prosent liste

 4. Opposisjonen varsler knallhard budsjettkamp: - Må bruke mer

 5. Budsjettet: Ungt opprør mot egen regjering

Fra andre aviser

 1. Mangler det 190 millioner eller vilje til reform?

  Aftenposten
 2. «Regjeringas satsing mot plast i havet er god bruk av pengar»

  Bergens Tidende
 3. Elvestuen går mot seg selv: Dropper offentlig forbud mot palmeoljediesel

  Aftenposten
 4. Fakta om lekkasjer fra statsbudsjettet 2019

  Fædrelandsvennen
 5. Regjeringen nådde ikke bistandsmålet i fjor

  Aftenposten
 6. De er presidenter i land hvor folk sulter. De får milliarder i norsk bistand. Og vil ha samme luksusfly som Beyoncé.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder