PÅGREPET: Den 27 år gamle mannen (t.v.) er sentral i den kriminelle gjengen Young Bloods. Foto: Politiet / Privat

Politiet: Gjengleder pågrepet i Marokko

En lederskikkelse i den kriminelle gjengen Young Bloods er pågrepet av politiet i Marokko. Pågripelsen skal ha skjedd på bakgrunn av en etterlysning fra norsk politi.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den 27 år gamle mannen blir internt i politiet utpekt som leder i den kriminelle gjengen fra Holmlia i Oslo, får VG opplyst.

– Etter å ha vært internasjonalt etterlyst i kort tid, ble han pågrepet i Marokko denne uken. Vi er veldig fornøyd med det, sier leder ved Felles enhet for etterretning og etterforskning Grete Lien Metlid til VG.

Gjengen Young Bloods står bak drapsforsøk, kidnappinger og knyttes til store innførsler av narkotika til Norge. Politiet har siden mars 2017 gått hardt til verks i et forsøk på å knuse den kriminelle gjengen.

– Jeg kan ikke kommentere saken, sier advokat Ketil Magnus Berg som bistår den utpekte gjenglederen til VG fredag morgen.

Knyttes til flere alvorlige saker

– Han er siktet i en drapsforsøk-sak fra 2012, men han også under etterforskning i en kidnappingssak fra 2015. Den saken går i rettsapparatet nå, så der må jeg henvise til statsadvokaten, sier Metlid.

27-åringen er født i Norge, men har bakgrunn fra Vest-Balkan. Ifølge folkeregisteret har han bodd på Holmlia siden midten av 1990-tallet.

Tall fra politiets straffesaksregister viser at 27-åringen har vært registrert som mistenkt eller siktet i 20 saker. Men han er aldri blitt domfelt for alvorlig kriminalitet.

De eneste straffereaksjonene han står registrert med, er én såkalt påtaleunnlatelse og seks forelegg.

Ifølge en rapport, mener politiet at 27-åringen kan knyttes til en rekke alvorlige saker – fra store narkotikasaker til drapsforsøk.

– Min klient ønsker å komme hjem til Norge. Han vil samarbeide fullt ut med norske og marokkanske myndigheter slik at utleveringsprosessen kan gå så raskt som mulig, sier forsvarer Ketil Magnus Berg til VG

– Jeg ønsker ikke å si noe om forholdene han er siktet for, utover at han ikke erkjenner straffeskyld, sier forsvareren.

I MAROKKO: Disse bildene av 27-åringen i den marokkanske byen Marrakech, sikret VG fra sosiale medier tidligere i år. Foto: Privat

Nekter for å være gjengleder

I juni fortalte VG historien om den kriminelle gjengen Young Bloods fra Holmlia. I over ti år så politiet en løst sammensatt gruppe med gutter vokse frem til å bli Oslos største gjengtrussel – uten at de klarte å stoppe dem.

Den høye trusselvurderingen av gjengen er særlig knyttet til bruken av grenseløs vold, narkotikasalg og utnyttelse av sårbare personer – unge gutter som blir lokket, presset og truet til et kriminelt liv som løpegutter.

VG var i juni i kontakt med den utpekte gjenglederen.

27-åringen benekter at han gjengleder.

– Det er løgn. Jeg har aldri sittet i fengsel eller vært innblandet i kriminell aktivitet, har han tidligere skrevet til VG.

les også

Budsjettlekkasje: Vil bla opp 70 millioner for å ta Oslo-gjengene

OSLO SENTRUM: Her møter den utpekte gjenglederen flere personer som politiet knytter til den kriminelle gjengen Young Bloods. Møtet skjedde like etter at han ble løslatt fra varetekt i kidnappingssaken som politiet fortsatt etterforsker.

Listet opp i gjengrapport

Allerede i 2007 ble han og flere andre unge tenåringsgutter listet opp med bilde og navn i en politirapport under overskriften «Holmliagjengen».

I 2012 sto han tiltalt for vold på byen i Stockholm i Sverige, men den svenske tingretten frikjente ham.

I 2016 ble han pågrepet i kidnappingssaken som politiet fortsatt etterforsker. Han satt varetektsfengslet i en periode, men politiet endte den gang opp med å henlegge saken mot den utpekte gjenglederen.

Fire menn og en kvinne ble i Oslo tingrett i mars domfelt i den aktuelle kidnappingssaken. Alle har imidlertid anket dommen, som etter planen skal opp for Borgarting lagmannsrett i oktober.

VG er kjent med at politiet har drevet med aktiv etterforskning av kidnappingssaken i kjølvannet av tingrettsbehandlingen.

FRIKJENT: I 2012 ble den 27 år gamle mannen tiltalt for vold på byen i Stockholm, men ble senere frikjent. Politiet som etterforsket saken tok dette bildet av ham. Foto: Svensk politi

Reiste ut av landet i april

– Etterlysningen av ham gikk via oss, men vi er ikke opprinnelsen til etterlysningen. Derfor har vi heller ingen kommentarer, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos.

VG er kjent med at 27-åringen de siste månedene har oppholdt seg i utlandet. Allerede i april dukket det opp bilder av ham i sosiale medier fra blant annet Marrakech i Marokko.

Han ble der avbildet på en solseng ved et luksushotell og på eksklusive nattklubber og restauranter i den marokkanske byen.

– Mistet førerkortet. Skal ut og reise. Skal på bilferie, skrev han da han meldte førerkortet sitt tapt tidligere i år.

I meldingen til Statens vegvesen, som VG har fått innsyn i, skrev 27-åringen at han skulle ut og reise 14. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder