FEILMEDISINERT: Djabrail Sulejmanov (6) døde i september 2017 etter å ha ligget fire uker i respirator. Foto: Privat / Privat

Sykehus får bot på 1,5 millioner etter at Djabrail (6) døde av feilbehandling

Helse Bergen får millionbot. Legen som satte feil sprøyte straffeforfølges ikke.

Artikkelen er over ett år gammel

Seks år gamle Djabrail Sulejmanov døde i fjor etter å ha fått feil sprøyte i forbindelse med kreftbehandling på sykehuset.

Bakgrunn: Djabrail (6) i koma etter feilmedisinering

Helse Bergen får bot på 1,5 millioner for at Djabrail (6) ble feilbehandlet i august i fjor. Gutten døde etter at sykehuset satte feil sprøyte på ham.

– Gutten skulle denne dagen behandles med cellegift satt ved sprøyte både intravenøst (i blodårene) og intratekalt (i hjernens hulrom). Ved en feil ble legemidlene forvekslet slik at feil cellegift ble satt intraketalt. Gutten døde som følge av feilen, slår statsadvokatembetene i Hordaland fast i en pressemelding.

les også

Familien mistet Djabrail (6) etter sykehusfeil: – Før var jeg lykkelig. Nå er jeg bare levende

Seksåringen var under behandling for kreft. Både sykehuset, legen og sykepleieren som var involvert i behandlingen har vært under etterforskning. Sykehuset var formelt siktet i saken, mens de to andre var mistenkt.

– Saken mot legen er henlagt på bevisets stilling, idet vi ikke har funnet at legen har handlet grovt uaktsomt. Saken mot sykepleieren er henlagt som intet straffbart forhold bevist, opplyser statsadvokaten.

Krevende sak

Administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland universitetssjukehus sier at dette har vært en svært krevende sak for alle parter.

– Først av alt vil vi igjen beklage det triste utfallet denne saken fikk. Vi har gjort feil som dessverre fikk alvorlige konsekvenser for pasienten og de pårørende. Det har nå også statsadvokaten konkludert med. Vi tar avgjørelsen på største alvor og er innstilt på å vedta forelegget, men vi må først gå gjennom grunnlaget for konklusjonen, sier han.

Han sier at sykehuset har forbedret rutinene sine i etterkant av saken.

– Vi mener vi har lært av feilen og gjennomført mange tiltak som vil hindre at lignende skjer igjen. Vi har også delt erfaringene fra denne saken på tvers i sykehuset, sier sykehusdirektøren.

les også

Djabrail (6) er død – legene koblet fra respirator

Vil ha legen straffet

Djabrails foreldres bistandsadvokat, Jan Inge Thesen, sier til NRK at de er tilfredse med statsadvokatens avgjørelse når det gjelder Helse Bergen, men at de mener at også legen burde straffes.

– Foreldrene mener at bevisene i saken klart taler for at det foreligger et grovt uaktsomt forhold, sier Thesen.

Han varsler at de vil klage på henleggelsen.

(NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder