Storm på vei – kan stanse hevingsoperasjonen

Det flotte, kalde høstværet i Sør-Norge varer til neste uke, man så er det slutt: Onsdag er et stormsenter på vei inn fra vest, som kan gi sørlig storm på kysten og trolig stanse hevingen av KNM Helge Ingstad.

Artikkelen er over ett år gammel

Fredag morgen opplyser Forsvaret at de fortsatt ikke er kommet i gang med nødlossing av dieselen fra KNM Helge Ingstad – og dette begrunner med sikkerhetshensyn til personell – det vil si dykkere – som skal utføre oppdraget.

Natt til fredag har vært stille og klar i sør – men vært stormfull i nord. En vestlig liten storm har feid inn over Nord-Norge fra Lofoten til Vest-Finnmark – og det er målt liten storm på flyplassen i Tromsø.

FØLSOM FOR VIND: Hevingsoperasjonen av KNM Helge Ingstad vil være følsom for vind. Begge de ruvende kranlekterne har vindbegrensninger. Foto: Mattis Sandblad

les også

Fregattvraket skal heves med 16 tykke kjettinger

– Det er en rekke hurtigbåter som har måttet kansellere, og en bro er stengt, forklarer statsmeteorolog Ranveig Oftedal ved Vervarslinga i Tromsø.

Stort værskifte på gang

Godværet i sør skyldes et uvanlig kraftig høytrykk som har vandret fra øst og vestover i Norskehavet, og nå er på vei østover igjen. Dette har blokkert alle tunge våte lavtrykk fra vest. Men snart er det slutt: Onsdag i neste uke ser det ut til å være kommet så langt øst at lavtrykkene igjen kommer inn fra vest.

RUVENDE: Her er kranlekteren Gulliver ved kai på Hanøytangen. Denne har klare vindbegrensninger blant annet på grunn av vindfanget. Foto: HARALD VIKØYR

Og da kommer et skikkelig stormsenter, opplyser meteorolog Beathe Tveita i StormGeo:

– Det begynner å gjøre seg gjeldende onsdag, da fortsatt med sentrum vest for Skottland, men kommer for fullt torsdag. Da oppstår det – slik ser det ut foreløpig – en skvis mellom lavtrykket og det gamle høytrykket som nå ligger over Russland, og vi får en kraftig sørlig vind, forklarer hun.

Hun mener vi kan få vind opp i liten storm, kanskje mer.

les også

Varsler kraftig vind i nord

Vindbegrensninger

Været er regnet som en stor risikofaktor for hevingen av KNM Helge Ingstad – og de ruvende kranlekterne har kjente vindbegrensninger. Bølger kan også lage trøbbel for hevingen.

– Dårlig vær kan påvirke fremdriften, siden hensyn til miljø og personellsikkerhet er prioritert. Dårlig vær kan også påvirke fartøyets stabilitet, sier kommunikasjonssjef i Forsvarsmateriell, Hilde Tank Nielsen.

les også

Slik vil Sjøforsvaret heve «Helge Ingstad»: – Det er en kompleks og utfordrende fase

Mye nedbør i sør og øst

– Men det ser ut til at den sterkeste vinden kommer litt sør på Vestlandet. Det vil blåse sørlig over hele Sør-Norge og gi mye nedbør over Sørlandet og østafjells, sier Tveita.

Begge meteorologene understreker at det er 5–6 dager fram, og prognosene kan forskyve seg noe i tid og muligens sted, men vinden på Vestlandet torsdagen virker nokså fast i prognosene.

– Det vil også blåse nokså friskt gjennom den påfølgende helgen. Vi har et ganske solid værskifte som kommer med dette stormsenteret, sier statsmeteorolog Ranveig Oftedal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder