FORTELLER: En av kvinnene som forteller sin historie har sluttet i Forsvaret og påbegynt et sivilt studie. Foto: Silje Kampesæter, Forsvarets Forum

Forsvarskvinner forteller om trakassering

Da metoo-historiene kom fram i ulike deler av samfunnet for et år siden, var det stille fra kvinnene i Forsvaret. Nå står fire kvinner frem med sine historier om trakassering og ukultur.

Det er Forsvarets forum som skriver om sakene. Alle kvinnenes historier kan leses i sin helhet på deres nettsider.

les også

SSB: Servitører mest utsatt for trakassering på jobb

En av kvinnene, som fagbladet har gitt navnet «Vilde», forteller om en episode der hun tilbød sitt befal i Sjøforsvaret å overnatte på gjesterommet etter en tur på byen. Han gikk imidlertid inn på hennes rom og til hennes seng, trass protester, ifølge henne selv.

– Jeg sa nei. Flere ganger og prøvde å skyve ham fra meg da han kom nærmere. Ba ham gå ut av rommet mitt, men han var for sta, forteller hun til Forsvarets forum.

Etter hvert ga hun etter, forteller hun, og sier at det føltes som eneste måte å komme seg ut av situasjonen.

Hun forteller at det samme skjer igjen et par uker senere. Da sier hun at han hopper etter henne i en taxi hjem fra byen og tar henne ikke på alvor når hun sier at hun ikke vil ha sex.

Hun starter senere på befalsskolen, og forteller at en kveld hun spiller biljard med flere andre, blir hun slått på baken med stor kraft, så hun får blåmerke. Hun sier at mannen som slår henne forteller henne at han skulle få 700 kroner for å slå henne alt han kunne på rumpa.

I fjor anmeldte hun begge sakene, og de ble henlagt. Hun har nå begynt på en sivil utdannelse.

Les flere utdrag fra historiene til forsvarskvinnene lenger ned i artikkelen.

– Dette er større enn meg

VG har vært i kontakt med «Vilde», en av kvinnene som har fortalt historien sin til Forsvarets forum, som er referert i artikkelen, og spurt hvorfor hun deler sin historie.

– Det har kostet meg mye å dele noen av opplevelsene mine fra Forsvaret, og jeg vil understreke at dette «bare» er noen veldig få av dem.

– Motivasjonen min for likevel å stå frem er fordi jeg vet at dette er større enn meg, og fordi jeg mener at det er viktig å kaste lys på temaet seksuell trakassering i Forsvaret.

Hun formidler at hun håper rapporten til Forsvarets forum kan være med på å gjøre en forskjell for kvinner i Forsvaret.

– Det gir meg håp om at det er mulig å endre Forsvaret til det bedre, for begge kjønn, men en slik endring er helt avhengig av hvordan dette oppropet håndteres i tiden fremover.

FORSKER PÅ FORSVARET: Seniorforsker Frank Brundtland Steder forsker blant annet på kvinner i Forsvaret. Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

– Utdaterte holdninger

Seniorforsker Frank Brundtland Steder ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til Forsvarets Forum at Forsvaret har et stort problem med holdninger.

– Det er ikke bare unge soldater som snakker nedsettende om kvinner, enkelte eldre militære har også utdaterte holdninger. Flere er blitt bevisste på hva de sier i åpent selskap. Men det samsvarer ikke nødvendigvis med hva som blir sagt i lukkede rom og menn seg imellom.

les også

Omstridt psykolog: – Bare kvinnene selv kan stoppe de tyranniske kvinnene

I Forsvarets medarbeiderundersøkelse fra 2017 svarer 4,51 prosent av de militært ansatte kvinnene svarte at de hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet en eller flere ganger i måneden. 0,67 prosent av mennene svarte det samme. Blant de vernepliktige har 16 prosent av kvinnene opplevd seksuell trakassering. Nesten 70 prosent av alle ansatte i Forsvaret svarte på undersøkelsen.

Det var 12 prosent kvinner blant de militært ansatte i Forsvaret i 2017, og 33 prosent kvinner blant de sivilt ansatte. Av dem som fullførte førstegangstjenesten i fjor, var 23 prosent kvinner, står det på Forsvarets nettsider.

– Forbanna

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen sier til fagbladet at han blir forbannet over historiene Forsvarets forum har avdekket.

Han tror det er mørketall i statistikkene fra medarbeiderundersøkelsene, og oppfordrer menn til å støtte kampen mot seksuell trakassering.

– Jeg tror det er utrolig viktig at menn fronter noen av de utfordringene vi menn har skapt overfor kvinner. At vi ikke lar kvinnene fronte det selv hele tiden. Men til syvende og sist må vi få alt fram i lyset. Derfor må kvinner og menn som føler at de blir mobbet eller trakassert, varsle og si klart ifra, sier Bruun-Hansen til Forsvarets forum.

MOT STRØMMEN: «Nora» er en av kvinnene som forteller sin historie om ukultur i Forsvaret. Foto: Silje Kampesæter, Forsvarets forum

– Sjefen var fæl til å bruke hersketeknikker

En annen kvinne, som har fått navnet «Nora», forteller at hun ble frarådet av flere ledere fra å takke ja til tilbudet om stillingen hun ønsket seg. Da hadde hun vært ti år i Forsvaret, som blant annet innebar tre år på Krigsskolen og en utenlandsoperasjon. I stedet ble hun foreslått stillinger langt lavere enn hennes fartstid skulle tilsi.

les også

Urovekkende tall blant leger: En av fem kvinner utsatt for seksuell trakassering

En tredje, som fagbladet har kalt «Stina», forteller at hun løpet av årene på befalsskolen og krigsskolen opplever å bli latterliggjort, bli bedt om å skjerpe seg når hun melder om forholdene, få upassende tilnærminger fra overordnede, bli klådd på til stadighet og få nedlatende utsagt.

I det tredje pliktåret etter Krigsskolen topper det seg, ifølge henne.

– Vi var to kvinner i staben. Sjefen var fæl til å bruke hersketeknikker, og synet hans på kvinner var generelt dårlig. Han reagerte med høyrøstet sinne og truet folk med omplassering.

Hun varslet om oppførselen, men ingenting skal ha skjedd. Rett etterpå ble hun sykmeldt. I dag er det flere år siden hun sluttet i Forsvaret.

les også

Høyre: Har behandlet 35 varsler-saker om seksuell trakassering

Kvinnene er anonyme fordi de frykter belastningen med å stå frem med sitt ekte navn er for stor. Det frykter at de kan bli stigmatisert, uthengt, utestengt eller trakassert dersom identiteten blir kjent for kollegaer og sjefer.

Les også

 1. Råd til kvinner i førstegangstjenesten: – Ikke gå med den trangeste uniformen

  Thea Engvik (19) skulle registrere seg i førstegangstjenesten. Da fikk hun råd om å «ikke gå med den trangeste…
 2. Nye metoo-regler: Åpner for fest-nekt etter trakasseringssaker i Ap

  Jonas Gahr Støre sier han nå likevel er åpen for å ilegge sosiale sanksjoner mot tillitsvalgte som er anklaget for…
 3. Sexmeldingen til Navarsete utløser ingen sanksjoner fra Sp mot hyttetur-deltagerne

  Sentralstyret i Senterpartiet bestemte på et telefonmøte torsdag morgen at hytte-gjengen ikke får noen sanksjoner etter…
 4. Saker om seksuelle overgrep i Den norske kirke har mer enn doblet seg

  I 2016 og 2017 er det blitt rapportert inn 34 tilfeller av seksuelle krenkelser i Kirken. Perioden før var tallet sju.
 5. Kunsthøgskolen avskjediger ansatt etter student-varsler om seksuell trakassering

  Onsdag vedtok ledelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo å avskjedige en ansatt etter en rekke varsler om seksuell trakassering…
 6. Likestillingsombudet om råd til kvinnelige soldater: Ikke slik det skal gjøres

  Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm er kritisk til at kvinnelige soldater får råd som kan oppfattes som bagatellisering…
 7. Mottar flere henvendelser om seksuell trakassering fra ungdom i sommerjobb

  Flere unge arbeidstagere kontakter LOs sommerpatrulje om seksuell trakassering på arbeidsplassen.
 8. Presser egen regjering til å bla opp #metoo-millioner

  Sentrale Venstre-politikere sier kampen mot seksuell trakassering langt fra er over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder