I TRØBBEL: Liertoppen i Buskerud var blant stedene hvor biler fikk problemer mandag kveld. Foto: Vegard M. Aas, Presse30.no

Snøkaos på Østlandet: – La bilen stå!

Store mengder nedbør gir glatte veier, ulykker og køer i flere fylker. Nå ber Oslo-politiet publikum om å la bilen stå. Kraftig vind blåser inn over Nord-Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Også på Vestlandet er det meldt om glatte veier.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for vanskelige kjøreforhold i Østfold, Vestfold, Telemark og Aust-Agder fra i ettermiddag. Mens nedbøren kommer som snø i Oslo, er det fare for regn som fryser på bakken i øvrige fylker.

les også

Jippi! Det blir påfyll i skiløypene på Østlandet

– Det har begynt å falle nedbør over hele Østlandet. I Oslo og Akershus vil det falle 10–15 centimeter med snø i Oslo, mens nedbøren vil falle som våt snø eller regn i flere andre fylker. Spesielt i kystnære strøk vil det komme regn, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen.

Det er spesielt regn som fryser på bakken i indre strøk som vil skape vanskelige kjøreforhold. Nedbørsmengden vil avta utover natten.

– Det vil komme nedbør utover natten, men gradvis avta. Fra og med i morgen ettermiddag vil lavtrykket trekke mot Sverige, sier Bentsen.

VØYENENGA: Dette bildet er fra E16, Vøyenenga, like etter klokken 19 mandag kveld. Foto: Statens Vegvesen

Buss blåste av veien i Troms

I Jøvik i Tromsø kommune har en buss blåst av veien. Bussen var tom og ingen ble skadd, opplyser politiet. Det er sterk vind i Nord-Norge i kveld og sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold.

– Opptil stiv eller sterk kuling fra Støtt i Nordland til Slettnes i Finnmark, skriver Meteorologene på Twitter.

Yrkessjåfør Jermund Pedersen forteller at rundt ti vogntog står stille på grunn av glatte veier utenfor Tromsø.

– Vi tør ikke å kjøre videre. Det er ikke saltet og det er heller ikke strødd med sand, sier Pedersen til VG.

Lange køer og trafikkuhell på Østlandet

I Oslo gjør flere trafikkulykker at politiet nå oppfordrer publikum til å la bilen stå, dersom det ikke er strengt nødvendig at man må kjøre bil.

Været har allerede sørget for trafikkproblemer. På E16 mellom Bærum og Sollihøgda har en lastebil fått stans på grunn av det glatte føret. Det sperret all bakenforkjørende trafikk, og medførte lange køer.

Politi og bilberger kom seg ikke frem til området på grunn av de lange køene, men like før klokken 20 ble veien åpnet og området strødd, opplyser politiet i Oslo.

Erik Baumann, operativ leder i Falck redning, forteller VG om en hektisk kveld i Oslo-området:

– Jeg tror vi får en hektisk kveld. Vi har to menn sittende, hvis oppdragsmengdene øker betraktelig. Null grader og snø på veiene gjør det fryktelig glatt, sier Baumann.

Se de utrolige bildene: Her er verdens værbilder fra det siste døgnet

les også

Værets gang

Også i Bamle i Telemark har en lastebil sklidd av veien og snurret rundt. E 18 blir stengt på strekningen i forbindelse med bergingen. Ved Kløfta i Akershus har de glatte forholdene ført til et trafikkuhell mellom to biler – men personene i hver bil er uskadede.

VED HØNEFOSS: Dette bildet viser E16, Eggemoen klokken 19.15 mandag kveld. Foto: Statens Vegvesen

I Lier kjørte en lastebil inn i en brøytebil bakfra. Det er ikke meldt om personskader i ulykken.

Det har også vært en annen ulykke ved Liertoppen kjøpesenter. En bil har snurret rundt og havnet på taket. Føreren sitter fastklemt, men skal være ved bevissthet, skriver Drammens Tidende.

Ved Gardermoen har en personbil og lastebil krasjet i et kryss, men ingen ble skadd. Et vogntog sperret fylkesvei 402 i Rotnes. I Sandefjord har en bil kjørt av veien på Helgerødveien.

Også Vestlandet har problemer med glatte veier. Flere vogntog har problemer på riksvei 7 ved Vøringsfoss, melder Vest politidistrikt på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder