Hadde 5.5 i promille

Finnen (39) vant den livsfarlige drikkekonkurransen mot russeren, og endte bevisstløs med en livstruende promille på 5.5.

Nikolaos Farmakis
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Det er ingen tvil om at dette var en dødelig dose. Mannen var heldig som overlevde, sier fungerende sjef Per Trygve Normann ved Rettstoksikologisk institutt til VG.

Bare et fåtall mennesker overlever en promille på over fem. Noen dør allerede ved 2,8 i promille, mens halvparten av oss vil dø ved 4,5.

Legen som behandlet finnen, bekrefter overfor VG at han hadde en promille på 5,5.

Utdrikningslag

Finnen var på utdrikningslag med venner da han traff sin russiske kompanjong.

- «Jeg kan drikke enhver finne under bordet,» sa russeren til meg. «Ja, det skal vi bli to om,» svarte jeg. Dermed var drikkingen i gang, forteller mannen.

30 minutter og tre helflasker 60 prosent senere falt de to av stolene. De andre festdeltagerne skjønte at noe var alvorlig galt.

- Jeg våknet opp på sykehuset, og ble fortalt av legen at jeg var heldig som var i live. Vi hadde ikke blandevann, ikke et glass med vann en gang. Egentlig skulle vi drikke mer, men kroppen tålte det ikke, sier finnen.

At han går på hjertemedisin, gjør ikke saken særlig bedre.

18 timer etter at han ble lagt inn, var hvilepulsen fortsatt oppe i 170 slag i minuttet. Legene måtte stoppe hjertet hans og starte det på nytt for å få kontroll over slagene, viser sykehusets papirer, som mannen har gitt VG tilgang til.

Han vil ikke røpe hvem den russiske vennen er, men legger ikke skjul på at også han er en dreven dranker.

- Han endte vel opp med en promille på mellom 3,5 og 4 et sted. Han har ikke kommet seg på arbeid ennå, og er fortsatt syk. Russerne drikker jo vanligvis mer enn finnene, sier han med et smil.

Øl som blandevann

Finnen var på sykehuset i to dager. Men det tok ikke mange dager før han begynte å drikke på nytt.

- Nå holder jeg meg til vin og øl. Sprit er farlig, sier finnen.

Utdrikningslaget var av det tøffere slaget. Finnen begynte å drikke allerede onsdag og holdt det gående til søndag før han traff russeren.

- I løpet av de dagene drakk jeg vel fem liter ren sprit, to kasser øl og en del kartonger med vin. Jeg bruker øl som blandevann, sier han videre.

Han har bodd i Norge i 19 år.

- Vi har veldig variabel toleranse for alkohol. En person som overlever en promille på 5,5, har sannsynligvis en kropp som er vant til å håndtere mye alkohol, sier Normann.

Rettstoksikologisk institutt registrerer hvert år noen få tilfeller av personer som har mellom tre og fire i promille.

- Men alkoholverdier over fem tilhører sjeldenhetene, sier Per Trygve Normann ved Rettstoksikologisk institutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder