Flere utesteder i Oslo solgte utvannet øl

En rekke utesteder i Oslo mistenkes for å ha solgt utvannet øl til kundene sine. Flere kan bli stengt.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Til nå er to utesteder i Oslo sentrum stengt som følge av politiets etterforskning av Akershus Bryggeri, som ulovlig skal ha solgt øl som havnet på en rekke utesteder i Oslo.

- Totalt er nå to personer siktet i saken. Vi har også beslaglagt en tankbil. Vi mener at i alle fall 5-10 utesteder kan ha solgt ulovlig øl, opplyser politiinspektør Knut Horn i Oslo politidistrikt.

De aktuelle utestedene har alle solgt svært billige halvlitere.

Stoppet

Tankbilen ble stoppet av politiet 25. april mens den leverte øl til et utested i Oslo sentrum. Sjåføren skal ha oppgitt til politiet at han jobbet for Akershus Bryggeri. Dette viste seg ikke å stemme da politiet sjekket arbeidstagerregisteret.

- Vi mener at de som var i bilen, kjøpte øl av bryggeriet som de videresolgte, til tross for at de ikke hadde noen bevilling til å selge øl, sier Knut Horn.

Minst 40000-50000 liter øl skal ha blitt solgt til utestedene på denne måten - og trolig gikk alt ut til kundene.

- Vi tror at dette kan ha pågått i lengre tid - i alle fall ett år, sier Horn.

VG vet at et bryggeri på Østlandet den siste tiden har laget og levert et øl med en alkoholstyrke på rundt 3,7 prosent til Akershus Bryggeri.

Dette er svakere og i en langt lavere avgiftsklasse enn vanlig pils, som holder rundt 4,5 prosent i styrke.

Dermed skal Akershus Bryggeri ha kjøpt inn et relativt rimelig øl, som de kunne sende billig videre til sine kunder og utesteder.

Etter det VG har kunnskap om, skal ølet blant annet ha blitt solgt fra Ringnes-utstyr - uten at stedene opplyste om at det var et helt annet og svakere øl som ble solgt.

Styreformann Jon Ihlen i Akershus Bryggeri vurderer sterkt å slå selskapet konkurs.

Han mener det høres «rimelig» ut at de har solgt et svakt øl, i forhold til hva han har oppdaget så langt.

- Jeg fikk høre at det begynte å gå i et hyggelig pluss i noen måneder, før dette kom. Nå får jeg ikke engang tak i noen av de ansatte. Jeg er rimelig irritert, sier Ihlen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder