- Ta våpnene

Aleksander Nilsen (18) deltok på festen på utestedet Catwalk da Kristoffer Inderberg Bastiansen (19) ble drept. 18-åringen vil ha strengere våpenkontroll.

Artikkelen er over 18 år gammel

Ingen i hans vennekrets har våpen med seg på byen, men han vet at det er utbredt i mange ungdomsmiljøer. Det vanligste er kniv. Argumentet er at det er for å beskytte seg.

- Det må være en kompensasjon for at de er usikre. Det finnes ikke én eneste grunn til at noen skal bære våpen i byen, sier Nilsen.

- Meningsløst

I går kveld var Oslo-gutten tilbake på stedet der 19-åringen ble knivstukket og drept. På fortauet utenfor Catwalk i Oslo sentrum vitner mange lys, blomster, bilder og håndskrevne hilsener fra venner om det tragiske drapet natt til søndag.

Nilsen er i følge med flere kamerater som kjente avdøde godt. De har nok med sorgen, og holder seg i bakgrunnen da VG kommer.

- Det er helt meningsløst og vanskelig å fatte, sier 18-åringen opprørt.

Selv var han inne inne på festen da drapet skjedde. Den lukkede bursdagsfesten tok en brå og trist slutt da politiet sperret av området og loset ungdommene ut bakveien. En av festdeltagerne var blitt drept.

- Har man gått så langt at man har kniv på byen, kan vedkommende like gjerne være i stand til å bruke den, mener 18-åringen.

Som VG skrev i går, foreslår justisminister Odd Einar Dørum (V) å øke strafferammen i den såkalte knivbestemmelsen i straffeloven til seks måneders fengsel eller bøter.

Da vil politiet kunne pågripe personer som bærer kniv på offentlig sted. I dag kan de bare beslaglegge våpenet og skrive ut en bot.

- Har blitt verre

Kitty Stavseth (63) fra Oslo mistet sønnen Andreas Stavseth (17) for snart syv år siden. Han ble et tilfeldig offer da han ble skutt ned av en mann på Youngstorget i Oslo. Drapet opprørte folk over hele landet.

Hver eneste dag tenker hun på sønnen.

- Det er så trist, så trist. Jeg vet ikke hva jeg skal si. For de etterlatte blir livet aldri det samme igjen etter en slik tragedie, sier hun lavmælt.

Nå går tankene hennes til den avdøde 19-åringens foreldre - og gjerningsmannens foreldre.

Da sønnen hennes ble drept, gikk hun først i fakkeltoget mot vold som ble arrangert i Oslo sentrum. Hennes innstendige bønn til politikerne den gangen var å få stoppet volden i hovedstaden.

- Siden er det bare blitt verre. Foreldre er vel ikke klar over at barna deres kan gå rundt med våpen, mener hun.

Den gangen var også politiet rett i nærheten, uten at de kunne gjøre noe. Gjerningsmannen ble pågrepet kort tid etter.

Flere artikler

  1. Kripos jakter på lakkbevis

  2. Mette-Marit takket for pilot-hjelp

  3. Benjamins venner raste

  4. «Happy hour» på super'n

  5. Bombet kronvitne mot Sharon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder