REDDES UT: De fire beboerne ble reddet ut ved hjelp av en båt festet til en wire. Foto: Jan Idar Øygard

Hus omringet av elv Sogn og Fjordane – fire reddet ut

Etter flere forsøk og en kreativ løsning, kom fire beboere seg ut av et hus som plutselig hadde havnet midt i en elv ved Fortunsdalen i Sogn og Fjordane.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flere steder sliter med de voldsomme vannmassene søndag formiddag.

– Vi ble ikke så skremte, for vi har vært gjennom dette før, men det er klart det er skremmende, sier Aud Øygarden til VG.

Familien bor langs Fortundalelva, som natt til søndag gikk over sine bredder og rant på begge sider av boligen deres.

Hun og ektemannen, som begge er i 70-årene og deres to barn på 47 og 30 år, var forberedte på at elven kunne bli stor fordi det har regnet mye de siste dagene og har vært mildt i fjellet, noe som fører til snøsmelting.

– Vi tenkte på det og bar en del ting opp fra kjelleren, men vi trodde ikke at det skulle gå så galt. Etter hvert var det så mye vann på tunet at vi ikke kunne ta sjansen på å ta oss over.

Hun berømmer brannmannskaper og annet hjelpemannskaper som kom til stedet etter at de fikk melding om situasjonen ved 3.40-tiden natt til søndag.

– Vi var egentlig ikke så redde, i alle fall ikke jeg, sier Øygarden. Hun forklarer at de hadde en lignende flom for 9 år siden. Da tok de seg selv gjennom vannmassene med traktor.

ATV, traktor og båt kom til kort

Da VG snakket med politiet drøye tre timer etter at nødetatene var varslet om saken, var flere løsninger for å få de fire i huset ut forsøkt.

– Huset står godt, men elven er stor, og de har prøvd ATV, båt og traktor for å komme frem til huset, men ikke lyktes ennå. De vurderer flere muligheter. Det siste er helikopter, men vi er ikke der ennå, sa operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til VG 06.30.

SPANT OPP WIRE: Redningsmannskaper fikk til slutt ut de fire beboerne i Skjolden ved å spenne opp en wire. Slik så det ut for de i huset. Foto: Aud Øygarden

Løsningen kom da brannvesenet ved 8-tiden spente opp en wire mellom en brannbil og et tre ved husets trapp.

20 minutters aksjon

– Jeg var med på å koordinere redningen. Det ble gjort ulike forsøk uten hell, men til slutt gikk det ved å sette opp wiren og føre båten over festet til wiren, forteller Jan Idar Øygard til VG. Han er sønn av ekteparet og ble varslet om at elven rant på begge sider at huset deres ved 02-tiden.

les også

Oversvømmelse i Skjåk – Familie med tre barn evakuert

Han sier at familiemedlemmene ble fraktet over en etter en, og at hele redningsaksjonen tok mellom et kvarter og 20 minutter da de hadde funnet løsningen.

– Det gikk veldig greit, men det var litt dramatisk før de fant en god løsning, sier han.

Han sier at de er overrasket over hvor stor elven ble, men viser til at kombinasjonen av nedbør og snøsmelting har gitt høy vannføring.

– Men vi hadde nok ikke trodd at det skulle bli så ille, avslutter han.

les også

Regnet stenger veier i Sogn og Fjordane

Venter mer vann

Vestlandet har vært rammet av kraftig regn og vind de siste dagene, og flomfaren er på oransje nivå i Hordaland og Sogn og Fjordane. Lørdag ettermiddag hadde det kommet 70–100 millimeter regn mange steder, og det var varslet kraftig nedbør også søndag.

Vannet har rent over i magasiner i dalen overfor huset der innbyggerne ikke kom seg ut. Det er ventet at det vil komme mye vann fram til 9-, 10-tiden. Deretter vil det mest sannsynlig minke igjen.

Lite regn

Sogn og Fjordane har fått mye regn lørdag og natt til søndag. Målestasjonen Brekke i Sogn og Fjordane har mest med 60 millimeter i løpet av 24 timer. Takle har fått 59 millimeter, mens Svelgen har fått 58 millimeter.

På Sognefjellet er det 10 grader søndag morgen.

Ifølge Vegtrafikksentralen er riksvei 13 ved Byrkjenes stengt på grunn av ras og rasfare i området. Veien er stengt ved Stein Ragde-krysset i Odda sør for Tyssedaltunnelen.

Søndag ettermiddag og kveld er det ventet mer regn i områdene, ifølge Varsom.no.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har oransje varsel, som er nest høyeste nivå, for flom i Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland.

Krisestab i Skjåk

I Skjåk har kommunen satt krisestab for å være forberedt på de store vannmassene.

– Per nå har vi ikke full oversikt, men store deler av bygda er uten strøm, sier ordfører Elias Sperstad til VG.

– Vi har fått mange meldinger om høy vannstand. Vann har flommet inn i gårdsplasser og i kjellere. Det kommer sikkert flere etter hvert som folk våkner, sier operasjonsleder Jan Olav Bredesen i Innlandet politidistrikt til VG.

STENGT: Riksvei 15 er stengt mellom Skjåk og Stryn. Foto: Foto: Tormod Sperstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder