PÅ UTKIKK: Besetningen på KNM Steil utenfor Trøndelagskysten holder utkikk under øvelsen Trident Juncture. Fra torsdag skal Russland gjennomføre missiltester i nærheten. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Russland skal prøveskyte missiler i Norskehavet: – Kan oppfattes som symbolsk markering

Værnes (VG) Mens NATO demonstrerer forsvarsevnen i Midt-Norge, skal Russland prøveskyte missiler utenfor Møre. Det er neppe tilfeldig, mener Russland-eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klassekampen skriver at den russiske øvelsen skal skje i havet like utenfor Mørekysten, i kort avstand fra de norske byene Kristiansund, Molde og Ålesund, og i et område med flere norske offshore-installasjoner.

Russland-ekspert Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier følger russiske reaksjoner på øvelsen tett. Hun forteller til VG at hun foreløpig ikke finner missiltestene nevnt i russiske medier.

– Ut fra det jeg ser er ikke denne testen meldt før og vi vet ikke om den er planlagt over tid, men hvis den bare dukker opp mens Trident Juncture pågår så kan det oppfattes som en symbolsk markering fra russisk side. Det er ikke overraskende.

Forsvarsministeren: - Det er internasjonalt farvann

Klokken 16.20 fredag ble Avinor varslet om at Russland hadde rekvirert et område som ligger 12 nautiske mil – eller i overkant av 22 kilometer – fra den norske kysten til missiltester 1., 2. og 3. november.

Det var vel veldig sent?

– Jo, jo, men de har i alle fall varslet i de kanalene de skal varsle. Da får vi respektere det. Det er internasjonal farvann og de har lov til å øve der, sier Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG.

Han vil ikke spekulere i hvorfor russerne skal øve i Norskehavet mens NATO holder sin største øvelse på mange år.

FØLGER RUSSISKE REAKSJONER: Russland-ekspert Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier følger med på hvordan russiske myndigheter uttaler seg om NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Institutt for forsvarsstudier

– Russland vil ikke stå passivt og observere

Zysk sier at russiske myndigheter følger nøye med på NATO-øvelsen.

– Jeg tror at de med dette vil vise flagg, kapasiteter og markere tilstedeværelse. Dette er ment å tiltrekke oppmerksomhet og å skape overskrifter.

Dette er en typisk russisk måte å agere på, mener forskeren, og legger til at det ikke er noen grunn til å være alarmert.

– De oppfatter Trident Juncture som en markering overfor Russland, og det er det jo også på et vis. I tillegg til å styrke blant annet interoperabilitet og trene på mottak av allierte forsterkninger, skal den også vise NATOs avskrekkings- og forsvarsevne. Russland vil ikke stå passivt og observere, sier Zysk.

les også

Amerikanske soldater på vei til Norge: Drakk Reykjavik tom for øl

Få innsikt: Slik blir gigantøvelsen til NATO

Tre dagers øvelse

Øvelsen skal skje 1. til 3. november, fra klokken 7 om morgenen til 14 på ettermiddagen, alle dagene.

– Vi er kjent med denne meldingen. Øvelsen Trident Juncture skal fortsette som planlagt, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Det er blitt utstedt en såkalt «Notice to airmen», skriver TV 2, den lyder slik:

«RECEIVED FROM MAIN AIR TRAFFIC MANAGEMENT CENTER OF RUSSIA THIS IS TO INFORM YOU THAT THE RUSSIAN NAVY PLAN TO ROCKET TEST FIRINGS IN THE BASIN OF THE NORWEGIAN SEA: 01, 02, 03 NOV 2018. DAILY 0700–1400. CHARACTERISTICS OF IMPACT AREA: 6230N 00200E – 6600N 00450E – 6425N 00900E 6202N 00405E – (6230N 00200E)».

«Panser-Erna» før gigantøvelsen: Synes russerne har roet seg

Russland skeptiske til øvelser nær grensene

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI sier til NRK at heller ikke hun tror det er tilfeldig at denne øvelsen kommer nå.

– Jeg kan ikke vite det helt sikkert. Men det er veldig sannsynlig at dette er en slags tilbakemelding på «Trident Juncture».

Hun setter også saken i sammenheng med opptrappingen av konflikten mellom NATO og Russland.

– Russland ser med stor skepsis på all militær oppbygging og øvelsesvirksomhet i nordområdene fra NATO sin side. På samme måte ser Norge og NATO med stor skepsis på russisk opptrapping.

les også

Skal simulere giftstoffangrep midt i Elverum sentrum

I et Facebook-innlegg kritiserer den russiske ambassaden øvelsen som bidra til å komplisere den militærpolitiske situasjonen.

Vår bekymring ble ikke mindre etter at NATO ga oss informasjon om dette under møte i Russland-NATO-Rådet og under brifingen i rammen av OSSE Forum for sikkerhetssamarbeid i Wien. Ikke minst fordi antallet deltagende militære har «i siste øyeblikk» økt til 50 tusen og et atomdrevet hangarskip, slag- og amfibiegrupperinger fra US marine er blitt en del av øvelsene. Man kan heller ikke se bort fra at enkelte «Trident Juncture 2018»-elementer vil foregå på objekter bare 200 km fra den russiske grensen, står det å lese i innlegget.

NATO har åpnet for observatører

Zysk ved Institutt for forsvarsstudier er spesielt interessert i hvordan russiske myndigheter uttaler seg om øvelsen.

– Reaksjonene har vært ganske negative. De oppfatter øvelsen som rettet mot Russland og mener at militære øvelsene i nærheten av russiske grenser er en fare og en kilde til destabilisering.

les også

«Panser-Erna» før gigantøvelsen: Synes russerne har roet seg

Forskeren legger vekt på at NATO har varslet Russland om øvelsen i god tid og har invitert Russland til å sende observatører til øvelsen i tråd med Wien-dokumentet. Avtalen omhandler utveksling om informasjon om militære styrker, og forplikter blant annet til å invitere internasjonale observatører hvis flere enn 13.000 soldater deltar.

– Russland har imidlertid systematisk underrapportert hvor mange som har deltatt i de store årlige øvelsene Zapad og Kavkaz i russiske vestlige, nordvestlige og i sørlige deler av landet, som omfattes av avtalen, for å unngå å invitere internasjonale observatører. I realiteten deltok det cirka 90.000 russiske soldater i Zapad i 2013, 120.000 i Kavkaz i 2016 og rundt 70.000 i Zapad-øvelsen i fjor, sier Zysk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder