KRIGSHELT: Joachim Rønneberg var en norsk motstandsmann som i årene 1941–1945 var medlem av Kompani Linge. Foto: Atle Jørstad

Krigshelt Joachim Rønneberg er død

Den kjente krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg sovnet stille inn i natt, 99 år gammel.

 • Carina Hunshamar
 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser familien til NRK. Joachim Rønneberg ble født 30. august 1919. Ålesunderen var en norsk motstandsmann som i årene 1941–1945 var medlem av Kompani Linge. Han er mest kjent for å ha ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943.

Åndsfrisk til det siste

Journalist og forfatter Gunnar Myklebust (68) skrev boken «Tungtvannssabotøren» om Joachim Rønneberg, som kom ut i 2011.

– Han var da over 90 år før vi startet arbeidet med boken. Han nektet å bli kalt krigshelt – for ham var det de som satte livet til som var krigsheltene, han var blant de overlevende. Det var helt overnaturlig, nesten elektrisk å sitte og høre ham fortelle om krigen, i korte, enkle setninger. Han husket alt, forteller Myklebust.

Han besøkte Rønneberg siste gang i forbindelse med hans 99-årsdag i august, og forteller om en svekket, men åndsfrisk kar, som fortsatt hadde sine ukentlige turer til konditoriet i Ålesund for å sitte med gamle venner.

Han vet at Rønneberg døde fredfullt i natt.

– Han har hatt et langt og godt og ikke minst fullt liv, sier Gunnar Myklebust.

Sabotøren

Rønneberg ledet operasjon «Gunnerside» i felten, en sabotasjeoperasjon som har blitt stående igjen som en av de mest vellykkede under andre verdenskrig. På grunn av tungtvannsaksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk han flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med ekegren.

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal. Han avsluttet karrieren som redaksjonssjef i 1987.

VG møtte krigshelten i 2015. Da fortale han at han husket Vemork-aksjonen godt.

– Vi hadde fått med oss «Freshman»-operasjonen, som ble en tragisk affære. Vi mistet 41 engelskmenn. Og så skulle vi i løpet av noen uker være klare til å gå inn og prøve å gjøre det samme. Vi måtte bare gjette oss til at dette var viktig, men vi ante ingenting om hva tungtvannet var brukt til. Det var aldri snakk om noen atombombe, fortalte han.

Rønnebergs gruppe lyktes med å ta seg ned fra Hardangervidda på ski, komme seg inn i fabrikken, sprenge tungtvannsanlegget og komme seg ut igjen uten at et skudd ble løsnet.

– Vi var veldig heldige. Som oftest skjedde det ting som var annerledes enn vi hadde regnet med, men denne gangen var det til vår fordel, fortale han.

– En av de store heltene

Statsminister Erna Solberg (H) sier vi skal minnes Joachim Rønneberg som en av de store heltene i norsk krigshistorie.

– Rønneberg er kanskje den siste av de virkelig store motstandsfolkene som nå er gått bort. Han er et fantastisk symbol på det arbeidet som ble gjort, og han bidro også på et tidspunkt til å forhindre at tyskerne fikk muligheten til å utvikle en atombombe, sier Solberg til NTB.

Solberg opplyser at dersom familien ønsker det, vil Rønneberg få en begravelse på statens bekostning.

– Stort mot

I ettertid ble han belønnet for sitt arbeid med å opplyse barn og unge om farene med krig, da han i 2015 fikk Forsvarets hederskors for sin formidling av krigshistorie til forsvarspersonell og Norges befolkning.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok til Twitter søndag for å vise respekt for krigsveteranen.

«Lyser fred over Joachim Rønnebergs minne. Ledet tungtvannsaksjonen i Vemork i 1943. Stort mot. Formidlet erfaringer og verdier til nye generasjoner», skriver han.

LITT CLINT? Her er Joachim Rønneberg som 93-åring tilbake på Vemork, sammen med skuespiller Tobias Santelmann, som spiller ham i NRKs dramaserie. Foto: NRK

– 99 prosent risiko for å bli drept

Regissør Per-Olav Sørensen, som sto bak NRKs dramaserie «Kampen om tungtvannet», forteller at de gjorde et omfattende research-arbeid om blant annet Rønneberg før filmen.

– Og vi fant aldri noe negativt sagt om ham. Tobias Santelmann, som spilte ham, skulle spille en leder med stoisk ro, og med evne til å lytte. Vi oppdaget at han hørte på flertallet i gruppen nå valget av nedstigning til Rjukan ble valgt, selv om han ønsket en annen løsning. Men vår analyse viste klart at selv om denne aksjonen var svært nøye planlagt, var det egentlig en «suicide mission», - det var 99 prosent risiko for ikke å komme fra dette i live. Men de lyktes, sier Sørensen, som i øyeblikket legger siste hånd på en svensk Netflix-serie kalt «Quicksand».

Mer om

 1. Joachim Rønneberg

Flere artikler

 1. Krigshelten Joachim Rønneberg bisatt: – Han var et fint menneske

 2. Skrev boken om Rønneberg: – Britene oppdaget det unike ledertalentet i ham

 3. Krigshelten Joachim Rønneberg (99) er død - hvem var han?

 4. Minneord om Joachim Rønneberg: Helt mot sin vilje

 5. Krigshelten Ragnar Ulstein er død

Fra andre aviser

 1. Krigsveteranen Joachim Rønneberg er død

  Bergens Tidende
 2. Krigsveteranen Joachim Rønneberg (99) er død

  Aftenposten
 3. Tok farvel med vår siste store krigshelt: – Sterkt at et enkelt menneske har utgjort en slik forskjell

  Aftenposten
 4. Den siste sabotøren er død

  Aftenposten
 5. Aftenpostens siste intervju med Rønneberg: – Vi må alltid ha et sterkt forsvar, uavhengig av skiftende trusselbilder

  Aftenposten
 6. Avskjed med en far og en krigshelt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no