Skjulte 16-åring for barnevernet

Ransdømte Martin Pedersen tatt av politiet

På flukt fra barnevernet skal den 16 år gamle jenta ha blitt holdt skjult av den tidligere bankraneren Martin Pedersen (52).

 • Tom Bakkeli
 • Katrine Lia
 • Andreas Arnseth

Artikkelen er over 16 år gammel

Han ble løslatt sent mandag kveld etter at politiet hadde tatt hånd om 16-åringen.

De siste ti månedene har jenta gjentatte ganger rømt fra fosterhjemmet i Hallingdal. Mens hun har vært på flukt, skal hun ha oppholdt seg hos Martin Pedersen og flere andre i hans bekjentskapskrets.

- Hun har hatt det utrolig vanskelig i fosterhjemmet. Vi har derfor vurdert dette som en nødrettssituasjon fordi jenta har vært så redd. Jeg erkjenner absolutt ikke noen straffskyld, sier Martin Pedersen til VG.

«Drammensraneren»

Mandag kveld gikk politiet i Horten til aksjon for å finne jenta. Martin Pedersen ble pågrepet i sitt hjem i Åsgårdstrand, men 16-åringen klarte først å stikke av.

- Hun var hos meg, men stakk av hals over hode. Politiet lette videre og fikk til slutt tak i henne hos noen andre, sier Pedersen.

Etter det VG får opplyst, ble jenta funnet hjemme hos et eldre ektepar i det samme området.

52-åringen ble i 1981 ble dømt til 12 års fengsel for 19 væpnede ran, inkludert det spektakulære ranet av 4,5 millioner kroner i kontanter og 6 millioner i sjekker fra en politibevoktet pengetransport for Norges Bank i Drammen - derav navnet «Drammensraneren».

Martin Pedersen klarte å komme unna gang på gang, ved hjelp av grundig planlegging, utspekulerte forkledninger og skuespillerprestasjoner.

Dro til Sveits

Han ble avslørt da han dro til Sveits for å veksle hundrelapper fra Drammens-ranet.

Nå er han siktet i barnevernssaken.

- Jeg kan bekrefte at en person ble pågrepet. Vedkommende er siktet for å ha holdt tilbake en person fra foreldre/omsorgspersoner, opplyser politiadvokat Nina Martinsen i Vestfold politidistrikt. Hun sier politiet ser alvorlig på slike saker.

Pedersen skal tidligere ha leid ut en leilighet til 16-åringens mor, og det var derfor jenta kjente 52-åringen.

Den 16 år gamle jenta har bodd i fosterhjem i Hallingdal siden hun var 13 år gammel. For ti måneder siden rømte hun fra institusjonen, og etter dette har hun vært på rømmen over ti ganger. Da hun ble tatt mandag kveld, hadde hun vært på rømmen i fire måneder.

- Hun sier hun har det så grusomt, og vil ikke være i dette fosterhjemmet. Jeg og min advokat har forsøkt å få barnevernet til å komme oss i møte, men det har ikke nyttet, sier jentas biologiske mor til VG.

Martin Pedersen sier han har følt seg tvunget til å hjelpe 16-åringen.

- En gang fant jeg henne forfrossen i garasjen på gården min. Jeg fikk sjokk da hun satt der og hutret og frøs. Jeg har også en gang satt henne gråtende på toget tilbake til Hallingdal, men hun har kommet tilbake, sier Martin Pedersen. Barnevernet i Drammen har formelt omsorgsansvaret for jenta, etter at det ble tatt i bruk en tvangsparagraf i barnevernsloven. De meldte henne også savnet etter at hun forsvant fra fosterhjemmet.

Morens advokat, Per Kristian Hansen, har nå bedt om et møte med barnevernet angående tiltakene som er iverksatt overfor 16-åringen.

Flere artikler

 1. Lever i skjul

 2. Kvinnen som hjalp drepte Marie (17) har meldt seg

 3. Drapssiktet afghaner avslørt av Skype-bruk i Roma

 4. Drapssiktet afghaner pågrepet på kafé i Roma

 5. Barnevernsbande herjer Sørlandet: - Får kick av kriminelle handlinger

Fra andre aviser

 1. Her ble barnevernsjenta funnet død

  Aftenposten
 2. Sporer opp rømlinger

  Aftenposten
 3. Hadde rømt fra soning

  Fædrelandsvennen
 4. Her ble barnevernsjenten funnet død

  Bergens Tidende
 5. Ettåring gjenforent med mormor i Polen

  Aftenposten
 6. Enda en fange på rømmen i Sverige

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder