IKKE GREIT: Illustrasjonsbilde av en perserkattunge. Foto: Vadim Ghirda / TT / NTB Scanpix

Uenighet om levende kattunger brukes som slangemat

Fores slanger med søte små kattunger funnet på Finn? Det er noe som forekommer, mener Dyrebeskyttelsen. «Urban legend», mener Norsk Herpetologisk forening.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fra 15. august i fjor ble det lovlig å innføre, omstette og holde 19 reptilarter her i landet. Kongeboaer, kongesnoker og andre kryp som eierne tidligere holdt skjult, kunne endelig vises frem.

les også

Se reptilene som er tillatt i Norge nå

De nye kjæledyrene må ha mat for å overleve. En historie som går igjen, og som VG også har fått tips om, er at slangeeiere søker etter «kattunger gis bort», for å mate dyrene sine. Er dette en såkalt «urban legend», en vandrehistorie, eller forekommer det?

Dyrebeskyttelsen svarer slik:

– Dette er dessverre ikke en «urban legend», men noe som forekommer, også her i Norge. Hvor stor forekomsten av dette er, er vanskelig å si, da det ofte skjer i det skjulte og prates om inne i forumtråder hvor innholdet blir slettet før man rekker å identifisere personene bak, sier Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen og legger til:

LOVLIG I NORGE: En slik melkesnok er det nå lov å holde i Norge. Denne bor i Oslo reptilpark. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dyrebeskyttelsen Norge får fra tid til en annen henvendelser ifra bekymrede mennesker som kommer over videoer og meldingstråder i sosiale medier om mennesker som leter etter kattunger, eller blant annet kaniner, som de kan fôre slangen sin med. Vi har også sett videomateriale av fôring med levende dyr. I Norge er det ulovlig å bruke levende dyr som fôr.

Les sak fra 2003: Bruker kattunger som slangemat i Bergen

Medieansvarlig Stein Ivar Ramberg i Norsk Herpetologisk forening har ingen tro på historiene og lener mer til at det dreier seg om «urban legends».

les også

Mange dumper katten før sommerferien

– Dette er rykter som dukker opp fra tid til annen. Komikeren Odd-Magnus Williamson hadde en sketsj hvor han tulleringte og utga seg for å være slangeeier på jakt etter kattunger. Etter det har vi hørt det oftere, sier han til VG.

Komikeren bekrefter til VG at han tulleringte i en sketsj så langt tilbake som i 2001, og sier saken har forfulgt han siden.

Han vil ikke helt utelukke at det kan ha forekommet en eller annen gang, men sier han har hørt om et reelt eksempel på at det har skjedd.

– Og hvis noen hadde fått vite om dette i reptilmiljøet, hadde de blitt lynsjet! Det er tøys at dette er et utbredt problem, sier han.

les også

Tre katter funnet dumpet i turområde i Rogaland

Han sier det er svært lett å få tak i fôr til slangene, det går blant annet å få kjøpt «16-pack» med fryste små døde mus, både på nett og i dyreforretninger.

– Det er et mer nærliggende problem med fôring med levende dyr i vårt miljø. Der foregår det en reell diskusjon. Enkelte mener det er greit. Det forsøker vi å jobbe i mot.

Begge to er nemlig enige om at det ikke er greit å bruke levende dyr som fôr.

Dyr som brukes til fôr, skal være forskriftsmessig avlivet først, sier Bjørndalen Søreide i Dyrebeskyttelsen.

Faren for at de brukes som fôr er én av grunnene til at Dyrebeskyttelsen fraråder på det sterkeste på å gi bort dyr gratis.

– Må man omplassere dyret sitt, bør man alltid påse at dyret kommer til et godt hjem og samtidig kreve et gebyr for dyret. Dette vil synliggjøre at et dyrehold kommer med økonomiske forpliktelser, samtidig som at det minimerer risikoen for useriøse henvendelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder