PÅ TALERSTOLEN: Jonas Gahr Støre var tydelig på Aps innvandringspolitiske linje under SAMAK mandag. Her fra Aps landsstyremøte før helgen. Foto: Braastad, Jørgen

Innvandringsdebatten: Støre støtter tøff linje

STOCKHOLM/OSLO (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter en knallhard linje i innvandringspolitikken. - Asylsystemet er i ferd med å bryte sammen, slo han fast.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over to år gammel

På Samak-kongressen i Stockholm - en samling for de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen - gjorde han det klart at tiden med stor strøm av flyktninger til Norge er over.

– Norges hovedstrategi bør fremover være at de som skal få komme, er kvoteflyktninger via FN, sa han, og la til:

– Og så må vi stille krav til de som kommer. Vi ønsker ikke at innvandrings- og flyktningepolitikken skal gi økt utrygghet i våre egne lokalsamfunn. Hvis kontrollen ved grensen er høy, så går viljen til integrering opp, sa Støre.

– Når du sier at kvoteflyktninger fra FN skal være hovedregel, betyr det at flyktninger ikke lenger skal kunne søke asyl ved grensen?

– Jo, det er vi forpliktet til via internasjonale konvensjoner, men det vi trenger er en grunnleggende debatt om hvordan vi løser disse store utfordringene sammen i Europa.

les også

Ap ba Frp om garantier for fortsatt streng innvandring. Nå er Venstre rasende.

Ertet på seg Venstre, KrF og AUF

Det var Aps nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani som i forrige uke markerte seg med skarp linje i innvandringspolitikken. Ap-representanten utfordret Hans Andreas Limi, Frps parlamentariske leder, i Stortinget med dette spørsmålet:

«Kan Fremskrittspartiets parlamentariske leder garantere at det ikke blir liberalisering på innvandringsfeltet med Venstre inn i regjering?»

Han ble møtt kraftig kritikk fra Venstre og KrF.

– Jeg er skuffet og rystet over Arbeiderpartiet. Lavmålet kom da de ba Fremskrittspartiet om garantier for at Venstre i regjering ikke skal føre til noen oppmyking. Ap tar nå på seg sine mest mørkeblå klær i innvandrings- og integreringsdebatten, sa Abid Raja til VG i forrige uke.

Også AUF har reagert.

– Masud (Gharahkhani, journ.anm) kan være sikker på at AUF ikke kommer til å være tause i denne prosessen. Vi skal kjempe for en bedre og mer human asylpolitikk for Norge i årene som kommer, sa AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

les også

Arbeiderpartiets nye toner

– Asylsystemet er i ferd med å bryte sammen

Nå støtter altså partileder Støre den strenge linjen.

– Innvandring og migrasjon er første sak til høyreopposisjonen i alle land. Derfor snakker vi ikke om det. Men slik kan det ikke være. Vi kan ikke bli gissel for Frp i Norge, Sverigedemokraterna i Sverige eller Det danske folkepartiet, fastslo han.

– Vi må ha mot til å adressere at verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen. Det er en stor utfordring, hvor vi må hegne om de internasjonale konvensjonene og øke hjelpen i nærområdene, sa han.

Støre støtter imidlertid ikke forslaget til sin danske partilederkollega, Mette Fredriksen, som tar til orde for at Danmark skal opprette egne mottakssentre for flyktninger i andre land.

– Vi har et åpent sinn for å tenke nytt og flere av forslagene til Fredriksen er jeg positive til, men jeg har vanskelig å se for meg at en dansk modell med mottaksentre er veien å gå. Det kan fort oppstå konflikter i de landene sentrene skal etableres, blant annet knyttet til standarden som kreves. Jeg vil heller ha en bredere europeisk løsning for hvordan vi møter flyktningutfordringen, sier Støre.

Les også

 1. «De skamløse jentene» reagerer på Ap-utspill: – Vi er ikke enige med deg

  Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani trakk frem «de skamløse jentene» i et angrep på regjeringen om innvandringspolitikk.

Mer om

 1. Asylpolitikk
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. AUF
 5. Arbeiderpartiet (Ap)
 6. Integrering
 7. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Forsker: Sosialdemokratene kan tape på tøffere innvandringspolitikk

 2. Ap ba Frp om garantier for fortsatt streng innvandring. Nå er Venstre rasende.

 3. Ap vil sette innvandrings-tak: Antyder noen tusen i året

 4. Selvsagt er antallet viktig

 5. Ap-veteraner krever Moria-tall: – Støre må komme på banen

Fra andre aviser

 1. Strengere Støre vil ikke settes i innvandringsbås med Frp

  Fædrelandsvennen
 2. Ap vurderer asylmottak i Afrika eller Asia

  Bergens Tidende
 3. Sylvi Listhaug vil vurdere danske asylforslag

  Bergens Tidende
 4. De tar Drammen-bakgrunnen med seg til innvandringspolitikken

  Aftenposten
 5. Ap-opprør mot ny innvandringsretorikk sprer seg

  Bergens Tidende
 6. Ap bytter ut ordet «streng», men Støre vil fortsatt bruke det

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no