Skutt av politiet på gutterommet

Moren ba tynt om å få forberede sin psykotiske sønn på at politiet var på besøk, men politifolkene sa nei. Sekunder senere ble hennes sønn skutt.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

27-åringen lå i natt på operasjonsbordet på Haugesund fylkessykehus med skuddskader i magen. Ifølge sykehuset var mannens tilstand i natt stabil, men sykehuset ville ikke si noe om tilstanden var livstruende.

- Det så ut som om han hadde en hagle, skal politifolkene ha sagt som begrunnelse for at skuddet ble avfyrt like før klokken 21.40 i går kveld.

Ett skudd

Det ble etter det VG kjenner til, bare avfyrt ett skudd i huset, og det ble avfyrt fra et politivåpen. Det var i natt uvisst hvorvidt 27-åringen faktisk hadde et skytevåpen.

- Politifolkene truet med våpen, og en tjenestemann løsnet skudd mot personen som ble truet, bekrefter politimester Karl-Henrik Sjursen ved Haugesund politikammer.

27-åringen skal tidligere ha truet politiet. I november 1996 sto familiens hus i sentrum for en større politiaksjon etter at politiet fikk melding om at mannen skulle ha truet med et skytevåpen. Den gang overga mannen seg til politiet uten videre dramatikk.

Skytingen ble slutten på det som skulle være en nokså ordinær ransaking og pågripelse hjemme hos 27-åringen.

Selv om politiaksjonen i utgangspunktet var begrunnet i mistanke om at det befant seg tyvegods på 27-åringens rom, var politiet bevæpnet. Bakgrunnen skal ha vært tidligere meget spente episoder mellom politifolk og 27-åringen, og mistanke om at 27-åringen hadde våpen tilgjengelig.

Bevæpnet politi

I tillegg visste politiet at 27-åringen kunne være i psykisk ubalanse, noe han også tidligere skal ha vært under konfrontasjoner med politiet.

- Jeg ga selv bevæpningstillatelse i henhold til politiets våpeninstruks, sier politimester Karl-Henrik Sjursen til VG.

Han forteller at politiet rykket ut til en adresse i Haugesund sentrum ved 21-tiden. Etter det VG erfarer, bebos huset på adressen av 27-åringens familie.

Politifolkene ringte på, og ble tatt imot av 27-åringens mor. Hun ble gjort kjent med årsaken til besøket, samtidig som tre tjenestemenn gikk mot trappen til 2. etasje, der rommet til 27-åringen ligger.

Overfor kilder VG har vært i kontakt med, har moren fortalt at hun forsøkte å stagge de bevæpnede politifolkene på vei opp trappen. Hun skal ha vært godt kjent med den psykisk ustabile sønnens meget anstrengte forhold til politiet.

Ustabil

I tidligere alvorlige situasjoner har hun lykkes i å megle mellom politifolkene og sønnen - med heldig resultat. Derfor skal hun ha ønsket å forberede sønnen på politibesøket for på den måten å forhindre en ny konfrontasjon.

Men politifolkene fortsatte opp trappen. Sekunder etter lød et skudd, og politifolkene ba om at ambulanse ble tilkalt.

27-åringens ustabile psykiske tilstand har vært godt kjent for politiet i lengre tid. I desember 1996 sto mannen fram i Aftenposten som et eksempel på en lovbryter som pendlet mellom psykiatrien og fengselsvesenet. Med unntak av episoden da 27-åringen skal ha truet med våpen før han overga seg til politiet, skal han kun være kjent av politiet for mindre vinnings- og narkotikaforbrytelser.

- Besynderlig

27-åringens advokat, John Christian Elden, ble varslet om episoden sent i går kveld. Han hadde følgende kommentar etter å ha fått en orientering av politiet i Haugesund:

- Det virker noe besynderlig at politiet velger en slik fremgangsmåte når man vet at man har med en person i psykisk ubalanse å gjøre. Én ting er at politiet griper resolutt inn overfor en person på et ferskt åsted. Noe annet er å pågripe en person i hans privathjem uten at det foreligger noen konkret faresituasjon.

Hverken Elden eller politimester Sjursen ønsker å kommentere detaljer i saken før Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) har satt i gang etterforskning.

SEFO i Rogaland, anført av advokat Kjell Holst Sæther, ble varslet rutinemessig etter skytedramaet, og var ventet til Haugesund ved 01-tiden i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder