VARME: Sør- og Østlandet har hatt mye pent sommervær til nå, men nå blir det enda varmere.
VARME: Sør- og Østlandet har hatt mye pent sommervær til nå, men nå blir det enda varmere. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mot værrekorder i hele landet

INNENRIKS

Mens Sør- og Østlandet kan slå varmerekorden fra 1970 torsdag, så nærmer tromsøværingene seg bunnoteringen for antall soltimer i juni.

Publisert: Oppdatert: 28.06.18 19:54

Varmerekorden på 35,6 grader, som ble satt i Nesbyen i Buskerud i 1970, kan stå for fall i morgen.

– Det er veldig gode muligheter for over å få over 34 varmegrader på Sør- og Østlandet i morgen. Jeg tror ikke det blir over 35 grader, men du skal aldri si aldri. Det er i Buskerud og Telemark jeg anser muligheten som størst for ny varmerekord, sier meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

De som synes 34 varmegrader blir i varmeste laget, kan trøste seg med at temperaturene skal falle på fredag.

– Nordavind gjør at temperaturene på Sør- og Østlandet kan falle med ti grader. Om det blir 33 grader torsdag, så blir det kanskje bare 23 grader fredag, sier han.

Nesten ikke sol i nord

Selv om juni ikke er over, så kan trolig nordlendingene også smykke seg med en ny værrekord om noen dager. 27. juni sto Tromsø oppført med 56,7 soltimer i juni. Forrige bunnotering var på 95,6 soltimer i 2006.

– Vi ser at det har vært en elendig juni for mange i Nord-Norge. Nå er det riktignok noen dager til i juni, men jeg er redd vi går mot ny bunnrekord. I snitt har Tromsø hatt 220 timer sol i juni, forteller Gislefoss.

Han sier det er uvanlig med så dårlig vær over så lang tid.

– Værsituasjonen har vært fastlåst, der lavtrykkene har kommet og gått. Det som ofte skjer er at høytrykk i Nordsjøen gir pent sør i landet, samtidig som lavtrykkene sendes inn mot Nord-Norge, forklarer han.

Bedring i sikte

For værsyke nordlendinger er det bedring i sikte

– Ut over neste uke skjer en værendring nord i landet. Når vi skriver 1. juli går landsdelen inn i annen værtype, med mer stabilt vær. Temperaturene vil også stige til over 20 grader flere steder i alle de nordligste fylkene.

Oslo kommune har innført vanningsforbud, og det er stor skogbrannfare.

– Det er ikke gode utsikter på nedbør på Sør- og Østlandet med det første, sier Gislefoss.

Selv om det har unormalt vær i både nord og sør, så er det vanskelig å si om dette skyldes klimaendringer.

– Det kan jo hende været vi har sett skyldes klimaendringer, men vi kan ikke peke på enkeltsituasjon, dette må ses over flere år, avslutter han

Her kan du lese mer om