FERIEFORVIKLINGER: Fredag morgen ble streikefaren avblåst for nå, først i september kan en eventuell streik iverksettes. Foto: Jan Ovind / VG

Pause i luftfartsmekling til september

Det blir ingen streik på norske flyplasser i sommer.

– Partene i Avinor-meklingen tar pause til tirsdag 4 september ved midnatt, for å diskutere videre krevende spørsmål tilknyttet meklingen. En eventuell streik vil tidligst ha oppstart onsdag 5. september klokken 10, skriver Kristian Brustad i LO Sat til VG i en tekstmelding klokken 07.41.

Det samme bekreftes av Anne-Lise Mørch von der Fehr i Delta.

Torsdag satt forhandlere for LO og YS seg ned sammen med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter hos Riksmekleren for å forsøke å komme til enighet om årets lønnsoppgjør. LO og YS hadde varslet uttak av 460 ansatte på en rekke norske flyplasser fra fredag klokken 10.00.

Streikefaren utsettes nå altså til nye runder i september.

les også

Streikefare ved en rekke flyplasser neste uke

Brann og redning

Flertallet av dem som blir tatt ut ved en eventuell konflikt, jobber i plass-, brann- og redningstjenesten på flyplassene. Det betyr i hovedsak alle som ikke jobber med selve flyene eller i kontrolltårnet på flyplassene.

les også

Slik var familiens drømmehelg i «Syden»-Oslo

Offshore rammes

Foruten flyplassene Sola, Haugesund og Alta vil også Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik kunne bli rammet ved en streik.

– Ved streik på Sola vil også offshore-trafikken rammes, påpeker kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Onsdag kom Norsk Flytekniker Organisasjon NFO til enighet i megling med NHO Luftfart. NFO hadde i utgangspunktet bare varslet streik for tre medlemmer.

Rammes du? Forbrukerrådet har denne guiden til dine rettigheter!

Pensjonstrid

– Den varslede streiken blant flyteknikerne innstilles, og alle medlemmene vil møte på jobb som normalt, heter det på NFOs hjemmesider.

Forhandlingene som starter torsdag, dreier seg hovedsakelig om ny pensjonsordning, som har strandet på at LO har opplevd at Avinor forsøker å diktere en ny pensjonsordning, ifølge Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

Ifølge NTB vil også 29 ansatte bli tatt ut ved Oslo lufthavn ved en eventuell streik.

– Det vil forplante seg forsinkelser og kanselleringer også på Oslo Lufthavn dersom en så stor flyplass som Stavanger vil stenges for trafikk. Det vil merkes i Oslo, sier Ulverud til Aftenposten torsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder