- Alle nye asylsøkere skal bo i telt

LIER (VG) Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, vil ha alle nye asylsøkere i telt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

AV VICTORIA UWONKUNDA, KIKKA KROG og ROBERT EIK (foto)

TELT-POSITIV: Per-Willy Amundsen (Frp) besøkte i går den omdiskuterte teltleiren for asylsøkere i Lier i Buskerud. Her traff han palestineren Mustafa Hamid som har vært på ventemottaket i 20 dager. Foto: ROBERT S. EIK

- Før vi har fått dagens asylpolitikk i orden, krever Frp stansing av opprettelse av nye asylmottak. Vi vil ha alle nye asylsøkere i telt, sier Amundsen til VG.

På grunn av den eksplosive økningen i antall asylsøkere som har kommet og kommer til Norge ønsker myndighetene å opprette rundt 20 nye asylmottak rundt om i landet.

- Utnytter systemet

I går møtte Amundsen VG i Lier, ved den kontroversielle teltleiren. Han mener det vil gi et helt feil signal å opprette og bygge nye permanente asylmottak. Han sier dette kan tolkes som om den sittende regjeringen ønsker flere asylsøkere velkommen til Norge.

- Asylstrømmen er tredoblet og blant disse finnes det mange som ikke trenger beskyttelse. De bare utnytter systemet. Derfor er det viktig med en innstramning av den liberale politikken vi har i dag. Dette vil minske på den strømningen vi har hatt den siste tiden, fortsetter Amundsen.

Økningen av asylsøkere har den siste tiden vært høyere i Norge enn i mange andre europeiske land. Asylprognoser tilsier at rundt 10500 mennesker vil komme til Norge i år. Dette tilsvarer nesten en tredobling av det Norge vanligvis har tatt imot de siste årene.

Økning på avslag

- Ønsker regjeringen å sette opp nye mottak må de spørre de kommunene det gjelder. Noe annet er et klart angrep på demokratiet, sier Amundsen. 57 prosent av søknadene til Utlendingsdirektoratet (UDI) fikk avslag ved utgangen av mai i år. Det er en økning på over 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det at UDI opplever en stor økning på avslag viser bare at det er mange som utnytter og misbruker det norske systemet, sier Amundsen.

Kommunikasjonsdirektør i UDI Agnar Kaarbø ønsker ikke å kommentere Amundsens utspill.

- Vi blander oss ikke inn i politiske utspill. Det får bli opp til Arbeids- og inkluderingsdepartementet å mene noe om dette, sier Kaarbø.

I Arbeids- og inkluderingsdepartementet har de lite til overs for Amundsens forslag. Kommunikasjonssjef Kristin Hetle understreker at det å bruke telt som asylmottak kun er en nødløsning.

- Det statsråden har sagt om dette, er at telt ikke er en ønsket løsning, men noe man må ty til i pressede situasjoner når det er manko på andre transittplasser, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder