TROR PÅ 40 PROSENT: Kulturminister Trond Giske tror Arbeiderpartiet kan få en oppslutning på 40 prosent. Foto: FRODE HANSEN

Giske mener Ap kan bli et 40-prosentparti

Ap skal få stemmene fra 40 prosent av velgerne ved å bli tøffere og tydeligere, varsler kulturminister Trond Giske (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Arbeiderpartiet må være tydeligere, tørre å gjøre upopulære ting, holde på fagbevegelsen og satse hardt på klima, mener Giske, som viser Aps suksess i Trondheim og vil overføre erfaringene der til rikspolitikken.

- I 1995 lå Ap med brukket rygg og fikk 24 prosent oppslutning mot Høyres 40. Det hadde vi i 2007 snudd til 44 prosent for Ap og 20 for Høyre. Det er ikke noen spesielle økonomiske forhold som skulle tilsi at Ap skulle være større der enn i resten av landet. Tvert om, Trondheim er Gjennomsnitts-Norge, sier Giske til Dagsavisen.

- Tydelig på verdigrunnlaget

- Dette viser for meg at det er fullt mulig for Ap fortsatt å være et 40-prosentparti hvis vi våger å være tydelig på verdigrunnlaget vårt, på den ideologiske plattformen og hvem vi er til for.

Han vil ikke være med på å låse skattenivået.

- Utgangspunktet for venstresiden bør være hva Norge som samfunn trenger mer av. Er det mer eldreomsorg eller flere sydenturer? Bedre helsetjenester eller flere butikksentra? Vi må være dem som stiller spørsmålet om balansen mellom den offentlige forbruksveksten og private etterspørselen er god nok.

- Fagbevegelsen er grunnmuren

Giske slår også et slag for fagbevegelsen, som han mener er grunnmuren, mens partiet er overbygningen.

- Vi trenger ikke som Frp å bare snakke om folk flest, for gjennom vår allianse mellom fagbevegelsen er vi folk flest. Hvis venstresiden tror at vi kan si farvel til fagbevegelsen, da er vår historiske rolle utspilt, sier Giske.

På spørsmål om når han blir statsminister svarer Giske:

- Vi har en aldeles utmerket statsminister. Jens Stoltenbergs personlige egenskaper har vært helt avgjørende for at vi har lyktes. Jeg er mye mindre diplomat enn Stoltenberg. Og jeg er veldig fornøyd med å være kulturminister, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder