Pepret med snøballer under hijab-brenning

YOUNGSTORGET (VG Nett) Foran rasende muslimske kvinner tente Sara Azmeh Rasmussen på en hijbab under Kvinnedag-markeringen på Youngstorget.

  • Kathrine Hammerstad
Publisert:

Kvinnedagsmarkeringen på Youngstorget hadde forløpt på sedvanlig vis, da samfunsdebattant og selverklært «kulturell muslim» Sara Azmeh Rasmussen ba om oppmerksomheten. Fra trappen i det høyre hjørnet rev hun av seg den svarte hijaben hun hadde på hodet, hang den på en tynn planke og dynket den i tennvæske.

Slet med å få fyr

På forhånd hadde hun varslet at hun ville brenne en hijab for å protestere mot det hun mener er diskriminerende koder i det religiøse hodeplagget. Det spesielle og for mange provoserende stuntet var klarert fra Kvinnedagskomiteen på forhånd.

- Jeg har en drøm om at det skal slutte å være et sort slør mellom vesten og den muslimske verden. Jeg har en drøm om en Gud som er mild og god, og som ikke bryr seg om kvinner viser hår eller lår, sa hun til folkemengden som stimlet rundt henne. En rekke muslimske kvinner iført hijab lot seg tydelig provosere.

LES OGSÅ:Trekker på skuldrene over hijab-brenning

Mens Azmeh Rasmussen tok opp fyrstikk etter fyrstikk og forsøkte å tenne fyr på hodeplagget, haglet snøballene mot henne. Illsinte muslimske kvinner ropte ord som ga tydelig uttrykk for hva de mente. Så voldsom ble snøballkastingen, at representanter fra Kvinnedagskomitéen måtte bryte inn og be dem stoppe. Uten at det fikk noe betydning.

Men Azmeh Rasmussen lot ikke de massive protestene stoppe seg. Etter noen mislykkede forsøk på å sette fyr på hodeplagget, lyktes hun og hevet den brennende hijaben som en fane mot folkemengdene. Etterpå var det en tydelig stolt Azmeh Rasmussen som fortalte om det svært kontroversielle stuntet.

DISKUTÉR:Hva syns du om hijab-brenningen? Tilfører det kvinnekampen noe viktig eller er det bare et provoserende stunt?

Artikkelen fortsetter under bildet...

- DEILIG: Sarah Azmeh Rasmussen fikk til slutt fyr på hijaben under markeringen av Kvinnedagen, og var tydelig stolt. - Det var deilig, sa hun etterpå. Foto: Merete Gamst

- Deilig

- Det er fantastisk. Nå er jeg lykkelig, sier hun til VG Nett.

I det voldsomme regnværet var det ikke lett å få fyr på hodeplagget. Azmeh Rasmussen innrømmet at hun var lettet da flammene til slutt tok grep om hijaben. Hun fryktet at hennes muslimske medsøstre ville bruke det mot henne som en slags Guds vilje dersom hun ikke hadde lykkes med det varslede stuntet.

- Jeg var redd for at den ikke skulle ta fyr. Hijab er et symbol som strider mot alt det jeg anser som humanisme. Jeg føler meg fri og stolt over å få bo i et land hvor det er tillatt å komme med så sterke ytringer. Hvor det er lov å være enig, uenig og markere sitt syn, sier hun.

BAKGRUNN:Dette er hijabstriden

Etter at hun varslet hijabbrenningen i en kronikk i Aftenposten lørdag, fikk hun mye kritikk, spesielt fra muslimsk hold. Hun var heller ikke overrasket over de massive protestene under hijabbrenningen, og lar seg ikke provosere nevneverdig over snøballkastingen.

- Det er bare som forventet. Jeg hadde regnet med at folk ville komme og vise sine syn også. Når jeg markerer, så må de få markere, så lenge de ikke gjør noe kriminelt, sier hun.

VG NETT-BLOGGER:- Tøft gjort, men kanskje hun går litt for langt?

- Debatten allerede polarisert

Til tross for at hun har markert seg med kritikk av sin egen religion tidligere, tar hun høyde for at hun nå blir svært upopulær i det muslimske miljøet. Men hun understreker at hun ikke er redd. Dette er prisen man må betale for å markere avsky mot et symbol som er så viktig for så mange.

- Da blir risikoen større for oss som gjør det. Men det er viktig å ikke bøye seg for sterke krefter.

Kvinnesaksaktivisten og religionskritikeren har ingen planer om å gå i dekning i frykt for represalier.

- Jeg har ikke tenkt å gjemme meg, sier hun.

- Du bidrar ikke med dette til å polarisere debatten ytterligere?

- Debatten er allerede polarisert. Jeg jobber for å minske gapet, svarer hun.

- Hvorfor er det viktig å markere seg på denne måten?

- For mange minoritetskvinner med muslimsk bakgrunn er det ikke et tema å snakke om kvinnesaker som likelønn, de har ikke muligheter i livet sitt som gir dem forståelse for den problemstillingen.

- Vi ble sinte

På andre siden av Youngstorget samlet muslimske kvinner seg til en motappell etter hijab-brenningen. Med slagord som «Ikke brenn hijaben min» gjorde de det klinkende klart at de ikke lar seg stoppe av brenning og andre meningsytringer mot hijaben.

- Etnisk norske nordmenn og media i Norge må forstå at vi er stolte av å gå med hijab. Vi bruker det for å følge vår tro og vår Gud, Allah. Vi er stolte av å feire 8. mars i Norge, lød oppfordringen til de godt over hundre minoritetskvinnene som ble igjen da resten av forsamlingen gikk videre i 8. mars-toget.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- VI BLE SINTE: Faiza og Sara Navaz og venninnen Shanaila Iqbal (i midten) ble svært provoserte over hijab-brenningen. Foto: Kathrine Hammerstad

20-åringene Faiza og Sara Navaz og venninnen Shanaila Iqbal (27) var blant de som ble igjen for å markere sin motstand mot hijab-brenningen. De ble svært provoserte over å se hodeplagget de selv verdsetter høyt i full fyr, som et ledd i markeringen av Kvinnedagen.

- Vi bruker den frivillig. Vi vil ha respekt for det valget. Det var dårlig gjort å brenne den. Vi ble sinte, sier de til VG Nett.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder