GATEKAMPER: Politiet måtte ta i bruk tåregass mot demonstrantene som protesterte mot den israelske støttemarkeringen foran Stortinget. Foto: Scanpix

Politibetjent skadet - minst 20 pågrepet

Beslaglegger Molotov-cocktails og kniver

(VG Nett) En politibetjent er sendt til legevakten etter de voldsomme gatekampene i Oslo sentrum.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Vi vet at en polititjenesteperson er skadet og sendt til legevakten. Vedkommende har fått en stor stein i hjelmen, og har fått skader i munnregionen, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til VG Nett.

I tilleggg er en demonstrant sendt til legevakten, men her er skadeomfanget ukjent.

VGTV:Se de dramatiske bildene fra opprøret her

Politiet har nå sin fulle hyre med å holde styr på de flere hundre demonstrantene som torsdag ettermiddag og kveld protesterte mot den israelske støttemarkeringen utenfor Stortinget. Så langt har politiet ikke fått meldinger om ytterligere skadede, men Fredriksen ser ikke bort ifra at slike meldinger vil tikke inn utover kvelden.

- Totalt sett har det vært rimelig hektisk. Det var en stor aggresjon i motdemonstasjonen, noe som førte til en eskalering vi ikke ønsket. Nå føler vi imidlertid at vi har god kontroll, men vi har en del utfordringer ved den israelske ambassaden, sier Fredriksen ved 19.30-tiden.

POLITIET:- Ville ikke dratt til Oslo sentrum nå

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅGREPET: Minst 20 personer er pågrepet etter de voldsomme opptøyene i Oslo sentrum. Foto: Scanpix

Bruker Molotov-cocktails og kniver

Etter gatekampene ved Stortinget bevegde mellom 100 og 200 demonstranter seg mot den israelske ambassaden i Parkveien. Der kastet de stein, takstein og andre gjenstander mot politiet som holdt vakt. Politiet svarte med å legge flere personer i bakken og bruke tåregass.

- De prøver å ødelegge ambassaden, samt at de går til angrep på politiet, sier Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet

TÅREGASS: Sentrumsgatene i Oslo hadde en tåke av tåregass hengende over seg under de voldelige demonstrasjonene. Foto: Scanpix


Ved 19.30-tiden hadde politiet pågrepet minst 20 personer, men sier at tallet stadig øker. Det er store styrker politifolk som nå patruljerer sentrumsgatene. Politiet har allerede beslaglagt et stort antall Molotov-cocktails og kniver.

Ved 21-tiden er det full kamp mellom demonstranter og politiet i rundkjøringen bak Nationaltheateret i Oslo sentrum.

- Det hagler stein og flasker mot politiet, som står midt i rundkjøringen. Det er mellom 300 og 400 demonstranter her, og vi kan trygt kalle dette en gatekamp, sier VG Netts reporter på stedet, Bjørnar Tommelstad.

DEBATT:- De tror visst at flaskeknusing er løsningen på alt

- Mangel på respekt for ytringsfriheten

Stabssjefen har imidlertid ingenting til overs for det som skjer i Oslo sentrum i kveld.

- Man stusser på hvor lite respekt det er for ytringsfriheten. At det her blir brukt slike våpen hører ikke hjemme i det hele tatt. Demonstrantene misbruker egentlig situasjonen til å utøve vold.

Til tross for at sviende tåregass og rasende demonstranter preger Oslo sentrum, ønsker ikke politiet å advare folk om å gå ut.

- Jeg vil snarere oppfordre folk til å dra til Oslo sentrum nå, for å delta i fakkeltoget. Det er en verdig markering, og jeg håper at de som bruker vold blir stigmatisert. Oppførselen vi her ser tjener gruppene som kjemper i Midtøsten lite ære.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder